Bakfietsdelen, een overzicht

18.06.2021
Bakfiets

Bakfietsdelen in Gentse wijk Rabot

De Gentse Rabotwijk is een dichtbebouwde wijk. Vele bewoners van deze wijk wonen in kleine rijwoningen of appartementen waardoor ze de plaats niet hebben om een bakfiets thuis te plaatsen. In de mobiliteitswerkgroep van Transitie Initiatief Rabot staken enkele mensen de koppen bij elkaar en besloten om samen met andere buurtbewoners een bakfiets te delen.

De doelstellingen van dit project zijn zowel sociaal als ecologisch. We promoten duurzame mobiliteit door een alternatief als de bakfiets laagdrempelig ter beschikking te stellen aan een breed publiek. 

Meer informatie?
Dit project is een initiatief van enkele wijkbewoners op het Rabot. In samenwerking met Transitie Initiatief Rabot is het project verder uitgewerkt. 

De buurtfietskar

De buurtfietskar is een wijkproject van de Toekomststraat in Gent. Bedoeling is om mensen te stimuleren om voor boodschappen de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Kan dat niet voor grote boodschappen? Toch wel, dankzij de handige fietskar. De kar heeft een laadvermogen van 60kg en een afdekzeil zodat je boodschappen ook bij regenweer droog blijven.

Alle buurtbewoners kunnen aansluiten, het gebruik van de kar is gratis. Je kan zelf een trekhaak aankopen voor op je eigen fiets maar dat is niet noodzakelijk want er staat een damesfiets met trekhaak ter beschikking.

Meer informatie?

Bakfietsdelen via cambio

In Gent kan je als cambio-gebruiker gebruik maken van bakfietsen. Dit kan met je gewone abonnement maar je kan ook een abonnement afsluiten enkel voor bakfietsdelen. Op de standplaats kan je de sleutels uit een kluisje neme en meteen vertrekken.
Omdat je geen brandstof verbruikt, moet je uiteraard geen kilometerkosten betalen. Je betaalt enkel de uitleentijd (à rato van 1,75 euro/uur - met een maximum van 15 euro/dag). Onderhoud, herstellingen of pech onderweg, daar zorgt Max Mobiel voor.

Gentenaars kunnen gratis inschrijven dankzij de Stad Gent. De stad betaalt de instapkosten (35 euro) volledig terug voor wie aansluit bij cambio en gedomicilieerd is in Gent.

Meer informatie?

Bakfietsdelen in Borgerhout

In Borgerhout stelt de lokale transitiegroep Transitie Borgerhout een bakfiets ter beschikking aan haar leden. Om hem te ontlenen worden er afspraken gemaakt via mail. De bakfiets staat in een samentuin gestald en kan daar na afspraak worden opgehaald.

Meer informatie?

Een bakfiets huren bij een sociale economieonderneming

In de nabijheid van heel wat stations van NMBS zijn er fietspunten. Deze sociale economiebedrijven doen naast fietsherstel vaak ook aan fietsverhuur. Hier vind je een lijstje van de organisaties die ook bakfietsen verhuren.

Cyclo in Brussel
CyCLO vzw is een sociale economieonderneming die fietsen promoot in Brussel. Je kan in fietspunt Centraal een Bullit transportfiets huren mét een kinderzitje vooraan, ook voor als het regent. Daarnaast hebben ze een Nihola bakfiets, op drie wielen, en ultra sterk. 

In Kortrijk: Mobiel vzw
In Kortrijk verhuurt de vzw Mobiel, een sociale economieonderneming, naast allerlei soorten fietsen ook verschillende soorten bakfietsen. De bakfietsen kunnen gehuurd worden op korte of lange termijn en kunnen indien gewenst geleverd en opgehaald worden.

Fietsenatelier Mol
Ook in Mol kan je een bakfiets huren bij het Fietsenatelier.

Max Mobiel in Gent
Vlakbij het station Gent-Sint-Pieters kan je bij Max Mobiel een breed aanbod aan bakfietsen te huur vinden. 

Veloods in Waregem
In waregem kan je vlakbij het station ook een bakfiets huren bij Veloods.