Autovrije Zondag

16.09.2022

Over Autovrije Zondag

Ruim 2 miljoen Vlamingen genieten elk jaar van een dagje auto-rust en van straten vol activiteiten met ruimte voor mensen. Honderden lokale initiatieven, buurtfeesten, openluchtfestivals met animatie en infostands veroveren de openbare ruimte. Dat Vlaanderen klaar is voor meer autovrije en autoluwe straten, merken we aan de stijging van het aantal voetgangerszones, fietszones en circulatieplannen.

De straat is meer dan de weg van A naar B, en op Autovrije Zondag kan iedereen daarvan proeven. Geef de straten van jouw stad of gemeente een dagje autorust! Tijdens de Week van de Mobiliteit zijn er in heel Vlaanderen autovrije zones. In grote steden en kleine gemeenten, op pleinen en straten, op zondag of op een dag van de week die beter uitkomt. Organiseer jij straks ook een Autovrije Zondag, dan vind je hier een onuitputtelijke bron van inspiratie en informatie.

 

Corona reset

De corona lockdown heeft onze mobiliteit gereset en heeft ons doen losbreken van vastgeroeste gewoontes. Stappen en trappen werden de norm, net zoals thuiswerken. Daardoor konden we genieten van een autoluwe/vrije periode, en niet enkel die ene zondag in het jaar. Testopstellingen zoals extra pop-up fietspaden, woonerven in de binnensteden, vakantiestraten … schoten als paddenstoelen uit de grond en worden nu geëvalueerd. Reden te meer om dit jaar een Autovrije Zondag te organiseren die duurzame en gezonde mobiliteit promoot in jouw gemeente.

Nog bezorgd om de hygiëne- en veiligheidsmaatregelen tijdens een autovrij evenement? Doe de Covid Event Risk Scan om jouw Autovrije Zondag coronaproof te organiseren.

Organiseren

Deelnemen is voor elke gemeente of stad interessant! Eén autovrije zondag is al voldoende voor een meetbaar effect op de luchtkwaliteit en leefbaarheid. Zo’n Autovrije Zondag is ook het ideale moment om te tonen welke ambitie jouw gemeente heeft op het vlak van mobiliteit, ruimtelijke ordening en klimaatactie.

Enkele tips:

  • Begin klein en maak het eerste jaar slechts enkele straten en pleinen autovrij.
  • Betrek lokale verenigingen, buurtbewoners en middenstand bij het opzetten van activiteiten.
  • Geef buurtbewoners de kans om een autovrije straat aan te vragen en zelf in te vullen.
  • Zet tijdens de Autovrije Zondag je mobiliteitsplannen en -realisaties in de kijker.
  • Is er al een ander evenement gepland? Ideaal, zorg er voor dat de bezoekers er allemaal op een duurzame manier kunnen raken en zet dat flink in de verf.
  • Het hoeft helemaal niet innovatief te zijn, beproefde activiteiten uit andere steden en gemeenten werken vaak erg goed!

Zelf een Autovrije Zondag actie organiseren?

Groots hoeft het niet te zijn. Zonder rijdende auto’s kan je de keukentafel op straat zetten voor koffie met de buren, je kan een gigantische BBQ organiseren, badminton spelen of simpelweg de was te drogen hangen. Het is sowieso een goed idee om al in het voorjaar met de organisatie en voorbereidingen te starten. Hieronder vind je de nodige info om je ideeën te laten rijpen.

Downloads:

Promomateriaal

Infofiches


Inspiratie

effecten meten

Zou het niet fijn zijn als je het effect van de Autovrije Zondag in jouw stad of gemeente zelf kon meten? Daarom ontwikkelde Mobiel 21 een eenvoudige enquête met een duidelijke handleiding die jou helpt om het effect van een Autovrije Zondag te evalueren. Met die informatie kan je dan aan de slag om de volgende editie nog beter te maken. Doe er je voordeel mee!

Waar auto’s verdwijnen, verschijnen mensen. Logisch, want een dag zonder koning auto doet gewoon deugd aan de oren, de longen en het hart. Recent onderzoek toont aan dat de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging veel ernstiger zijn dan eerder aangenomen. Een Autovrije Zondag is dus de ideale gelegenheid om gezondheid te boosten, duurzame vervoersmiddelen te testen en meer te leren over deelmobiliteit en openbaar vervoer. Op Autovrije Zondag proeven we dus van actieve mobiliteit én zetten we de eerste stap naar eigen gedragsverandering.