Kalender

 • 15-10-2014

  Conferentie mobiliteit TransitieNetwerk Middenveld

  Op 15 oktober 2014 organiseert het middenveld (TransitieNetwerk Middenveld en Netwerk Duurzame Mobiliteit) een conferentie om een discussie over bepaalde mobiliteitsthema’s op te starten naar aanleiding van het Vlaamse regeerakkoord.

  Twee thema's komen op deze dag uitgebreid aan bod en we geven verschillende organisaties het woord om hun mening en toekomstvisie te delen. Daarna gaan deze experten in debat met u.

  Inschrijven

  Meer informatie en programma

   

 • 18-10-2014

  Dag van de Trage Weg

  Op 18 en 19 oktober 2014 is het weer zover: dé Dag van de Trage Weg. Een feestmoment voor alle wandelaars, fietsers, erfgoed- en natuurliefhebbers. Dit jaar wordt een recordeditie: de bezoeker kan kiezen uit zo’n 100 activiteiten over heel Vlaanderen.
  Naast de gebruikelijke themawandelingen en fietstochten, wordt dit jaar extra aandacht gevraagd voor een aantal specifieke trage wegen die voor omwonenden en bewoners belangrijk, maar niet langer begaanbaar zijn. Met een spandoekactie ‘Doorgang voor iedereen’ daagden lokale actiegroepen hun gemeentebestuur uit om die essentiële verbindingen open te stellen vóór de Dag van de Trage Weg. Benieuwd of hun pleidooi iets opleverde?  Kom dan naar een actie in uw buurt en stel vast of de nieuwe weg al dan niet kan ingewandeld worden.

  Het campagneweekend Dag van de Trage Weg maakt dit jaar ook de koppeling met de Week van het Bos (en vormt er het slotweekend van).  Want bospaden zijn natuurlijk uitstekende trage wegen.  Thema dit jaar is ‘100 jaar Groote Oorlog’. Zo kan u smokkelroutes volgen die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren, zeldzame salamanders ontdekken in tot poelen omgevormde bommenkraters of tal van oorlogsverhalen op het terrein herbeleven.

  Waar en wanneer je kan deelnemen aan de activiteiten van Dag van de Trage Weg, is terug te vinden op www.dagvandetrageweg.be.

 • 21-10-2014

  Workshop creatief campagnevoeren

   

  Huis van Alijn

  Kraanlei 65, 9000 Gent

  (voorbehouden voor leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit)

   

  Interactieve workshop gegeven door Peter Slabbynck, campagnecoördinator van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Enkel leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit kunnen deelnemen, het aantal deelnemers is beperkt tot 15.

   

  Programma:

  9u00-9u30: verwelkoming

  9u30-10u00: enkele korte cases

  10u00-10u30: kranten diagonaal lezen

  10u30-11u00: overlopen wat iedereen uit de krant gehaald heeft

  11u00-11u15: korte break

  11u15-12u30: eigen ideeën ontwikkelen om campagne te voeren voor duurzame mobiliteit aan de hand van weerhouden artikels uit de krant

   

  Deze opleiding is enkel voor leden van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Wie ook aan de opleiding in de namiddag deelneemt, krijgt ’s middags een broodje en heeft de mogelijkheid om gratis het Huis van Alijn te bezoeken.

   

  Inschrijven

 • 21-10-2014

  Creatief campagnevoeren: succesverhalen

  Huis van Alijn

  Kraanlei 65, 9000 Gent

  (gratis vorming, iedereen kan deelnemen)

   

  De bezielers van twee communicatieve succesverhalen (de kabouters van het Huis van Alijn en Ringland) stellen hun campagnes voor en geven een unieke kijk op hoe succesvolle campagnes tot stand komen.

   

  Programma:

  13u00-13u30: verwelkoming deelnemers

  13u30-14u30: case kabouters Huis van Alijn door ex-directrice Sylvie Dhaene

  14u30-14u45: mogelijkheid tot vragen stellen

  14u45-15u00: korte break

  15u00-16u00: case communicatie Ringland door Sven Augustijnen

  16u00-16u15: mogelijkheid tot vragen stellen

  16u15-17u00: afsluiting met gratis consumptie in Herberg huis van Alijn

   

  Inschrijven

 • 23-10-2014

  VIM congres 'Mobiliteit 2050'

    Programma Mobiliteit 2050

  Onder constructie

   

   Presentatie:

   Onder deskundig moderatorschap van Kobe Ilsen, VOLT-presentator op ÉÉN.

   

   09.30: Onthaal   10.00:  Verwelkoming door de heer Erik Portugaels, voorzitter van het VIM  

  10.20: Deel I: Van Vlaanderen naar Europa

  Innovatief Vlaanderen: van projectmatige living-labs naar concrete businessmodellen door de heer Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit (te bevestigen).

  Het Europese Witboek: 40 concrete initiatieven die Europa naar een duurzame én competitieve mobiliteit moeten begeleiden door Mrs. Magda Kopczynska, Director for Innovative and Sustainable Mobility, European Commission.

