Dossier: vervoersarmoede vandaag

07.06.2015

Ik rij, dus ik ben. Hoe je je verplaatst, zegt veel over jezelf. 

Een dossier van Mobiel 21, beweging voor duurzame mobiliteit

Mobiliteit rijmt niet zomaar op vrijheid: jij kiest waar en wanneer je heen gaat. Naar je werk, je school of je avondje uit. Naar de dokter die je nodig hebt en de sportclub. We verplaatsen ons per dag gemiddeld drie keer, waarbij we gemiddeld per dag 40 km afleggen, zo stelt Vlaams onderzoek naar ons verplaatsgedrag.

Helaas is dit niet voor iedereen zo evident. Heel wat mensen zijn veel minder mobiel dan ze zouden willen. Ze zijn ‘vervoersarm’. Ze geraken om uiteenlopende redenen niet op de locatie waar ze zouden willen of zouden moeten geraken.

Arm en beperkt mobiel = ?

Dit dossier zoomt in op een onzichtbare, maar ijzersterke rode draad in het leven van vele mensen in armoede: het gebrek aan mobiliteit. Mensen in armoede verplaatsen zich immer het minst, minder snel en met een kleiner bereik dan de gemiddelde Vlaming. Een gebrek aan mobiliteit hypothekeert zo hun deelname aan de samenleving.

Mobiliteit, een recht!?

Dit dossier geeft een stand van zaken van de noden en wensen van mensen in armoede om ‘er’ te kunnen geraken, om hun ’rechten’ te kunnen waarmaken. We willen zo ogen openen, inspireren en op weg helpen: wegen aanbieden om de uitgang van het armoedeweb sneller te (doen) vinden.

Dossier vervoersarmoede vandaag (door: Mobiel 21)