Bornem

14.03.2019

De Vliegende Geit ♥ Week van de Mobiliteit

Vliegende Geit Bornem

© Gemeente Bornem

De LaMA testopstelling in Branst was een succes!
Het campagnebeeld is de Vliegende Geit, gebaseerd op de Branstse volkslegende en de bijnaam die de inwoners met trots dragen.

Uit de co-creatiesessies bleek dat de bewoners ondervinden dat er vaak te snel gereden wordt in het centrum en de schoolomgeving. Aan de schoolpoort zelf was er vaak verkeerschaos aan het begin en einde van de schooldag. De campagne roept op om minder te vliegen. In het verkeer, maar ook in het leven. Een ludieke snelheidscampagne, de tijdelijke invoering van een schoolstraat en het creëren van aangename publieke zones waar het gezellig vertoeven is, moeten hier een oplossing bieden. 

Op maandag 17 september werd het project feestelijk geopend met toeters en bellen! Iedereen was welkom vanaf 15u in de schoolstraat. Om 15u30 was er een korte speech, gevolgd door een receptie met hapje, drankje en muziek. De mobiele zitbanken, picknickbanken en touwenparcours waren in trek en er werd vooral ook veel gedanst! 

Omdat het project na afloop van de testperiode positief werd geëvalueerd, werd beslist om de tijdelijke ingrepen en de schoolstraat voorlopig te behouden. Hier en daar werden verbeteringen aangebracht en op termijn kan er gekeken worden naar een permanente inrichting. Er zijn niet alleen positieve reacties op de verbeterde veiligheid aan de schoolpoort, maar vooral ook over het groeiend sociaal contact. Zo ontstonden er zelfs 'bankvriendinnen' die elkaar leerde kennen al wachtend aan de picknicktafels. Ook de gemachtigd opzichter werd onlangs in de bloemetjes gezet door de plaatselijke vereniging 'Branst Leeft'. Hij kreeg voor Kerst alvast een wachthuisje in thema van de 'vliegende geit'.

Over LaMA Bornem

LaMA Bornem gaat aan de slag in Branst. De projectzone is de ruime schoolomgeving rond kleuter- en lagere school De Appelboom.

Samen met de school, buurtbewoners, ouders, grootouders, handelaars, … gingen we op zoek naar creatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Met deze oplossingen willen we o.a. zorgen voor gezonde lucht, veilige kruispunten, naleving van de zone 30, een betere benutting van de groene zones in het centrum en meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Op dinsdag 24 april en maandag 14 mei organiseerden we een interactieve workshop voor volwassenen in het Gemeenschapshuis in Branst. Tijdens een LaMA Junior workshop in basisschool de Appelboom gingen de kinderen aan de slag met maquettes. De resultaten van deze workshops zijn te bezichtigen tijdens de Week van de Mobiliteit.

 

Alle opstellingen van het LaMA project zijn tijdelijk. De testperiode loopt van maandag 17 september tot maandag 1 oktober.

De schoolstraat blijft iets langer, tot aan het begin van de herfstvakantie. Dit is nodig om duidelijke resultaten te zien. De schoolstraat valt ook binnen de campagne Paraat voor de Schoolstraat.

 

Na afloop worden de resultaten geëvalueerd.

Projectzone Bornem

Meer info? Contacteer Tom Dhollander ([email protected]) of Naomé Carmeliet ([email protected])