Gedeelde mobiliteit als game changer (verslag)

14.11.2016

Tijdens het Transitiefestival op de festivaldag 'Onze circulaire economie' organiseerde het Netwerk Duurzame Mobiliteit samen met het TransitieNetwerk Middenveld de workshop 'Gedeelde mobiliteit als game changer'.

28/10/2016 13u30-15u, Dansstudio, Vooruit, Gent

 

Transitiefestival

Vaak worden high tech snufjes zoals elektrische of zelfrijdende auto’s naar voor geschoven als oplossing voor onze mobiliteitsproblemen. Maar misschien kan het allemaal een stuk eenvoudiger: door meer te gaan delen.

Angelo Meuleman (Taxistop) opende de workshop met een inleiding: hoe kan de deeleconomie grote veranderingen teweeg brengen? Welke samenwerkingsverbanden zijn noodzakelijk om een game changer te worden?

Daarna kwamen 4 concrete initiatieven aan bod: elektrisch autodelen (Joachim Jacob – Partago), de fietsbieb (Lieven Van Belle – beweging.net), garage swap (Jeffrey Matthijs – autodelen.net) en particulier autodelen (Karel Lootens – Dégage – zonder presentatie).

Daarna ging de zaal in gesprek met en over de projecten, de succesfactoren, de sociale elementen van het delen en de impact op mobiliteit. Barbara Janssens van het Netwerk Bewust Verbruiken speelt advocaat van de duivel en ziet nog heel wat verbetermogelijkheden.

Hoe kun je de bestaande modellen doorvertalen naar andere locaties? Zowel Netwerk Bewust Verbruiken (voor het project Op Wielekes) als Dégage (particulier autodelen) hebben een handleiding opgesteld die inspiratie en praktische richtlijnen (inclusief software) bevat om ergens een gelijkaardig project uit de grond te stampen.

Een ander knelpunt is dat de markt heel divers is. Alleen in Gent al zijn 7-8 autodeelinitiatieven die elk een eigen doelpubliek aanspreken en een geheel eigen business model hebben dat blijkt te werken. Volgens het panel kun je die niet vervangen door een enkele aanbieder.

 

Nog een vaststelling is dat de gebruikers meestal blank en hoger opgeleid zijn. Toch zijn er wel degelijk initiatieven om andere bevolkingsgroepen te betrekken, meestal mee ondersteund door lokale overheden. Dit blijkt weinig op te leveren.