Dit was 30 Dagen Minder Wagen!

01.07.2024

In de maand juni kozen 6825 Vlamingen voor méér wandelen, fietsen, autodelen of trein-tram-bussen. Een nieuwe gewoonte aanleren duurt minstens 21 dagen. Met een maand autominderen in juni zijn zij alvast goed begonnen! Wij en onze ambassadeurs hielpen hen via onze sociale media en nieuwsbrieven op weg met tips en tricks en motiveerden hen met peptalk en mooie prijzen. 

Waarom de campagne 30 Dagen Minder Wagen? 

Omdat wij geloven dat iedereen het kan: 30 dagen lang meer fietsen, wandelen, autodelen of trein-tram-bussen. Door een maand lang bewuster bezig te zijn met je mobiliteit, ga je vanzelf kiezen voor minder auto. Want al die andere manieren van onderweg zijn hebben je veel te bieden:
•    je boost je gezondheid door meer te bewegen én je hebt minder last van file- en parkeerstress
•    je bespaart veel geld aan brandstof, parkeer- en onderhoudskosten
•    je leert nieuwe routes, mooie plekken en fijne mensen kennen onderweg
•    je draagt bij aan de strijd tegen de klimaatcrisis
•    en je vergroot de groeiende groep mensen die meer en betere infrastructuur willen voor openbaar vervoer, fietsers, voetgangers en autodelers.

Met andere woorden: je maakt een positief verschil door je gewoontes te doorbreken. Elke deelname is ook een signaal aan de beleidsmakers dat duurzame mobiliteit en straten en wijken op mensenmaat hoger op de agenda moeten. 6825 burgers hebben getoond dat het wél kan. Nu is het aan de beleidsmakers. Onze boodschap na de campagne aan de politici kan je hier lezen

Gemeenten

Veel gemeenten hebben mee hun schouders onder onze campagne gezet. Sint-Katelijne-Waver motiveerde haar inwoners met enkele mooie voordelen. Oosterzele deed dat met een stempelkaart en Deinze liet bushokjes versieren

Hier kan je de gemeenteranking bekijken. Tijdens de week van de mobiliteit maken we de winnaars van onze 30 Dagen Minder Wagen-awards bekend!

Bedrijven en organisaties

Enkele bedrijven toonden zich van hun schoonste en dus properste kant: bij VDAB is duurzame mobiliteit prioritair. De Gezinsbond slaagt erin om hun werknemers op een geweldige manier te motiveren. Het loont: amper 5 procent van het personeel komt met de auto naar het werk. En wat we meer en meer zien: zelfstandigen in sectoren waarvan je het niet onmiddellijk verwacht dat ze zich duurzaam verplaatsen. Een mooi voorbeeld is Kresimir de fietsende elektricien. Ook al gezien op 2 wielen: vroedvrouwen, kinesisten, dierenartsen, boomverzorgers, tuinarchitecten, ...
Ook KSA Nationaal zet in op duurzame mobiliteit. Niet evident, maar ze leverend schitterend werk. 

Socials

Facebook: Hier vind je de pagina. Je kan alle foto's, video's en posts herbekijken. In de groep worden er nog altijd tips en ervaringen met elkaar gedeeld.
Instagram: If it wasn't on instagram, it didn't happen!
LinkedIn: Deze inspirerende pagina vind je hier.

Fietstattoos op armen

Fietsen kruipt onder je vel

Dit project van 30 Dagen Minder Wagen en het Gentse Vélo-festival konden bijna 100 mensen overtuigen om voor altijd door het leven te gaan met hun grote liefde op hun vel: de fiets. Bekijk hier enkele tattoos en lees alles over "onze stunt".

En nu?

Simpel, die 30 dagen vermenigvuldig je met 12 :-). Hier lees je hoe je dat het best aanpakt. Wil je nog meer je engagement voor duurzame mobiliteit invullen? Dat kan door vrijwilliger te worden binnen een van de vele mobiliteitsorganisaties die samen de campagne 30 Dagen Minder Wagen trekken. Hier vind je veel opties. Wedden dat kiezen moeilijk gaat worden? 

30 Dagen Minder Wagen is een campagne van Netwerk Duurzame Mobiliteit, Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, Fietsersbond, Mobiel 21, Mpact, Trage Wegen, TreinTramBus en de Voetgangersbeweging.