Studienamiddag met Brent Toderian

19 maart 2019 14:00Add to Calender 2019-03-19 13:00:00 2019-03-19 13:00:00 Studienamiddag met Brent Toderian | Netwerk Duurzame Mobiliteit Op 19 maart nodigen de VRP en de Universiteit Antwerpen u uit voor een studienamiddag over de relatie tussen stadsontwikkeling en infrastructuur. https://www.duurzame-mobiliteit.be/events/studienamiddag-met-brent-toderian Antwerpen, Fakkeltheater Netwerk Duurzame Mobiliteit info@duurzame-mobiliteit.be Europe/Brussels public

https://www.vrp.be/activiteiten/studienamiddag-brent-toderian/

 

‘Every piece of infrastructure is an opportunity to express creatively how much cities care about people’. Brent Toderian

 

Op 19 maart nodigen de VRP en de Universiteit Antwerpen u uit voor een studienamiddag over de relatie tussen stadsontwikkeling en infrastructuur.  Keynotespreker is de internationaal gerenommeerde stedenbouwkundige Brent Toderian. Toderian was jarenlang hoofd van de planningsdienst van Vancouver en heeft in die hoedanigheid zijn stad mee getransformeerd tot een van de meeste duurzame steden ter wereld. Hij is ook een veel gevraagd consultant voor steden als Sydney, Kopenhagen, New York, Buenos Aires, Londen, Helsinki …

Daarnaast is Toderian ook erg mediageniek. Hij verdedigt zijn ideeën over stedenbouw, infrastructuur en mobiliteit met vuur in de pers en via Twitter. In zijn tweets benadrukt hij telkens dat infrastructuuringrepen hand in hand moeten gaan met een verbetering van de levenskwaliteit van een stadsregio. Ook de modal shift en Transit Oriented Development zijn stokpaardjes. De lezing van deze Canadese topper is niet te missen voor iedereen die professioneel en/of passioneel bezig is met ruimtelijke planning, stedenbouw, (regionale) stadsontwikkeling, mobiliteit en infrastructuur!

Als het gaat over steden en infrastructuur hebben we met Antwerpen een ideale voorbeeldcase in huis. De Antwerpse stadsregio erft – net als vele andere Europese en Noord-Amerikaanse steden – een snelweginfrastructuur die het stedelijk weefsel dwars doorsnijdt. Het Oosterweeldossier toont hoe verscheurend snelweginfrastructuur letterlijk en figuurlijk kan zijn. Brent Toderians lezing wordt ingeleid door drie Antwerpse mobiliteitsexperts en stedenbouwkundigen die het centrale thema in een Antwerps daglicht plaatsen. De studienamiddag wordt afgesloten met een debat tussen Antwerps Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis en Brent Toderian.

PROGRAMMA

13.30 | Ontvangst
14.00 | Welkomstwoord door VRP 
14.10 | Inleidingen

Dirk Lauwers: Challenges for urban regional mobility planning in Europe and Flanders, the Antwerp case.
Vlaanderen stond model voor het Europese initiatief rond ‘Sustainable Urban Mobility Planning (SUMP)’. Met het Routeplan 2030 zet Antwerpen momenteel een nieuwe stap van stedelijke planning naar een regionale aanpak. Dirk Lauwers is bij beide planningsbenaderingen betrokken en geeft hierover reflecties.

Maarten Van Acker: Integrated design of large infrastructures, some Antwerp cases. 
De Ring, de Singel maar ook stations en hun omgevingen zijn voorbeelden van grootschalige infrastructuren in Antwerpen, die zowel bepalend zijn voor de mobiliteit als de ruimtelijke ordening van de stad. Maarten van Acker geeft, steunend op het onderzoek dat hij daarover deed de voorbije jaren, een inzicht in de historische en actuele benadering om met infrastructuur & stedenbouw om te gaan.

Peter Vermeulen:  Changing Role of citizens movements in mobility and urban development planning – The role of Ringland in Antwerp. De rol van burgerbewegingen rond grote infrastructuurprojecten en stadsontwikkeling is verschoven van louter actievoeren naar een participerende rol binnen co-creatieve planningsprocessen. Peter Vermeulen is vanuit zijn inspirerende en leidende rol binnen de Ringlandbeweging de uitgelezen spreker om dit toe te lichten.

14.50 | Keynote
Brent Toderian. Rethinking City-building & Infrastructure for better City-regions
Brent Toderian zal vanuit zijn ervaring in Vancouver (een havenstad met ongeveer hetzelfde inwonersaantal als Antwerpen) en als consultant van steden overal ter wereld, enkele inzichten delen die ook voor Vlaanderen en Antwerpen relevant zijn.

15.45 | Pauze 

16.15 Brent Toderian in gesprek met Antwerps Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis. Debat olv Tom Coppens (Universiteit Antwerpen)

17.00 |Receptie

 

PRAKTISCH

 

Fakkeltheater | Antwerpen
INSCHRIJVEN VERPLICHT. INSCHRIJVINGEN OPENEN BINNENKORT!
Deelname: € 65 (VRP-leden) | € 80 (niet-leden) | € 15 (Student/VRP-leden) | € 25 (student/niet-leden)