Congres Publieke Ruimte 2017

Donderdag, 30 maart, 2017 - 10:00
Mechelen

Het jaarlijkse Congres en Forum Publieke Ruimte is een vaste waarde voor iedereen die betrokken is bij planning, ontwerp, inrichting en beheer van openbare ruimten. Vanuit de invalshoek ‘publieke ruimte’ legt het congresprogramma kruisverbanden met andere vakgebieden en beleidsdomeinen.

Congresthema: 'Vooruitkijken'

Tien jaar praktijkboek en Prijs Publieke Ruimte zijn een mooi moment om terug te blikken op recente ontwikkelingen op vlak van publieke ruimte in Vlaanderen en Brussel. Het is ook een uitgelezen moment om de horizont te verruimen. Het congresthema voor 2017 ‘Vooruitkijken’ legt de focus op de publieke ruimten van morgen. We kijken vooruit naar de volgende lokale legislatuur, maar ook naar de langere termijn, rekening houdend met de levensduur van de publieke ruimten die vandaag worden ontworpen en aangelegd.

  • Hoe gaan we om met uitdagingen die ons de komende decennia te wachten staan op vlak van mobiliteit, gezondheid, klimaat, energie, demografie?
  • Hoe geven we een plaats aan toenemende burgerbetrokkenheid?
  • Hoe kunnen lokale besturen, wegbeheerders en andere opdrachtgevers zich vandaag oriënteren om openbare ruimten aan te leggen die de komende decennia ‘futureproof’ zijn?
  • Welke tendensen en ontwikkelingen op vlak van publieke ruimte staan vandaag nog in de kinderschoenen, maar zullen in de komende tien, twintig, dertig jaar gemeengoed zijn?

 

De sprekers en deelnemers gaan op zoek naar antwoorden waarmee opdrachtgevers, ontwerpers, producenten en andere betrokkenen vandaag aan de slag kunnen voor de publieke ruimten van morgen.