Verover de ruimte

13.03.2020
Verover de ruimte logo


Verover De Ruimte

Wist je dat...

…er in Vlaanderen meer dan 7 miljoen parkeerplaatsen zijn en dat er ruim 3,5 miljoen personenwagens zijn ingeschreven? Daarbovenop staat de gemiddelde Vlaamse wagen nog eens 23u per dag stil! 

Daarom willen wij de ruimte veroveren op Koning Auto! In de periode van mei tot en met september organiseren we enkele grootschalige acties, waarbij minstens acht parkeerplaatsen worden ingenomen voor meer natuur, meer woning, meer kantoor, meer cultuur, ... 

Acht parkeerplaatsen, dat is het aantal parkeerplaatsen dat één deelwagen kan vervangen. Door deze ruimte te veroveren, maken we de winst van autodelen echt zichtbaar en geven de de openbare ruimte terug aan de buurt. 

 

Autodelen

Autodelen, waarbij meerdere mensen na elkaar dezelfde wagen gebruiken, blijkt een cruciale schakel naar minder auto’s. Eén gedeelde, efficiënt gebruikte wagen vervangt namelijk 4 tot 12 privé-wagens. De (parkeer)ruimte die daardoor vrijkomt, kan worden teruggeven aan voetgangers en buurtbewoners en zorgt zo voor een transitie naar leefbare buurten, waar fietsen en wandelen terug aantrekkelijke alternatieven worden.  Minder auto’s betekent meer vrije ruimte, méér groen, méér rust- en ontspanningsmogelijkheden en méér ontmoeting.

Autodelers gaan bovendien rationeler om met autogebruik en rijden gemiddeld minder kilometers, wat ook onze luchtkwaliteit en het klimaat ten goede komt.

Benieuwd naar de mogelijkheden om te autodelen in jouw buurt? Neem een kijkje op de website van autodelen.net.
 

Doe mee!

Wil jij ook meer ruimte in jouw buurt? Palm voor één dag zelf een parkeerplaats in tijdens de week van de mobiliteit en tover die om tot een terras, een buitenklasje, een parkje of een echte speeltuin. Verover de ruimte en doe eens gek! 

Wil je graag meewerken aan een grootschalig evenement, neem dan contact op met Autodelen.net!

Verover de ruimte sfeerbeeld

Hoe werkt het?

De ‘verover de ruimte’-actie is in de eerste plaats gewoon een leuke dag met vrienden en buren. Maak er een gezellige boel van, laat je buurt weten dat er alternatieven zijn voor de eigen auto en overtuig hen ervan hoe leuk die kunnen zijn. Als organisatie kan je van de gelegenheid bovendien gebruik maken om jezelf in de schijnwerpers te zetten. 


Vergeet niet je actie te registeren

Zo kunnen anderen de actie vinden op de kaart, en behouden wij het overzicht van wat er allemaal gebeurt tijdens de Week van de Mobiliteit. Bovendien kan je met je geregistreerde actie deelnemen aan de wedstrijd. Lees er alles over onderaan deze pagina!

registreer hier je actie


Handige downloads

Begin je actie alvast te plannen aan de hand van het draaiboek en zijn handige bijlagen! Extra promotiemateriaal krijg je later toegestuurd. 

Het draaiboek

Bijlage 1: Brief aan het schepencollege

Bijlage 2: Voorbeeld persbericht

Bijlage 3: Takenlijst

Bijlage 4: Materiaallijst

Bijlage 5: Contactgegevens

Bijlage 6: Leidraad persinterview

Bijlage 7: Inschrijvingslijst

Bijlage 8: Deelnameformulier

 

registreer je actie

Meer info:

Heb je een vraag over deze actie? Neem contact op met autodelen.net.