Van Tokio tot Brussel: de fietsende pedicure

13.12.2017
Manami

Misschien heeft u haar al ergens in Brussel gezien op haar fiets met een sticker van de delicate groene voet? Manami Shimizu is een Japanse vrouw die nu 13 jaar in België woont. Elke ochtend, als ze naar haar klanten gaat, neemt ze haar bakfiets met medische apparatuur.

"Veel oudere patiënten zijn verbaasd als ik bij hen thuis aankom. Meestal zijn ze blij omdat deze manier milieuvriendelijker is. Het is handig, omdat ik geen parkeerplaats nodig heb, er is altijd een kleine plek voor mijn fiets."

Van Tokio naar Brussel

Oorspronkelijk afkomstig uit de buitenwijken van Tokio, ontmoette Manami haar Belgische echtgenoot in Japan tijdens haar studie. «Toen ik student was, nam ik altijd mijn fiets om van mijn huis naar het dichtstbijzijnde treinstation te rijden. Daar zijn niet veel fietspaden. »

Na een carrière als lerares Japans en secretaresse, besloot de jonge vrouw op haar 35ste om haar eigen bedrijf op te starten. Het verlangen naar onafhankelijkheid en het beheeren van je eigen schema. Als moeder van een kleine jongen, had ze niet de moed om een complete medische opleiding te starten, dus begon ze een tweejarige pedicure opleiding in het Nederlands.

"Mijn hoofdleerkracht werkte thuis, zij gaf me zin om bij de mensen thuis te gaan. Nooit heb ik eraan gedacht om een auto te gebruiken, ik heb onmiddellijk geïnformeerd naar bakfietsen."

Manami

Fietsen als filosofie

Ze verdeelt haar tijd tussen rusthuizen en privébezoeken. Tijdens een lange dag kan ze drie tot vier behandelingen in de Brusselse periferie doen. Als ze in Vlaanderen moet zijn, dan neemt ze de wagen omwille van de afstand. Al zou ze liever met de fiets gaan.

De fietspassie van Manami beperkt zich niet tot de professionele sfeer. Haar familie verzamelt een tiental fietsen in de garage. Haar vijfjarige zoontje gaat naar de Nederlandstalige school met de fiets. Haar man – werknemer bij Toyota - neemt ook de fiets naar het Europese hoofdkantoor van het Japanse bedrijf in Haren. "Hij is er gek op, terwijl hij voor een autobedrijf werkt!" grapt Manami.

Voor familie-uitstapjes kochten ze een tweede bakfiets. Mountainbike, plooifiets, stadsfiets, enz. Fietsers vinden geluk bij hun thuis. Meer dan een vervoermiddel, is fietsen een levensfilosofie voor deze dappere Japanse dame.

--

Dit artikel verscheen eerder op Brussels by Bike.

Auteur: Flavie Gauthier, foto: Jonathan Borms