Alles over: op reis met de fiets

04.04.2019
Fietsreis
Photo credits: Stien Schrijvers

Welke route?

Als je met de fiets op vakantie wil, dan draait het niet enkel om de bestemming. Je wil onderweg ernaartoe minstens evenveel genieten! Daarom is een goede fietsroute erg belangrijk. Een aangename fietsroute op lange afstand moet aan meer parameters voldoen dan de dagdagelijkse route naar de bakker. Je wil graag genieten van het uitzicht, leuke rustplaatsjes tegenkomen, zo weinig mogelijk in gemengd verkeer terechtkomen en toch geen honderden kilometers omrijden.

Maar hoe begin je daaraan?

Net zoals er Grote Routepaden zijn voor wandelaars bestaan er ook lange-afstandsroutes voor fietsers!

LF-routes

LF staat voor 'Lange (-afstand) Fietsroutes' of ook 'Landelijke Fietsroutes'. Het zijn routes in lijn die diverse regio's en zelfs landen doorkruisen. Voor de trajecten wordt altijd gezocht naar veilige fietswegen uit de buurt van drukke verkeersassen.

LF-routes vormen de perfecte basis voor het plannen van weekend- en dagtochten, én in het bijzonder voor het plannen van meerdaagse trektochten of fietsvakanties.
Je kan naar eigen voorkeur een traject uitstippelen langsheen verschillende routes. Of je kunt er ook voor kiezen één afzonderlijke thematische LF-route te volgen van begin- tot eindpunt, zelfs over de grenzen heen. Zo ontdek je op een sportieve manier heel wat verrassende plekjes in binnen- en buitenland.

Het Vlaamse LF-netwerk omvat 10 routes, samen goed voor ruim 1500 km fietsplezier. De routes hebben elk een eigen thema en leiden je doorheen gans Vlaanderen. Je overwint de Vlaamse Heuvels, fietst langs de kust, doorheen het kleurrijke platteland, parallel aan de loop van rivieren en langs grote kunststeden zoals Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Er is voor elk wat wils!

Het volledige netwerk is in 2 richtingen bewegwijzerd met rechthoekige witte bordjes met groen opschrift. De bordjes vermelden zowel de richting, het LF-routenummer als de routenaam. Het beheer en het onderhoud van de routes is een gedeelde verantwoordelijkheid van Toerisme Vlaanderen en Grote Routepaden vzw.

Verbonden met het Waalse en het internationale netwerk

Het LF-netwerk is afgestemd op het knooppuntennetwerk waardoor je vlot kunt overstappen van het ene netwerk op het andere. De knooppunten kunnen onder andere handig zijn voor het uitstippelen van een aanlooptraject vanuit je eigen woonplaats.

De Vlaamse LF-routes stoppen niet aan de gewestgrenzen maar zijn ook verbonden met het Waalse en het internationale netwerk van lange afstand fietsroutes. 

RAVeL Netwerk (Réseau Autonome de Voies Lentes) is een netwerk van "trage wegen" die voorbehouden zijn voor niet gemotoriseerd verkeer zoals ruiters wandelaars, skaters en fietsers. Men gebruikt hiervoor jaagpaden en voormalige tram- en treinbeddingen. In haar eindstadium zal dit net ongeveer 2000 km "trage wegen" omvatten waarvan ongeveer 1000 km op voormalige spoorwegen. De trajecten doorkruisen Wallonië en verbinden de grote steden met elkaar.
Rando-Vélo is de Waalse tegenhanger van de Vlaamse LF-routes van Grote Routepaden. Deze routes worden op dezelfde wijze bewegwijzerd als in Vlaanderen, met geel-blauwe merktekens. De routes maken veelal gebruik van het RAVeL-netwerk of van autoluwe trajecten. 

Meer informatie:

Fietsreisgidsen

Naast de LF-routes en de knooppunten zijn er professionele fietsreisgidsen met een uitgekiende fietsroute van punt A naar punt B, en met de vermelding van interessante rustplaatsen, bezienswaardigheden onderweg en overnachtingsplaatsen, zowel hotels als campings. En onderweg is de kans groot dat je andere vakantiefietsers tegenkomt!

De verschillende opties zijn quasi eindeloos, van dichtbij tot ver weg en van licht tot zwaar. Deze routeboekjes zijn te koop bij de betere reisgidshandel of online.

Er zijn enkele internationale routes die enorm populair blijken, en dat is niet voor niks! Deze Alpe-Adria-radweg kreeg in 2015 de prijs voor fietsroute van het jaar! Ze voert de fietser van het Oostenrijkse Salzburg naar de Italiaanse kust, over de Alpen maar wel langs een oude spoorlijn zodat de hoogteverschillen niet extreem zijn. Of wat dacht je van de Groene Weg naar de Middelandse Zee? Of fietsen langs het Franse Canal du midi? Echt vakantie!

Meer informatie:

Arrangementen

Heb je geen zin of geen tijd om dit allemaal zelf uit te pluizen dan kan je altijd kiezen voor fietsvakantiearrangementen. De organisatie regelt dan jouw bagagevervoer, je hotel of je tent op een camping. Je kan hierin zo luxueus en zo ver gaan als je zelf wenst.

Meer informatie:

Op fietsvakantie met de kinderen?

Wat als je kinderen hebt en je toch op fietsvakantie wil? Er zijn voor elke leeftijd aangepaste systemen om de kinderen en hun bagage mee te nemen op meerdaagse fietstrips, er zijn zelfs heel wat gezinnen die best ver weg reizen!

Fietsen met kinderen is voor alle leeftijden. De leeftijd van de kinderen kan echter wel bepalend zijn voor het verloop van je vakantie en de keuzes die je maakt. Zoals het fietsmateriaal, de bagage, de tijd, het gebied en de afstanden. 
De website fietsenmetkinderen.info is een trefpunt voor vakantiefietsende ouders. Voor ouders, door ouders. Op deze plaats vind je veel ervaringen en tips van andere ouders. In het forum kun je elkaar vragen stellen. Daarnaast vind je veel informatie over allerhande fietsmateriaal, kamperen etc. 

Fietsreis

Ervaringen van anderen

Inspiratie nodig? Of heerlijke vakantieverhalen om van je twijfels af te komen? De ervaringen van anderen trekken je gegarandeerd over de streep!

Praktische tips

Welke fiets is geschikt voor een fietsvakantie? Wat zijn realistische dagkilometers? Hoe neem ik al mijn bagage mee? Veel vragen komen op je af bij de planning van een fietsvakantie, we lijsten hieronder enkele praktische tips voor je op:

Overnachten