Verkeersmascotte SAVE-man schrijft een brief aan de minister

13.05.2016

Voor minister voor mobiliteit Ben Weyts telt Vlaanderen te veel verkeersmascottes. Ook de SAVE-man, mascotte van het project Veilig op Stap van en voor het jeugdwerk, voelt zich rechtstreeks aangesproken. En ja, ook een superheld heeft gevoelens. Een brief...

Beste minister,
Dag Ben,

Wie had het ooit kunnen dromen. Ik schopte het gisteren als ‘de groene superman SAVE-man’ tot in het Vlaams parlement. Wat lacherig, dat wel. En ook andere mascottes van verkeersveilig Vlaanderen viel de eer te beurt. Het lijstje was ‘niet exhaustief’ zo sprak u. Een wel erg magere troost voor Ray 'Niet te snel is dik okay'. De snorrige macho is al niet voor iedereen okay, nu zit deze ijdele verkeersmascotte zelfs bij u niet ‘top of mind’. Wie krijgt deze kreuk uit zijn smetteloze witte pak?

De euforie was van korte duur. U hebt het niet zo voor ons, zo klonk in het halfrond. We zijn met te veel. En het is een ‘beestenboel’. Dat kwam hard aan, zelfs bij deze geharde superheld. Alles behalve peptalk dus voor dit bonte garnizoen in de strijd tegen de schande van de 400 verkeersdoden. En dus was het veilige beestenbos (tjah) even boos. Het ging spoken in dit keurig gekapte heldenhoofd. Deserteren? De strijdbijl begraven? De aftocht blazen? Niet exhaustief, ik kan het u verzekeren.

Maar ook mijn frank viel. Het gaat u niet om groene, gele of paarse figuurtjes. Als een echte veldheer staat enkel de overwinning u voor ogen. En u stelt de artillerie op. Ik duim volle kracht met u mee. Als superheld kan dat tellen. Maar ondanks uw harde woorden blijf ik trouw positie in nemen. Omdat alle Vlaamse jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen dat vragen. In de achterhoede. Niet als speerpunt, wel als steunpilaar. Voor alle leiding die kinderen de tijd van hun leven geven. Fun, ook op tocht. En, beste Ben, laten we dat alstublieft zo houden. Evident is het niet, dat weet u ook. Op mijn power kun je rekenen. Want geef toe, wie kan dat beter dan een groene superheld?

Ontgoocheld doch loyaal,
Heldhaftige groetjes,

SAVE-man    

PS. De kleren maken de superman niet, wel de daden. Met de hulp van andere helden zoals onder andere Rondpunt en Rode Kruis Vlaanderen bracht ik die samen op www.veiligopstap.be.   

saveman