Groot gezin? Anne en Filip kozen de stad als mobiliteitsoplossing...

03.07.2018
de vijf kinderen

Blogster, mama van vijf en fulltime werkende duizendpoot Anne Cornut woont samen met haar man Filip en haar vijf kinderen in Vilvoorde. Een bende kinderen grootbrengen in de stad, een bewuste keuze, zo blijkt:

“Wij woonden vroeger in Londerzeel en hadden er een huis met een grote tuin. Maar daar hadden we helemaal geen tijd voor om in te zitten en al helemaal niet om te onderhouden. Bovendien wilde ik geen taxi-mama worden, kinderen wegbrengen met de auto naar al hun hobby’s. Dus verhuisden we naar een herenhuis in Vilvoorde: een stadswoning met een kleine tuin: veel makkelijker qua mobiliteit! We wonen nu vlakbij het station en de bushalte. Ideaal voor het werk en voor uitstapjes. We reizen graag, met het gezin of met twee: op elf minuten staan we met de trein in Brussel-Zuid, waar we de Eurostar of de Thalys kunnen nemen en ook de luchthaven van Zaventem is vlakbij. Bovendien hebben we niet moeten inboeten aan buitenruimte: achter ons huis ligt een groot park, waar recent nog een prachtige speeltuin is neergepoot. Wat zouden we nog meer willen?”

 

Kato, Lola, Lucas, Ella en Fee zijn tussen (bijna) zes en elf jaar oud en gaan elke dag te voet naar hun school, zo’n anderhalve kilometer verderop. Tot vorig jaar vergezelden Anne of Filip hen altijd, maar sinds september doen ze de trip alleen.

“Zo gemakkelijk! Op de dagen dat ik thuiswerk, help ik hen met klaarmaken en daarna vertrekken ze alleen richting school, terwijl ik rustig aan de werkdag kan beginnen. ’s Avonds komen de twee oudsten alleen terug, niet omdat ik ze niet vertrouw met de jongsten, maar omdat ze dan te lang alleen zijn, en teveel zouden ruziemaken tot wij thuis zijn (lacht). Soms brengt Filip ze ook met de fiets, hij vindt dat ze dat moeten leren, ik ben daar wat terughoudender in. Maar het is een goede voorbereiding voor hen en zeker voor Kato, die volgend jaar naar het middelbaar onderwijs gaat en die tijdens de examens af en toe met de fiets zal moeten gaan.”

 

De vijf kinderen dragen fluohesjes bij het wandelen en een helm bij het fietsen. Dat vindt Anne de beste bescherming. Niet hen laten opgroeien onder een stolp of als de nieuwe achterbankgeneratie.

“Zoals bij alles, baart ook hier oefening kunst. Nu hebben we nog ruimte om het samen met hen te doen. Maar wat als ze 12-13 jaar zijn en ze geen handje van mama of papa meer willen? Daarom vinden we het belangrijk hier nu met hen op te oefenen. Bovendien heeft het geen zin om bang te zijn om wat hen kan overkomen. Ik heb gemerkt dat veel mensen schrik hebben zeker voor het verkeer. Maar bange mensen krijgen ook slaag: schrik hebben voor iets, zorgt er niet voor dat het hen niet overkomt…”.

Je kan de avonturen van Anne, Filip en hun vijf kinderen volgen op mamavanvijf.be. Met dank aan Mobiel21.