Ouders in koor: leve de schoolstraat!

19.09.2018

Naar school fietsen en stappen. Niets logischer dan dat. Maar heel wat ouders kiezen toch voor de auto om hun kinderen te brengen omdat ze de schoolomgeving te onveilig vinden. Een vicieuze cirkel. Een perfecte aanpak om die cirkel te doorbreken is de schoolstraat. Die geeft de broodnodige ruimte aan fietsende en stappende kinderen om in alle veiligheid aan te komen (of 's avonds buiten te stormen).

Van Café Filtré tot Paraat voor de Schoolstraat

Schoolstraten bestaan al een paar jaar: op vraag van schooldirecties en ouders geven steden en gemeenten de toestemming om 's ochtends en 's avonds gedurende een half uur af te sluiten voor autoverkeer. En toch... zijn er maar weinig scholen die een schoolstraat hebben. Daar komt nu verandering in. Onder meer door de reportage van Pano die in maart voor heel wat beroering zorgde: uit metingen van Greenpeace bleek dat de luchtkwaliteit in schoolomgevingen en -gebouwen abominabel slecht is. Een ontstellend luide alarmbel die aan de basis lag van Filter Café Filtré: een burgerinitiatief van de ouders van de Brusselse school die de twijfelachtige hoofdrol speelde in de reportage. De verontwaardigde ouders sloten de dag nadien spontaan de straat van de school af voor autoverkeer. Tientallen kinderen met dezelfde slogan: HELP IK STIK! Een krachtig signaal,  dat de actievoerders herhalen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen die in oktober zullen plaatsvinden.

Binnen de kortste keren werd het initiatief opgepikt door andere Brusselse en Vlaamse scholen én door het middenveld. Bij de start van dit schooljaar werd de campagne Paraat voor de Schoolstraat gelanceerd met steun van het departement Onderwijs. De campagne geeft een ferme duw in de rug van gemeenten en scholen die met een schoolstraat willen starten. Voor een aangenamere, gezonde én veilige schoolomgeving.

De Krekel en de Krekelberg: al 4 jaar schoolstraat

schoolstraat krekelberg 5

(c) Michiel Devijver

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit trok ik om 8u10 naar de schoolstraat van VBS De Krekel in Sint-Amandsberg. Een schoolstraat die er jaren geleden kwam op vraag van ouders en de directie van de school. De Krekel ligt in een eenrichtingsstraat, vlakbij de drukke Dendermondsesteenweg. Wanneer ik ouders vraag naar hun mening over het initiatief krijg ik alleen maar superlatieven te horen.

Ik vind de schoolstraat super. Ik ben zelf vrijwilliger omdat ik het zo belangrijk vind.
Leyla
Wij wonen hier vlakbij en komen sowieso te voet. 't Is gewoon fantastisch dat onze kindjes hier de ruimte hebben!
Simon
schoolstraat krekelberg 4

(c) Michiel Devijver

Seher en Ibrahim: "We komen altijd te voet. En zonder auto's is dat super."

schoolstraat krekelberg 10

(c) Michiel Devijver

Met Vanessa (links op de foto) praat ik wat langer. Zij is één van de drijvende krachten achter de schoolstraat van de Krekel.

"Voordat er hier een schoolstraat kwam, was de situatie in de Krekelberg ronduit gevaarlijk. Met dubbele rijen auto's voor de poort en dan kinderen die in al hun enthousiasme de straat op lopen. Je kind naar school brengen was gewoon niet te doen. Zo hectisch. Dat konden we met de ouderraad echt niet meer tolereren. Gelukkig was ook de directie overtuigd van het probleem en klopten zij bij de stad aan.

We werken met een groep ouders die 's ochtends of 's avonds het hek op de straat zetten en er een halfuurtje bij blijven. Tot nu lukte het altijd goed om vrijwilligers te vinden. Dit schooljaar zijn we wel nog op zoek naar nieuwe ouders die een beurt op zich willen nemen - een aantal ouders vielen af omdat hun kinderen hier niet meer hier op school zitten. Ik sta zelf elke dinsdag en meestal de donderdag aan de schoolstraat. Dat is veel, ja. En ik moet zeggen: je moet wel sterk in je schoenen staan. Want er zijn nog altijd automobilisten die het hek willen negeren. Soms valt er al eens een scheldwoord. Maar wij geven niet op. Dit is zo belangrijk voor de veiligheid en de gezondheid van onze kinderen."