Een deelfietsabonnement aanbieden als werkgever

29.01.2020

Fietsdelen is een ideale oplossing voor de laatste kilometers: net te ver om te voet te doen, maar te dichtbij om op een bus te willen wachten. Denk aan een meeting, een lunchafspraak, woon-werkverkeer, bezoekers die met het openbaar vervoer willen komen, een evenement …

Met een deelfietsabonnement geef je werknemers en bezoekers een handige oplossing voor deze gelegenheden, en toon dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen je nauw aan het hart ligt.

 

Blue-bike: dé oplossing voor de laatste kilometers

Met een Blue-bike abonnement kan je op meer dan 60 locaties in Vlaanderen fietsen uitlenen.

Blue-bike

Een Blue-bike abonnement voor je werknemers is 100% fiscaal aftrekbaar, en democratisch geprijsd bovendien: je hebt al een lidkaart voor €12/jaar, een rit van 24 uur kost maximum €3,15.

Voor eenmalige ontleningen (bezoekers, evenementen …) kan je bij Blue-bike vouchers aankopen.

De combinatie van openbaar vervoer en deelfiets maakt heel wat locaties comfortabel bereikbaar, waar vroeger de wagen de voor de hand liggende oplossing leek. Met intussen al meer dan 20.000 tevreden gebruikers als gevolg.


Andere deelfietssystemen

Blue-bike is natuurlijk niet de enige aanbieder van deelfietsen in Vlaanderen. Meer zelfs: de laatste tijd lijken de nieuwe initiatieven wel als paddenstoelen uit de grond te schieten.

Je kan deelfietssystemen kan je opdelen in 3 grote groepen, elk met eigen voor- en nadelen:

Deelfietssystemen

Back to one systemen: de deelfiets wordt teruggebracht naar het oorspronkelijk station. