Goede praktijk: DORV

21.12.2017
Lokale bereikbaarheid

Het DORV-concept ontstond in 2004 in een Duits dorp en is even eenvoudig als geniaal: het combineren van sociale, maatschappelijke en commerciële functies onder één dak, binnen één onderneming. DORV biedt zo een geïntegreerde oplossing voor het verdwijnen van verschillende voorzieningen en o.a. het verdwijnen van verschillende sociale voorzieningen op het platteland.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

dorv

Het DORV-centrum centraliseert enerzijds een aantal basisproducten en -diensten: verse voeding, kruidenierswaren, drank, een postpunt, een afhaalpunt voor gemeentelijke documenten, een strijkdienst, enz. Hierdoor hoeven inwoners minder snel de auto te nemen om te voorzien in hun basisbehoeften. Anderzijds is het DORV-centrum ook een sociale ontmoetingsplaats met een aangename ruimte voor een babbel en allerhande kleinschalige socio-culturele activiteiten zoals thema-avonden, filmavonden, workshops, vergaderingen, enz. De sleutels tot succes zijn niet noodzakelijk het aantal inwoners of de afstand tot supermarkten (er zijn DORV-centra opgericht in dorpjes van amper 600 inwoners of op amper een paar kilometer van supermarkten), maar de betrokkenheid van de bewoners als potentiële klanten en de wil en “goesting” van organisaties om samen te ondernemen om gemeenschappelijke (basis)behoeften te vervullen.
DORV-centra kunnen in de toekomst mogelijks ook mobiliteitsfuncties vervullen: een huur- of uitleendienst van (elektrische) fietsen, een standplaats voor deelauto’s, een uitgebreide dienstverlening die informeert rond mobiliteitsproblemen en –diensten, enz. Verder kunnen dergelijke plekken ook co-creatieve broedplaatsen worden voor duurzame, lokale  gemeenschapsinitiatieven rond (korte keten) voedsel, energie, zorg, mobiliteit, publieke ruimte, deeleconomie, circulaire economie, enz. DORV-centra kunnen zo een cruciale rol spelen in de lokalisering van onze economie.
http://www.mo.be/reportage/baanbreker-nieuw-concept-buurtwinkels-redthet-dorp 

Contact:

www.dorv.de
Tom Maertens, DORV Vlaanderen
[email protected]

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: