Goede praktijk: MinderMobielenCentrale

08.01.2018
Lokale bereikbaarheid

Dit is een dienstverlening aangeboden door de gemeente, het OCMW of een andere organisatie. Het doel is om verplaatsingsmogelijkheden aan te bieden aan mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Deze dienstverlening haalt de mensen uit hun sociaal isolement. Het gaat hier vaak om oudere mensen, mensen met een handicap, of mensen met een laag inkomen die geen wagen bezitten en zich geen taxi kunnen veroorloven.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

MMC

De ritten die aangevraagd worden door de leden van de Minder Mobielen Centrales zijn vaak voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken naar het gemeentehuis.


De leden vragen de ritten 48 uur op voorhand aan. Dit laat de centrale verantwoordelijke toe om een geschikte chauffeur te vinden. Op het afgesproken tijdstip komt de chauffeur het lid ophalen aan de woonplaats en verzorgt het gevraagde traject. Aan het einde van de rit betaalt het lid de onkostenvergoeding voor het aantal gereden kilometers.


Een gemeentebestuur, OCMW of andere organisatie kan dus een Minder Mobielen Centrale opstarten.
De mensen die rijden voor de Minder Mobielen Centrales zijn vaak jong gepensioneerden, huisvrouwen, werklozen,… De activiteit is onbezoldigd, de vrijwilliger krijgt een reële onkostenvergoeding. Het vervoer mag nooit een winstgevende activiteit zijn, anders moeten de inkomsten aangegeven worden bij de belastingen.


Het is ideaal dat u enkele uren of dagen per week beschikbaar bent. De vrijwillige chauffeur is baas in eigen wagen (roken, huisdieren,..) Dit betekent ook dat, als een vervoer om een dringende reden niet kan doorgaan, hij/zij deze kan annuleren.

 

Contact


Taxistop vzw
070 22 22 92
[email protected]

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: