Kalender

 • 24-04-2014

  (volzet) Het mobielste land ter wereld (Antwerpen)

  Het mobielste land ter wereld

  Dialoog over duurzame mobiliteit

  Thomas Vanoutrive en Kobe Boussauw
  Moderator: Dirk Lauwers

  Donderdag, 24 april 2014, 17.00 uur - 19.00 uur
  Het Boekenpodium
  Somersstraat 13-15, 2018 Antwerpen
  vlak bij Centraal Station en Parking Centraal 

  LET OP: op 30 april 2014 van 19u30 tot 21u30  is er ook in Gent een boekvoorstelling volgens dezelfde opzet, georganiseerd door het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Meer informatie vind je hier.

  Het mobielste land ter wereld
  Hoewel België nog nooit zo mobiel geweest is, gaat er geen week voorbij zonder dat het verkeer de media haalt als bron van frustratie, vervuiling, onveiligheid en klimaatverandering. De opkomst van het ethische principe van duurzaamheid heeft het mobiliteitsdebat nog complexer gemaakt. Want hoe gaan bereikbaarheid, vlot verkeer en duurzaamheid eigenlijk samen? Tal van verwante kwesties, zoals economische marktwerking, ruimtelijke ordening, verkeersinfrastructuur en openbaar vervoer, maken het moeilijk om een heldere visie op duurzame mobiliteit te ontwikkelen. Deze conferentie gaat op zoek naar de mechanismen achter de mobiliteit en de opties voor een duurzamere toekomst. De conferentie richt zich tot iedereen die uit interesse, vrijwillig of professioneel, bezig is met mobiliteit, en bij uitbreiding met milieu en ruimtelijke ordening.

  Programma

  17:00 Inleiding: Het belang van de interactie tussen onderzoek en samenleving, en de (on)afhankelijkheid van beleidsgericht onderzoek - Dirk Lauwers

  17:20 Enkele minder voor de hand liggende stellingen - Thomas Vanoutrive & Kobe Boussauw

  18:00 Debat Welke toekomst is er voor het mobielste land ter wereld? - Moderator: Dirk Lauwers

  18:30 Netwerkdrink

  19:00 Einde

  Thomas Vanoutrive is geograaf, ruimtelijk planner en doctor in de toegepaste economische wetenschappen en de geografie. Hij is verbonden aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Universiteit Antwerpen.Kobe Boussauw is burgerlijk ingenieur-architect, ruimtelijk planner en doctor in de geografie. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning en aan de Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent en is daar ook verbonden aan het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Samen schreven ze het boek Het mobielste land ter wereld. Een dialoog over duurzame mobiliteit. Rocky Zutterman verzorgde de illustraties. Dirk Lauwers is gastprofessor verkeersplanning aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.

  Deelnemen is gratis, aanmelden is noodzakelijk.

  Wilt u aanwezig zijn, klik hier. Of telefoneer naar Garant: +32 (0)3 2312900.

 • 28-04-2014

  Uitwisselingsmoment Autovrije Zondag

  Net zoals de voorbije jaren wordt er een uitwisselingsmoment opgezet voor alle steden en gemeenten die al een Autovrije Zondag opzetten, maar ook voor hen die voor de eerste keer deelnemen.      

  Eerder was gecommuniceerd dat dit op 24 maart valt, maar dit is verzet naar 28 april.
  Hou dus alvast maandag 28 april vrij! Het uitwisselingsmoment staat dan gepland van 9.30u-12.30u in het Ellipsgebouw in Brussel (Koning Albert II-laan 35 1030 Brussel).

  Thema’s dit behandeld zullen worden op dit uitwisselingsmoment zijn:
  •    Het thema van de Week van de Mobiliteit is Leg de Link. Dit kan zowel gaan om infrastructuur (bv. naadloze fietsroutes, trage wegenverbindingen, kwaliteitsvolle multimodale knooppunten, …) als over netwerken in de zin van samenwerking (tussen verschillende beleidsdomeinen, tussen besturen, organisaties, …) en participatie (bv. mensen zoeken contact met elkaar om een auto, een bakfiets etc. te delen). Hoe kunnen organiserende steden en gemeenten hier invulling aan geven op de Autovrije Zondag?
  •    We leggen zelf de nadruk op aandacht voor trage wegen in steden en gemeenten. Hoe kunnen toeristische diensten en gidsenverenigingen hier invulling aan geven op de Autovrije Zondag?
  •    Hoe kunnen de activiteiten op de Autovrije Zondag duurzaam worden ingevuld?
  •    Autovrije Zondag als start voor permanente maatregelen;  invoering zone 30, opening fietsenstalling… Wat past hier in?
  Verschillende gemeenten worden momenteel aangesproken om eigen ervaringen hierover te komen toelichten. Van zodra het definitieve programma vast ligt, brengen we je opnieuw op de hoogte.

