Word jij ook ultramobiel?

27.02.2018

De kern van ultramobiliteit: kies niet voor één vervoermiddel, gebruik ze allemaal. De voordelen: je gebruikt altijd het meest gepaste vervoermiddel, je hebt geen autogebonden problemen meer en het is meestal veel goedkoper.

 

Door Mikaël Van Eeckhoudt, directeur van Fietsersbond.

Een tiental jaar geleden besloten mijn vrouw en ik om afstand te doen van onze auto. Ik was toen 28 jaar en werkzaam aan de Balie in Brussel. Een vreemde zet op het eerste gezicht, want statistisch gezien zouden wij rond die leeftijd eerder de aankoop van een auto overwegen. Van automobilisten zijn wij ultramobilisten geworden. Ultramobiel zijn is mogelijk dankzij de brede waaier van volwaardige alternatieven. Vrijwel iedere maand komt er een nieuw aanbod op de Belgische markt, vooral in steden is ultramobiliteit hét alternatief voor een eigen auto.
Maar hoe word je nu ultramobiel?

ultramobiliteit

Korte afstanden: te voet of met de fiets

Voor korte afstanden hoef je niet na te denken: te voet of met de fiets is simpelweg het snelste.
Minder dan 1 kilometer? Te voet ben je er meestal het snelst. In een stad is de fiets het snelste vervoersmiddel om afstanden tot 5 kilometer af te leggen. En met de komst van fietssnelwegen wordt deze afstand langer: het wordt binnenkort efficiënter om tot 10 km met de fiets af te leggen dan met eender welk ander vervoersmiddel.
 
Voordelen van wandelen of fietsen:
 • Voorspelbaar: je weet altijd hoe laat je aankomt.
 • Goedkoop: wandelen kost niets en fietsen kost niet veel.
 • Actief: dat maandabonnement bij de fitnessclub mag je nu opzeggen.

Openbaar vervoer

Guur weer, een eindje te ver of gewoon geen zin om te fietsen? Dan komt openbaar vervoer in aanmerking. Vier maatschappijen brengen je van A to B in België: De Lijn, MIVB, TEC en NMBS.

Voordelen van reizen met het openbaar vervoer:

 • Op een stevige tram- of metrolijn leg je grote afstanden in zeer korte tijd af.
 • Tussen de grote steden zijn de treinverbindingen zeer goed.
 • Er bestaan veel tarieven, abonnementen en tickets op maat van jouw behoeften
treinfiets

Deelmobiliteit

Zit je ergens zonder je eigen fiets of beschik je niet over een eigen fiets? Gebruik dan een deelfiets!
Voor bepaalde verplaatsingen is een auto gewoon praktischer. Deelauto’s komen hier in aanmerking.
Voor zowel deelfietsen als deelauto’s, bestaan er tegenwoordig twee systemen en een resem aanbieders. Hoe zit deelmobiliteit in elkaar?

Station-based systemen

Fiets

Bij deze systemen ontleen je een fiets aan een fietsstation en breng je hem terug aan een ander station (Villo en Velo) of hetzelfde station (Blue Bike). Om de fiets te ontlenen en terug te brengen, gebruik je een magnetische kaart of Mobib.

Aanbieders: Villo (Brussel), Velo (Antwerpen), LibiaVélo (Namen) en Blue Bike (België)

Voordelen van station-based fietsdelen:

 • Gratis of zeer gunstige tarieven
 • Goede dekking
 • Toegankelijk voor bezoekers

Auto

Je ontleent een wagen op een bepaalde plek en brengt hem terug op dezelfde plek. Het is een lussensysteem. Je betaalt per uur en per gereden kilometer. Reserveren kan via een app of per telefoon. De auto open je ofwel met een magnetische kaart of je smartphone.

Aanbieders: Cambio, Zen Car

Voordelen van station-based autodelen:
 
 • je beschikt altijd over een parkeerplaats op het einde van de rit.
 • Altijd propere wagens.
 • Goede dekking in het hele land. Met een Cambio-abonnement kun je in heel België reserveren. Je woont in Gent en plant een uitstapje naar de Hoge Venen? Neem de trein tot in Verviers en huur daar een Cambio.
 • 24/7 klantendienst.
 • Automodellen en tarieven op maat, ook voor studenten.
deelfiets

Free floating systemen

Fiets

Dit zijn systemen waarbij je jouw deelfiets op een willekeurige plaats mag oppikken en achterlaten, maar altijd binnen een afgebakend gebied. Lokalisatie, reservatie en ontgrendeling gebeuren met je smartphone.
 
Aanbieders: oBike, GoBee.Bike, Mobit, Billy Bike (elektrisch)

 

Voordelen van free floating deelfietsen:
 • Nooit geziene flexibiliteit
 • De fiets achterlaten op je plaats van bestemming

Auto

Auto’s in free floating hebben het grote voordeel dat je de auto ergens oppikt om hem na de rit ergens achter te laten binnen een afgebakend gebied. Met andere woorden, het begin- en eindpunt van je rit hoeven niet dezelfde te zijn.
 
Aanbieders: DriveNow, ZipCar, Poppy
 
Voordelen van free floating autodelen:
 
 • Hoge flexibiliteit in modieuze auto’s.
 • Goede aanvulling op station based deelsystemen.

Is ultramobiliteit goedkoper?

Het antwoord zal sterk afhangen van jouw woon- en werkplaats en jouw verplaatsingsbehoeften. Na 10 jaar ultramobiliteit, stel ik vast dat hoe meer alternatieven, hoe goedkoper mijn mobiliteit wordt. De kosten van ultramobiliteit zijn bovendien helemaal beheersbaar.


In België geeft de gemiddelde autobestuurder 550 euro per maand uit - of 6.600 euro per jaar - voor zijn automobiliteit. Als je voor ultramobiliteit kiest, dan vormt dit bedrag jouw nieuw mobiliteitsbudget. Bedenk eens welke fiets je hiermee zou kunnen aanschaffen, hoeveel trein- en tram- of taxiritten je hiermee kan doen. Wedden dat je je oude mobiliteitsbudget nooit helemaal zal opgebruiken?

Ultramobiliteit is leuk. Vertrek van stappen en trappen en vervolledig je mobiliteit met alle andere oplossingen. Je gaat je mobiliteit iets meer op voorhand moeten voorbereiden, maar dat heb je snel in de vingers. Er bestaan talloze app’s die zowel uurrelingen, beschikbaarheid als reservatie mogelijk maken.

Foto's: Belgium Cycle Chic en Pexels.com