Autovrije Zondag opnieuw vaste waarde in 47 steden en gemeenten

20.05.2019

Op 26 augustus start het seizoen van de Autovrije Zondagen. De Autovrije Zondag kadert in de Week van de Mobiliteit die loopt van 16 tot 22 september. De eerste vindt plaats in Leuven op 26 augustus en de laatste op zaterdag 29 september in Kontich. In totaal zijn er dit jaar 48 Vlaamse steden en gemeenten die ervoor kiezen om voor één dag nee te zeggen tegen gemotoriseerd verkeer en de straat terug te geven aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. 

Met bijna 50 deelnemende gemeenten (een nieuw record) kunnen ruim 2 miljoen Vlamingen genieten van de mogelijkheden en voordelen van autovrije straten of een autovrij centrum. Een Autovrije Zondag is ook een ideaal moment om mensen te informeren over duurzame mobiliteit, milieu & gezondheid en verkeersveiligheid. Opvallend is dat de Autovrije Zondag niet alleen voor de ‘grote’ steden en gemeenten is weggelegd. Autovrije Zondag sensibiliseert over duurzame mobiliteit, ruimtelijke ordening en de vele mogelijkheden die autovrije straten bieden. Naast het feit dat steden en gemeenten op deze manier veel leefbaarder worden, is duurzaam verplaatsen ook goed voor het milieu en de gezondheid.

Auto’s verdwijnen, mensen verschijnen

Een straat zonder gemotoriseerd verkeer, het is vandaag nog maar moeilijk voor te stellen. Nochtans was de straat lange tijd een ontmoetingsplek, handelsplaats, speelruimte en nog veel meer. Autovrije Zondag roept die sfeer weer op en geeft iedereen de kans om de straat opnieuw te beleven. De autovrije aanblik van de anders zo drukke straten is spectaculair. In plaats van motorlawaai voeren gebabbel en gelach, vrolijke muziek en belgerinkel de boventoon.

Duizenden mensen en lokale organisaties zorgen in grote steden en kleine gemeenten voor een rijkgevuld aanbod van activiteiten, animatie en evenementen. Van avontuurlijk tot geweldig gezellig, iedereen vindt zijn gading tijdens Autovrije Zondag. Zo is er een wereldrecordpoging grootste vingerverfschilderij en een ‘rainbow run’ (Zottegem), fiets- en autodeelsalons, een rollatortreffen, vintage en brocantemarkten, zeepkistraces, speelstraten, buurtquizzen, BMX-shows, modeshows, theateracts, en nog veel meer. Het volledige programma staat op www.weekvandemobiliteit.be. U vindt er honderden redenen om een van de komende zondagen op de fiets, de bus of de trein te springen naar alle uithoeken van Vlaanderen.  

Kalender

  • 26 augustus: Leuven
  • 2 september: Poperinge
  • 9 september: Turnhout
  • 16 september: Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Brugge, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Gent, Gingelom, Grobbendonk, Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Hasselt, Herentals, Ichtegem, Ieper, Vorselaar, Kortrijk, Kruibeke, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Oud-Turnhout, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tienen, Vilvoorde, Vorselaar, Wezembeek-Oppem, Wijnegem, Zedelgem, Zelzate.
  • 23 september: Herzele, Zottegem
  • Zaterdag 29 september: Kontich

Organiseren kan nog steeds!