  We zijn wel geïnteresseerd in jouw vragen, bedenkingen, noden… Als je een onderwerp hebt, waar je graag met andere steden en gemeenten wil over nadenken, praten, brainstormen, geef het gerust door! Of je wil graag je eigen ervaringen toetsen aan andere steden en gemeenten, laat maar weten via elke.franchois@mobiel21.be.

 • 30-04-2014

  (volzet) Het mobielste land ter wereld (Gent)

  Dialoog over duurzame mobiliteit

   

  Thomas Vanoutrive en Kobe Boussauw
  Moderator: Dirk Lauwers

  Woensdag, 30 april 2014, 19.30 uur - 21.30 uur
  Geuzenhuis - Zuilenzaal
  Kantienberg 9, 9000 Gent

   

  Hoewel België nog nooit zo mobiel geweest is, gaat er geen week voorbij zonder dat het verkeer de media haalt als bron van frustratie, vervuiling, onveiligheid en klimaatverandering. De opkomst van het ethische principe van duurzaamheid heeft het mobiliteitsdebat nog complexer gemaakt. Want hoe gaan bereikbaarheid, vlot verkeer en duurzaamheid eigenlijk samen?

  Tal van verwante kwesties, zoals economische marktwerking, ruimtelijke ordening, verkeersinfrastructuur en openbaar vervoer, maken het moeilijk om een heldere visie op duurzame mobiliteit te ontwikkelen. Deze conferentie gaat op zoek naar de mechanismen achter de mobiliteit en de opties voor een duurzamere toekomst. De conferentie richt zich tot iedereen die uit interesse, vrijwillig of professioneel, bezig is met mobiliteit, en bij uitbreiding met milieu en ruimtelijke ordening.

   

  Programma

  19:30 Inleiding: Het belang van de interactie tussen onderzoek en samenleving, en de (on)afhankelijkheid van beleidsgericht onderzoek - Dirk Lauwers

  19:50 Enkele minder voor de hand liggende stellingen - Thomas Vanoutrive & Kobe Boussauw

  20:30 Debat Welke toekomst is er voor het mobielste land ter wereld? - Moderator: Dirk Lauwers

  21:00 Netwerkdrink

  21:30 Einde

   

  Schrijvers

  Thomas Vanoutrive is geograaf, ruimtelijk planner en doctor in de toegepaste economische wetenschappen en de geografie. Hij is verbonden aan het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de Universiteit Antwerpen.

  Kobe Boussauw is burgerlijk ingenieur-architect, ruimtelijk planner en doctor in de geografie. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning en aan de Vakgroep Geografie van de Universiteit Gent en is daar ook verbonden aan het Instituut voor Duurzame Mobiliteit.

  Samen schreven ze het boek Het mobielste land ter wereld. Een dialoog over duurzame mobiliteit. Rocky Zutterman verzorgde de illustraties. Dirk Lauwers is gastprofessor verkeersplanning aan de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.

  Deelnemen is gratis, registreren is noodzakelijk.

 • 06-05-2014

  Inspiratiemeeting duurzaam woon - werkverkeer: Maatregelen, Acties, Winst

  Het Provinciaal mobiliteitspunt van Provincie Antwerpen, Stad Lier en Taxistop organiseren een Inspiratiemeeting rond duurzaam woon-werkverkeer: maatregelen, acties, winst. In deze Inspiratiemeeting komt u, via toelichtingen van campagnes en ervaringsgerichte cases, alles te weten over hoe u als bedrijf begint aan een beleid dat duurzaam woon-werkverkeer stimuleert. Ook voor bedrijven met ervaring zullen er interessante weetjes te rapen zijn! U zal er bovendien vernemen welke speciale acties en tarieven de verschillende partners in petto hebben naar aanleiding van Car Free Day 2014!

  PROGRAMMA

  16.00: Verwelkoming en inleiding, door Stad Lier

  16.10: Provinciaal Mobiliteitspunt, een onmisbare partner voor uw mobiliteitsbeleid, door Provincie Antwerpen

  16.30: Car Free Day: aandacht voor duurzaam woon-werkverkeer loont, door Taxistop

  16.45: Bike to Work: een win voor werkgever én werknemer, door de Fietsersbond

  17.05: Van 5 Naar 4: demonstratie van een slim mobiliteitsspel, door Mobiel 21

  17.20: Carpool: organisatie, promotie en winst, door Taxistop

  17.35: Getuigenis over het ‘woow’ project bij Reynaers Aluminium

  17.55: Slotwoord & netwerkreceptie met hapje en drankje

   

  LOCATIE EN ROUTE

  CC Vredeberg Vredebergstraat 12-14

  2500 Lier

   

  INSCHRIJVEN

  Voor 28/04, via info@taxistop.be, met onderwerp “inschrijving inspiratiemeeting Stad Lier”. Gelieve in uw inschrijvingsmail ook te vermelden of u zal deelnemen aan de netwerkreceptie.

 • 09-05-2014

  Succesvol samenwerken tussen organisaties … soms verdomd moeilijk!?

