Filip Watteeuw gekozen als mobiliteitspersoonlijkheid 2016

23.01.2017

De schepen van Mobiliteit van de stad Gent, Filip Watteeuw, werd verkozen tot mobiliteitspersoonlijkheid 2016 in een verkiezing georganiseerd door het Netwerk Duurzame Mobiliteit, de Vlaamse koepel van mobiliteitsverenigingen.

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit ging eind 2016 op zoek naar een opvolger van de mobiliteitspersoonlijkheid 2015, Kobe Boussauw (professor VUB en auteur ‘Het mobielste land ter wereld’). In een eerste ronde werden 6 kandidaten genomineerd: Dirk Lauwers (professor UGent, UA en KUL), Willy Miermans (professor emeritus UHasselt), Kris Peeters (de ‘andere’, schrijver en mobiliteitsfilosoof), Jan Vermeulen (burgemeester Deinze en voorzitter Fietsberaad Vlaanderen), Peter Vermeulen (bezieler Ringland) en Filip Watteeuw. 

 

Strijd tussen Antwerpen en Gent

Het werd een spannende race tussen twee voorvechters van de Vlaamse grootstedelijke mobiliteit. Peter Vermeulen, voorvechter van Ringland en de overkapping van de Antwerpse ring, delfde nipt het onderspit in de strijd met Filip Watteeuw, die in 2016 een fel gecontesteerd mobiliteits- en circulatieplan uitwerkte voor Gent.

Filip Watteeuw haalde uiteindelijk iets meer dan 40% van de 1646 stemmen. Hij werd genomineerd omwille van zijn politieke moed om een mobiliteitsplan door te drukken dat volgens veel mobiliteitsspecialisten noodzakelijk is om Gent mobiel en leefbaar te houden.

Filip Watteeuw: “De leefkwaliteit van de stad versterken en tegelijk de bereikbaarheid garanderen. Daarover gaat het, daar wil Gent toonaangevend in zijn. Want daar worden Gent en de Gentenaars beter van. De verkiezing tot Mobiliteitspersoonlijkheid 2016 is meer dan een fijne opsteker. Het is ook een mooie waardering voor het harde werk van de stadsdiensten en van mijn kabinet.”

 

Gouden DuMo’s

Op 26 januari 2017 ontving Filip Watteeuw de “Gouden DuMo mobiliteitspersoonlijkheid 2016” op de nieuwjaarsreceptie van de mobiliteitssector. Daarnaast reikte de duurzame mobiliteitssector ook Gouden DuMo’s uit aan het mobiliteitswoord van 2016 (“betonstop”), de mobiliteitstrend van 2016 (“speed pedelec”) en de blunder van 2016 (“Auto als hoofprijs op Autoloze Zondag in Ninove”).