2e Forum Duurzame Mobiliteit, een verslag

19.05.2017

2e Forum Duurzame Mobiliteit, 11 mei 2017, Stadsschouwsburg Sint-Niklaas

In mei 2016 kwamen leden, compagnons en dichte partners van het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen op het allereerste denk- en discussieforum. Toen werd een gezamenlijke focus bepaald in de samenwerking van het netwerk. De oefening resulteerde in twee concrete speerpunten: de voorstadsnetwerken (als oplossing voor de stedelijke mobiliteit) en de M-score (als instrument voor lokale bereikbaarheid). Het Netwerk Duurzame Mobiliteit bracht die twee samen in een (nieuw) concept: lokale bereikbaarheid. 

Het secretariaat ging aan de slag om de visie over lokale bereikbaarheid, dankzij de input vanuit het netwerk, uit te werken en de vertaalslag te maken naar bestaande en goede praktijken. In een eerste ‘kladversie’ van een gezamenlijk actieplan wordt toegewerkt naar de lokale verkiezingen van oktober 2018. Op 11 mei 2017 bracht NDM compagnons en partners bij elkaar voor een tweede forum om de samenwerking te concretiseren. Samen werd de stap gezet van het denkproces naar een plan van aanpak. Een verslag…

Lokale bereikbaarheid, inhoudelijke intro & discussiemoment (Door: Miguel Vertriest, beleidsmedewerker NDM)

3 sleutels voor lokale bereikbaarheid: Multimodaal knooppunt, Multifunctionele kern & Draagvlak

Hoe kunnen we daar werk van maken?

  • 3 V’s om mobiliteit te verduurzamen: vermijden, verschuiven, verschonen
  • 3 D’s van ruimtelijk beleid: density, design, diversity

Lokale bereikbaarheid is een hefboom voor de stad en gemeente van morgen als:

  1. Kindvriendelijke gemeente
  2. Sociale gemeente
  3. Actieve gemeente
  4. Ondernemende gemeente
  5. Delende gemeente
  6. Toekomstbestendige gemeente

 

Samen aan de slag

Net als vorig jaar konden we op dit forum aan de slag met de input van de erg diverse actoren in het netwerk, als het ware een ‘kabinet duurzame mobiliteit’. In de voormiddag werd het beeld van de 6 droomgemeenten verder verfijnd. Kunnen deze beelden (voldoende) fungeren als beeld van onze visie op lokale bereikbaarheid als NDM? En kunnen we ze voldoende stofferen om ze uit te gaan werken naar de gemeenteraadsverkiezingen toe?

Een intermezzo: Clementwijk Sint-Niklaas (Door: Bart Van Lokeren, beleidsadviseur plannen & ontwikkelen)

Bart schetst ons het verhaal van het planningsproces, de invulling én de realisatie van de nieuwe Clementwijk in Sint-Niklaas. In het verhaal klinkt de oproep om voldoende tijd te nemen voor een ontwikkeling van deze omvang, en zo écht in te zetten op doorgedreven duurzame keuzes op vele terreinen. Net als de absolute plus van het aanhouden van hoge kwaliteitseisen. Ook de projectontwikkelaars evolueren mee in het verhaal.

Aan de slag met de goede praktijken

Vanuit de droomgemeenten duiken we in concrete inspiratie en willen we samen op zoek gaan naar wat naar voren willen schuiven als belangrijke, mooie, vernieuwende, vooruitstrevende, te verwezenlijken praktijkvoorbeelden die Vlaamse gemeentes vooruit zullen helpen op vlak van duurzame mobiliteit. Welke praktijken zijn uitgesproken voorbeelden om werk te maken van lokale bereikbaarheid (density, diversity, design, werkt in op vermijden van (verre) verplaatsingen). Welke zijn vooruitstrevend en vernieuwend?

Aan de slag om naar buiten te komen met visie en uitwerking ‘lokale bereikbaarheid’

Het NDM gaat in de periode  november 2017-oktober 2018 campagnematig aan de slag met deze thematiek: een naam bedenken, een beeld voorzien, een look en feel (6 thema’s, 6 icoontjes?), inspireren via goede praktijken, een actie bedenken, … Tijdens werktafels brainstormen we om versterkende ideeën te verzamelen. We zoeken ook aansluiting bij de bestaande initiatieven van het NDM en de partners.

En verder?          

Met de verzamelde input van dit tweede Forum gaat het secretariaat verder aan de slag om een actieplan uit te werken waarbij alle kansen tot samenwerken worden opgezocht. We blijven de dialoog verder opzoeken met de huidige partners en zoeken versterkende samenwerkingen op. Eind 2017 start het gezamenlijke opzet om het lokale politieke – én planningsproces om en rond de lokale verkiezingen te bezielen met de kracht van ‘lokale bereikbaarheid’. Dat willen we doen door lokale politici, ambtenaren én betrokken burgers te prikkelen via inspirerende voorbeelden van praktijken die hun positieve effecten op de gemeente van morgen bewezen hebben. Aan het werk…

Bijkomende input, kansen tot samenwerken of andere bemerkingen? Contacteer Bert: [email protected] of 09 331 59 13. Deelnemers aan het forum, leden, compagnons en goede partners houden we op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.