  Studiedag Arteveldehogeschool en Samenlevingsopbouw Vlaanderen

  Organisaties, overheden en bedrijven bewegen zich in een steeds veranderende context. Nieuwe trends, economische en maatschappelijke evoluties vormen een permanente uitdaging. Om te kunnen inspelen op nieuwe behoeften, efficiënter en effectiever te werken en te komen tot innovatie ontstaat meer en meer samenwerking tussen organisaties.

  Het Netwerk Duurzame Mobiliteit was een case study voor deze dag.

  Meer informatie: http://www.arteveldehogeschool.be/succesvol-samenwerken-tussen-organisaties

   

  INSCHRIJVEN

  Deelname kost 50 euro, inclusief broodjes en praktijkmateriaal.

  Schrijf je nu in!

 • 12-05-2014

  Congres 'Infrastructuur in de stad'

  Mobiliteitsinfrastructuur en stadsontwikkeling zijn in de dagelijkse praktijk nog al te vaak twee verschillende werelden. Een meer geïntegreerde aanpak en attitude zijn nodig. Met het Congres 'Infrastructuur in de stad' willen de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) en het Urban Studies Institute (USI) van de Universiteit Antwerpen aantonen dat het anders kan. Het congres ontleedt de complexiteit van infrastructuurprojecten vanuit verschillende disciplines om zo meer aandacht te vragen voor zowel het project als het proces.

  Meer info en inschrijven

 • 13-05-2014

  Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2014

  Het Vlaams Congres Verkeersveiligheid (VCV) is hét jaarlijkse verkeersveiligheidsevenement in Vlaanderen. Op dinsdag 13 mei 2014 vindt de twaalfde editie plaats in het Kursaal in Oostende.

  De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) hoopt u dan in samenwerking met het Steunpunt Verkeersveiligheid, de stad Oostende en de Vlaamse Overheid opnieuw een inspirerend en boeiend programma aan te bieden!

  In functie van dat programma zijn we benieuwd naar uw ideeën, ervaringen, initiatieven, projecten en resultaten rond verkeersveiligheid in al haar vormen! We nodigen u dan ook graag uit om een abstract in te dienen voor het congres. Op die manier kunt u een actieve bijdrage leveren aan het congres en een inspiratie zijn voor de andere deelnemers.

  We verwelkomen graag een grote verscheidenheid aan voorstellen gaande van best practices en onderzoeksresultaten over nieuwe ontwikkelingen tot alle voorstellen die kunnen bijdragen aan een verkeersveiliger Vlaanderen. De geselecteerde abstracts worden opgenomen in het programma van het congres en in het Jaarboek Verkeersveiligheid 2014.

  Dit is de link naar de inschrijvingspagina met alle informatie: http://www.vsv.be/nl/kalender/vlaams-congres-verkeersveiligheid-2014

  En hier is de link naar het programma: http://www.vsv.be/sites/default/files/vcv14_programma_140310_0.pdf

 • 19-05-2014

  rondetafel 'Het Nieuwe Werken in Vlaanderen'

  Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en Mobiel 21 nodigen u uit om deel te nemen aan de rondetafel 'het Nieuwe Werken' op 19 mei (voormiddag) in de Raadzaal van de SERV, Wetstraat 34-36 te 1040 Brussel.

  Het doel van deze rondetafel is een zicht krijgen op de effecten van het Nieuwe Werken op het vlak van mobiliteit, de arbeidsorganisatie en arbeidstevredenheid en op de kritische succesfactoren die een rol spelen bij de implementatie ervan.

  Doelgroep : werkgevers- en werknemersorganisaties, mobiliteitsdeskundigen, sociale secretariaten, onderzoeksinstellingen en steunpunten en leden van het Vlaams Parlement (Commissie voor Werk en Commissie voor Mobiliteit).

  Programma

  9h00

  Onthaal

  9h30

  Welkomstwoord.
  ir. Filip Boelaert, secretaris-generaal Departement Mobiliteit en Openbare Werken

  9h40

  Concepten, definities, incidentie en toekomstperspectieven van het Nieuwe Werken.
  Bart Cambré, Antwerp Management School, UA

  10h00

  Wat kunnen we verwachten van het Nieuwe Werken?

  Wat als we nieuw gaan werken?
  Hendrik Delagrange, SERV

  Telewerken en reboundeffecten.
  Eef Delhaye, TMLeuven

  Impact op mobiliteit en milieu.
  Tom van Lier, MOBI, VUBrussel

  11h00

  Pauze.

  11h15

  Debat over kritische succesfactoren.
  Het debat wordt gevoed door 5 interventies uit de praktijk.

  12h30

  Samenvatting.

  12h50

  Slottoespraak door Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.

  13h00

  Broodjeslunch.

  Kom mee debatteren en schrijf hier in.

  Deelname is gratis maar inschrijven verplicht (max. 60 deelnemers).

  Voor meer informatie : contacteer jan.christiaens@mobiel21.be