'Ons buurtpunt', samen & op maat
Wat is 'ons buurtpunt'?
De bakker, de slager, de kleine buurtwinkel, het dorpscafé. Tot voor kort had je het vaak allemaal 'onder de kerktoren'. Meer en meer verdwijnen deze lokale zaken en ontmoetingsplaatsen. Inwoners buiten de stadskernen zijn voor zowat alles aangewezen op de auto.
De oprichting van een buurtpunt is een manier om voorzieningen, diensten en ontmoetingsplaatsen samen te brengen, dicht bij de bewoners. Het is een ontmoetingsplaats met verschillende diensten en vervoersaanbod. De concrete invulling en vorm hangt af van de lokale noden, wensen en mogelijkheden. Dat kan gaan van een lokale markt over een mobipunt tot een buurtcafé.
Lerend netwerk 2019
In 2019 organiseerden Netwerk Duurzame Mobiliteit, Cera en het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland een lerend netwerk voor lokale initiatiefnemers. We brachten verschillende expertise en kennis rond dit thema samen vanuit verschillende invalshoeken (sociaal, korte keten, mobiliteit, participatie, ondernemen, coöperatie...). We hielpen de deelnemers bij het opstarten van een buurtpunt, op maat van de eigen lokale context.
Praktijkboek
Als afsluiter organiseerden we op dinsdag 10 maart 2020 we een studiedag over 'ons buurtpunt, samen en op maat'. We bundelden alle ervaringen van de 22 deelnemers aan het lerend netwerk in een inspirerend praktijkboek.
Dit praktijkboek boordevol tips zet je alvast #goedopweg naar een buurtpunt.
Ons Buurtpunt 2021
We zijn achter de schermen volop bezig met de lancering van een nieuw Buurtpunt-traject in 2021.
Hiervoor verwelkomen we nieuwe partners VVSG en ToolBox en wordt er een nieuwe website gemaakt.
We voorzien een programma voor zowel startende buurtpunters, geïnteresseerden als reeds actieve buurtpunten.
Hou onze nieuwsbrief en deze pagina in de gaten, binnenkort meer nieuws!
Vragen?
Contacteer de coördinator van 'ons buurtpunt'
Maaike Van Overmeire: maaike@duurzame-mobiliteit.be
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van onze initiatieven?