Hospi Mospi: wie de mobiliteit in een stad wil begrijpen, moet naar het ziekenhuis gaan

31.03.2015

Wellicht associeert u duurzame mobiliteit niet meteen met ziekenhuizen en als u dat toch doet, denkt u mogelijk aan fietsers die na een ongeval op de ziekenboeg belanden. Tom Boonen om er maar één te noemen.

Thomas Vanoutrive, onderzoeker aan Universiteit Antwerpen en vooral bekend van het boek ‘Het mobielste land ter wereld’, vond nog een andere relatie. Wat stelde Thomas Vanoutrive immers vast bij onderzoek naar duurzame mobiliteit in steden? Dat de cijfers voor ziekenhuispersoneel een goed beeld geven van het mobiliteitsprofiel van een stad. En meer specifiek: dat een ziekenhuis midden in de stad een goede zaak is voor duurzame mobiliteit. Net nu is er in Vlaanderen een tendens om ziekenhuizen uit stadscentra weg te halen onder het mom van efficiëntie en ze neer te poten naast een autostrade. Dit maakt ze voor heel wat personeel en bezoekers slechter bereikbaar. Vervolgens is het dan aan De Lijn om de slechte bereikbaarheid te compenseren, zo wordt de bereikbaarheidsfactuur doorgestuurd naar anderen.

hospi mospi

Dit is symptomatisch voor ons mobiliteits- en ruimtelijke ordeningsbeleid. In een fietsstad als Groningen die al jarenlang als voorbeeld wordt aangehaald door stedenbouwkundigen zien we dat het ziekenhuis in de stad ligt en dat bijna de helft van de medewerkers met de fiets komt. Kortom, ‘wie de mobiliteit in een stad wil begrijpen, moet naar het ziekenhuis gaan’. Zo is, dankzij Thomas Vanoutrive, een nieuw begrip geboren in de wereld van de duurzame mobiliteit: Hospi Mospi, wat staat voor de HOSPItaal MOdal Split Indicator. Praat erover met uw dokter de volgende keer dat u in het ziekenhuis belandt.