Eén op de drie Vlamingen neemt voor 500 meter de auto

17.09.2012

Op 17 september 2012, bij de start van de Week van de Mobiliteit stelde Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken de resultaten van het meest recente Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (OVG 4.3) voor. Hieruit blijkt dat wij (de Vlamingen) nog veel te vaak de auto gebruiken, ook voor zeer korte verplaatsingen.

Een op 5 van de verplaatsingen bedraagt minder dan 1 kilometer. Toch neemt bijna een derde van de Vlamingen daarvoor de auto. Alleen de eerste honderden meters gaan we vaker te voet. Als we alle verplaatsingen bekijken, dan neemt de Vlaming voor 70% van de verplaatsingen de auto. Nochtans leggen we in meer dan de helft van de gevallen maximaal vijf kilometer af.

Volgens de Fietsersbond zijn deze resultaten het gevolg van een ontoereikend mobiliteitsbeleid. “Van de 3,3 miljard euro begroot voor mobiliteit, gaat amper 100 miljoen euro naar investeringen in de fiets”, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. “Dan is minister Crevits verbaasd dat mensen zelfs voor korte afstanden voor de auto blijven kiezen, maar wat verwacht je als de overheid het autoverkeer zo blijft faciliteren?”

OVG 4.3. werd in de periode september 2010 - september 2011 uitgevoerd bij 1.603 personen vanaf zes jaar. Ze hielden een verplaatsingsdagboek bij van één willekeurige dag. Tijdens die tijdspanne legde de gemiddelde Vlaming 16.315 kilometer in de auto af. Het jaar voordien was dat 15.666 kilometer. Wel nam het aantal verplaatsingen licht af. Ondertussen is het OVG 4.4 bijna afgelopen (september 2011-september 2012) en kunnen we waarschijnlijk midden volgend jaar de resultaten verwachten.

De timing van de publicatie van het onderzoek valt net in de Week van de Mobiliteit, een moment waarop iedereen wordt aangezet na te denken over zijn eigen mobiliteit. Bovendien worden donderdag 20 september ook de resultaten van de federale BELDAM-enquête, die gelijkaardig is qua opzet, gepubliceerd.

Het volledige onderzoek, uitgevoerd door IMOB, kun je on line terugvinden.