Autovrije Zondag

Over Autovrije Zondag

Een overzicht van alle autovrije zondagen in Vlaanderen kan je op deze pagina vinden.

De eerste Autovrije Zondag is die in Leuven op 26 augustus. In Poperinge op 2 september en op 9 september is er Open Stratendag in Turnhout. Het gros van de momenteel 47 steden en gemeenten die een actie organiseren doet dat op 16 september. Daarna zijn er op 23 september nog Autovrije Zondagen in Zottegem en Herzele om af te sluiten.

 

Geef de straten van jouw stad of gemeente een dagje autorust! Deze hoogdag van de Week van de Mobiliteit geeft fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen vrij spel. De straat is meer dan de weg van A naar B, en op Autovrije Zondag kan iedereen daarvan proeven. Tijdens de Week van de Mobiliteit zijn er verspreid over heel Vlaanderen autovrije zones. In grote steden en kleine gemeenten, op pleinen en straten, op zondag of op een dag van de week die beter uitkomt.

Groots hoeft het niet te zijn. Zonder rijdende auto's kan je de keukentafel op straat zetten voor koffie met de buren of een gigantische bbq, of badmintonnen en de was drogen,... 

Op 16 september reis je bovendien onbeperkt met de trein voor € 5 

Het effect?

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) berekende in 2016 wat Autovrije Zondag met de luchtkwaliteit doet.

Organiseer je Autovrije Zondag

Wij helpen je organiseren

Deelnemen is voor elke gemeente en stad interessant! Eén autovrije zondag is al voldoende voor een meetbaar effect op de luchtkwaliteit. In het kader van de (inter)gemeentelijke burgemeester-convenanten en klimaatengagementen is dit initiatief bovendien dé manier om burgers bewust te maken van hun eigen rol in het beperken van CO2 emissies. En diezelfde burgers halen ook persoonlijke voordeel uit actieve verplaatsingen per fiets of te voet. De auto laten staan, betekent immers meer beweging en gezondere lucht tijdens het verplaatsen. Kortom: een gezond lichaam in een gezonde leefomgeving.

Een beter klimaat en gezonde lucht zijn van belang voor ons allemaal, samen met hun burgers kunnen lokale besturen tonen dat het haalbaar is om te werken aan betere en gezondere verplaatsingsmodi. Sommige inwoners kennen het belang ervan nog niet en op de Autovrije Zondag worden ze uitgenodigd om beter kennis te maken met het thema.

Autovrije Zondag valt in 2018 net 4 weken voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een geschikt moment voor het gemeentebestuur om nog eens flink uit te pakken met de bereikte duurzaamheidsdoelstellingen!

Enkele tips:

  • Begin klein en maak het eerste jaar slechts enkele straten en pleinen autovrij.
  • Betrek lokale verenigingen, buurtbewoners en middenstand bij het opzetten van activiteiten.
  • Geef buurtbewoners de kans om een autovrije straat aan te vragen en zelf in te vullen.
  • Zet tijdens de Autovrije Zondag je mobiliteitsplannen en -realisaties in de kijker.
  • Is er al een ander evenement gepland? Ideaal, zorg er voor dat de bezoekers er allemaal op een duurzame manier kunnen raken en zet dat flink in de verf.

Downloads:

Vragen of op zoek naar meer ondersteuning? We helpen je graag verder. Organiseer je een activiteit in het kader van Autovrije Zondag, registreer dan ook je actie om het initiatief mee wereldkundig te maken!