Goede praktijk: autovrije zondag

17.01.2018
Lokale bereikbaarheid

Autovrije Zondag is het uitgelezen moment te proeven van een veiliger, rustiger en gezonder stads/gemeentecentrum met meer vrije ontspan- en ontmoetingsruimte. In totaal deden 41 Belgische steden en gemeenten mee met het evenement.
Het succesrecept om de stad/gemeente terug te geven aan bewoners is simpel: straten en pleinen worden autovrij gemaakt. Fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen krijgen vrij spel.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

 

autovrije zondag

Voor lokale besturen en verenigingen is deze ontmoetende zondag de ideale gelegenheid om bewoners echt te bereiken. Beginnen met één straat is trouwens al een goede start. Zolang er maar duidelijk wordt gecommuniceerd waarom deze zondag nu net zo belangrijk is.
Traditiegetrouw is de Autovrije Zondag de hoogdag van de Week van de Mobiliteit. De Autovrije Zondag is een initiatief van Mobiel 21 vzw in samenwerking met het Netwerk Duurzame Mobiliteit en met steun van de Vlaamse Overheid. Mobiel 21 heeft een uitgebreide expertise in het ondersteunen en begeleiden van Autovrije Zondagen. Steden en gemeenten die zich inschrijven ontvangen gratis materialen zoals banners en digitaal beeldmateriaal.
Deelnemen is voor elke gemeente en stad interessant! Eén autovrije zondag is al voldoende voor een meetbaar effect op de luchtkwaliteit. In het kader van de (inter)gemeentelijke burgemeester-convenanten en klimaatengagementen is dit initiatief bovendien dé manier om burgers bewust te maken van hun eigen rol in het beperken van CO2 emissies. Transport is zo maar eventjes verantwoordelijk voor zo’n 16% van de totale CO2 uitstoot. En diezelfde burgers halen ook persoonlijke voordeel uit actieve verplaatsingen per fiets of te voet. De auto laten staan, betekent immers meer beweging en gezondere lucht tijdens het verplaatsen. Kortom: een gezond lichaam in een gezonde leefomgeving. Het is een proefopstelling voor één dag maar de steden kunnen dit als inspiratie gebruiken voor verdere projecten in die richting (zoals in Brussel).
Een beter klimaat en gezonde lucht zijn van belang voor ons allemaal, samen met hun burgers kunnen lokale besturen tonen dat het haalbaar is om te werken aan betere en gezondere verplaatsingsmodi. Sommige inwoners kennen het belang ervan nog niet en op de Autovrije Zondag worden ze uitgenodigd om beter kennis te maken met het thema.


Contact


Mobiel 21
Wim Billet
Wim.billet@mobiel21.be
+32 (0)16 31 77 01

 

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: