Dagelijks met de e-bike naar het werk? Ann, Vicky, Herman, Lu en Martine delen hun ervaringen

29.04.2019

Groen denken: het zit er zwaar ingebakken bij de 17 000 medewerkers van de Duitse technologiegroep GEA. “Met een baseline als Engineering for a better world kan dat moeilijk anders”, glimlacht Tom Janssen, Managing Director van de Belgische dochter die op haar beurt zo’n 260 mensen tewerkstelt. “Met onze innovatieve technologie tonen we dat groen denken niet alleen ecologisch maar ook economisch voordeel oplevert. Maar het hoeft natuurlijk niet te stoppen bij de technologie.” En zo kwamen we terecht bij deze sympathieke bende: hallo Groene GEA Garde.

copyright tekst: The Nutshell, foto’s: Christophe Vander Eecken

GEA fietsers

vlnr: Ann, Vicky Herman, Lu en Martine zijn enthousiast over het e-bike project van hun werkgever.

Toen GEA Belgium midden vorig jaar naar Kontich verhuisde, zagen sommige binnendienstmedewerkers hun woon-werkafstand plots met een gevoelig aantal kilometers verlengd. Samen met hun werkgever bedachten ze een plan om hun gewone fiets in te ruilen voor een geleasd elektrisch exemplaar. Intussen is de Groene GEA Garde een feit en pendelen Martine Duchesne, Vicky De Groof, Lu Embrechts, Herman Rousseau en Ann De Groof dagelijks met de e-bike naar Kontich. 

De gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer bedraagt in Vlaanderen 17,9 km. Met een elektrische fiets verviervoudigt het fietsbereik, van 5 km naar 20 km en meer. Welke invloed heeft de afstand gehad op jullie beslissing om te gaan e-biken?  

Martine: “Ik heb gedurende 20 jaar het geluk gehad om op 10 minuutjes fietsafstand van het werk te wonen. Toen bleek dat het nieuwe kantoor op 18,5 km lag, heb ik even geslikt, zeker omdat ik niet met de wagen rijd. Met een gewone fiets is dat traject voor mij te lang, dus een e-bike was zo ongeveer de beste oplossing die we konden bedenken (lacht). Ik ben nu ’s morgens en ’s avonds ongeveer een uur onderweg.” 
Herman: “Voor mij is het met 17,5 km net iets minder ver dan voor Martine. Maar het traject is heel druk met de wagen – file gegarandeerd  – en daardoor ben ik sneller ter plaatse met de e-bike. Bovendien is het een manier om wat meer te bewegen.” 
Vicky: “Ik kwam vroeger met de mountainbike naar kantoor. Over een afstand van 6 km is dat goed te doen, maar nu is het traject 14 km. Ideaal voor de e-bike, vind ik. Met de auto zou ik even lang onderweg zijn – een goed half uur – maar dit is veel leuker, zeker als het mooi weer is.”

 

En wat met regen en wind? Het durft hier al eens stevig te gieten. Maar toch moeten we de factor ‘weer’ meteen ook wat nuanceren. Als fietspendelaar houdt weerman Frank Deboosere al 10 jaar een fietsdagboek bij. Daaruit blijkt dat het in 2017 slechts 6,2% van zijn fietstijd regende. Hoe gaan jullie daarmee om?

Lu: “Wij wonen in het centrum van Antwerpen en hebben onze wagen 10 jaar geleden van de hand gedaan. Als ervaren fietser weet ik dat je je moet kleden in functie van het weer. Ik vond het wel leuk dat we met het budget van GEA naast de leasing van de fiets ook onze outfit konden aanschaffen. Regen vind ik eigenlijk niet zo erg, maar van gladde toestanden ben ik wel bang.”

Ann: “Een beetje regen schrikt mij ook niet af. En als het écht slecht weer is, kom ik met mijn auto.”

 

Antwerpen stond in 2017 als enige Belgische stad in de top 20 van de meest fietsvriendelijke steden. De laatste jaren worden fietspaden beter en duiken er zowat overal fietssnelwegen of ‘fietsostrades’ op (fietsroutes tussen steden die tot 15 à 20 km van elkaar liggen). Zijn de wegen die jullie volgen aangepast aan snelle fietsen?

Herman: “Ik maak gebruik van een fietsostrade en van brede en veilige fietspaden. Enkel in de buurt van scholen loopt het al eens wat stroever.”

Ann: “Ik heb nu een makkelijker traject dan vroeger. De afstand is ongeveer dezelfde, maar ik ga een andere richting uit. Geen fietsostrade voor mij, maar gewoon dwars door de stad.”

 

Meer en meer voorzien bedrijven douches en kleedhokjes voor medewerkers die met de (e-)fiets naar het werk komen. Arriveren jullie vaak bezweet op kantoor?

Lu: “Eerlijk? Ik zweet er niet van, dus heb daar geen last van.”

Vicky: “Ah, ik heb wel al af en toe een opfrisdouche genomen. Alles is voorzien, dus waarom niet? Ik kom aan in koerskleding, fris me op, heb mijn stijltang hier liggen om mijn kapsel terug wat presentabel te maken en doe daarna mijn make-up aan. Helemaal klaar om mijn werkdag in stijl te beginnen (lacht).”

Herman: “Ik vind het ook goed dat er douches zijn, zowel voor mannen als voor vrouwen. GEA had ze initieel voorzien voor de techniekers, maar ze komen ook goed van pas voor ons nu.”

 

En dan tot slot: recent onderzoek toont aan dat 8 op de 10 Vlamingen razend enthousiast zijn over hun pendelervaring met de elektrische fiets. Daarbij halen ze bijna allemaal de positieve invloed op hun conditie aan. Merken jullie een verschil?

Martine: “Zeker! Ik heb al zo’n 3000 km op de teller en voel de positieve invloed op mijn conditie. Ik moet niet meer gaan joggen nu.” 

Herman: “Vroeger sportte ik veel, maar nu komt het er gewoon niet meer van. Dus ja, dit heeft een goede invloed. Ik haal er dan ook alles uit: ik ben niet vies van een kleine race onderweg (lacht).” 

Vicky: “Ja, ik haal er graag ook alles uit wat er in zit. Onze e-bikes zijn begrensd op 25 km/u en soms durf ik die grens op te zoeken om een wielertoerist in te halen.”

Ann: “Ik ben al vele jaren een fervent fietser en merk niet echt een verschil. Bij mij is er dan ook niet veel veranderd ten opzichte van vroeger. Ik fiets even lang en even veel en durf al eens een sprintje te trekken om mensen met een elektrische fiets in te halen (lacht).”

De GEA-fietsers

Meer informatie:

SDWorx zette de voordelen van het aanbieden van bedrijfsfietsen voor werkgevers op een rij.
Meer over e-bikes en de wetgeving rond de snelle elektrische fiets vind je op de site van de Fietsersbond