  Debat ‘de toekomst van mobiliteit: Vlaanderen versus Europa’ met oa. Ben Weyts, Magda Kopczynska en Stad Brussel. (Te bevestigen)

   

  11.20: Deel II: de weg naar de toekomst

   

  Thema 1: De stad van de toekomst 

  The connected traveler: the importance of the relation between infrastructure, people’s way of life and their transportation by Camilla van Deurs, Head of Design at Gehl Architects, creators of the City Copenhagen.

  Masdar City: de groene stad van de toekomst. (te bevestigen)

  Intermezzo: Project Solar Noise Barriers (SONOB) door Mr. Stijn Verkuilen, innovatiemanager Heijmans wegen.

   

   12.30: Lunch

   

  13.15: vervolg deel II: de weg naar de toekomst

   

  Thema 2: Big Data

  Big data and mobility: what is it all about, what should it be and what will it be? by Dr. Nishanth Sastry, Lecturer and PhD Admissions Tutor Department of Informatics at King’s College, London.

  Talking Traffic: cars informing each other, using in-car sensor data door Mr. Maurice Geraets, Senior Director Business Development Automotive at NXP Semiconductors.

  Intermezzo: Hoe kunnen Google Glasses bijdragen tot een betere mobiliteit van bedrijven? door Harre van der Maat van Innovating Solutions.

   

  Thema 3: Autonome voertuigen

  Ontwikkelingen en perspectieven van zelfrijdende voertuigen door Florien van der Windt, projectleider bij het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

  De zelfrijdende auto - volgend jaar al in uw wagenpark? door Alexander Vancolen, Marketing & Project Specialist Automotive Technology Benelux bij Bosch.

  Autonoom vervoer in de praktijk door Robbert Lohmann, projectdirecteur voor het Masdar PRT project.

  Autonomie op het water: zelfvarende, zelflossende en zelfladende vaartuigen. Welke richting gaan we uit?’ door Mr. Antoon Van Coillie, bestuurder bij Blue Line Logistics

  Intermezzo: Vertikul – de revolutionaire drone door Bart Theys, doctoraatsonderzoeker robotica aan de KU Leuven.

   

  15.30: Pauze

   

  16.50: Thema 4: 2050

  Ben jij futureproof? door Marcel Bullinga, futuroloog Marcel schildert in 10 vragen de toekomst van mobiliteit: Is de toekomst duur? Kunnen we de toekomst voorspellen? Gaan onze kinderen nog wel naar kantoor? Leeft de slimme stad? Hebben robots woon-werkverkeer? Krijgen we ethische of coöperatieve auto’s & drones? Delen we onze vervoersmiddelen? Zorgt de 3Dprinter voor minder goederentransport? Wie is de eigenaar van onze mobiele Big Data?

   

   17.10: Futuristische conclusies door Raf Coppens, stand-up comedian  17.35: Receptie  18.30: Einde

   

 • 06-11-2014

  VIGeZ-symposium

  SAVE THE DATE

  Het VIGeZ-symposium zet dit jaar met recht en rede de gezinnen in de kijker. Hoe past het gezin als setting binnen gezondheidsbevordering? Hoe motiveer je ouders en kinderen om gezond te leven? Welke ondersteuning is er nodig en op welke manier doe je dat bij kwetsbare gezinnen? Met thematische workshops over onder andere geestelijke gezondheidsbevordering, gezond wonen en voeding & beweging.

  Waar? Diamant building, A. Reyerslaan 80, 1030 Brussel

  Volledig programma en inschrijven: http://www.vigez.be/opleiding/symposium/symposium_2014_gezondheid_in_gez...

 • 18-11-2014

  Inspiratiedag SMOVE

  SAVE THE DATE

   

  Inspiratiedag SMOVE

  Dinsdag 18 november 2014, 14u-21u

  Provinciehuis Oost-Vlaanderen - Gent

   

  Leg de link. Samen voor duurzame mobiliteit.

   

  We serveren u op dinsdag 18 november graag een inspiratiedag waarop we u een hoop goeie voorbeelden, inspirerende ideeën en boeiende discussies voorschotelen. Om samen werk te maken van duurzame mobiliteit.

  Een blik op het menu:

  -        -  Een prikkelende blik van buitenaf door 2 gastsprekers die zich met hún bril op de neus uitspreken over het belang voor netwerken voor duurzame mobiliteit.

  -        -  Concrete workshops waar u zich kan laten inspireren én in discussie kan gaan. Wie weet smeedt u er de eerste banden voor een nieuw netwerk?

  -       -   De kans om te voet of met de boot door Gent te trekken en te ervaren wat netwerken voor duurzame mobiliteit concreet kan betekenen.

  -       -  Informeel netwerken tussendoor.

   

  U kan de ganse dag deelnemen. U kan ook kiezen om enkel deel te nemen aan het namiddag- of het avondprogramma. Hoe dan ook voorzien we voor u een linked diner met verrassende elementen.
  Vanaf begin oktober meer nieuws via www.duurzame-mobiliteit.be

  Een organisatie van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Provincie Oost-Vlaanderen.