Inspirerende voorbeelden

17.08.2020

Winkels en horeca openen na een lockdown-periode opnieuw de deuren en mensen duiken terug de stad in op zoek naar koopjes of ontspanning.
Om aan de social distance-regels te kunnen voldoen en om voetgangers en fietsers voldoende ruimte te kunnen geven, nemen heel wat lokale besturen (al dan niet tijdelijke) maatregelen. We zetten een aantal inspirerende voorbeelden op een rijtje:

De Brusselse vijfhoek wordt een woonerf

De stad Brussel gaat alle straten binnen de Kleine Ring, de zogenoemde Vijfhoek, omvormen tot woonerf. In een woonerf mogen auto's en fietsen maar 20 kilometer per uur rijden, voetgangers hebben er voorrang. 
Bruzz houdt een kaart up to date over de veranderende verkeerssituatie

Stad Gent creëert meer ruimte

Op enkele locaties komt er tijdelijk meer ruimte voor fietsers en voetgangers zodat ze de regels rond social distancing goed kunnen volgen.

Meer informatie vind je hier

Brugge maakt de Winkelstraten autovrij

"Ze vrezen er te veel volk als de winkels terug opengaan, dus gaan ze winkelstraten autovrij maken. Voetgangers gebruiken de volledige straat. De voetpaden zullen worden voorbehouden voor wie staat aan te schuiven om een winkel binnen te gaan." Ook Kortrijk en Oostende broeden op dergelijke voorstellen.

Leuven zorgt voor extra fietsparkeerplaatsen en ruimte voor voetgangers en fietsers

De verschillende ingrepen vind je hier terug

Goede voorbeelden uit Europa

Polis maakte een overzicht

Goede voorbeelden voor een gezonde publieke ruimte uit Vlaanderen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven bundelde heel wat best practices

Tijdelijke fietspaden in Berlijn

Meer info hier

Postcoronatalks VRP

Met de nieuwe online reeks ‘PostCoronaTalks’ wil de VRP samen met u en een aantal experten nagaan waar we op ruimtelijk vlak naartoe moeten na de crisis. Met welke ideeën, concepten en initiatieven bouwen we een gezonde stad? De belangrijkste bevindingen zullen in publicatievorm verschijnen. Op deze pagina kunt u de voorbije Talks herbeleven en meer ontdekken over komende Talks. Sven Augusteyns gaf bijvoorbeeld een prinkelende keynote over de 20 minutenstad

Milaan wil minder wagens na de lockdown

Milaan heeft het ambitieuze plan om straten terug te geven aan voetgangers en fietsers, als antwoord op de coronacrisis.

Meer lees je hier

Opbouwwerkers blijven gaan!

Met een groot gezin moeten binnenblijven in een kleine woning, leren op afstand zonder laptop, inkomensverlies waardoor je zelfs geen basisproducten meer kan kopen, hogere energierekeningen die je al met moeite kon betalen ... De coronacrisis treft sommige mensen ongemeen hard.

Opbouwwerkers blijven alles geven om mensen die het moeilijk hebben te ondersteunen. Ze blijven bereikbaar en zetten alternatieve activiteiten op. Daarnaast geven we signalen door aan beleidsmakers, samen met verschillende andere organisaties.

Ontdek meer hier

Reimagining Spaces during COVID-19

Een mooie verzameling voorbeelden van hoe mensen en steden de openbare ruimte herindelen tijdens de coronapandemie.

Laat je hier inspireren

stappen in het groen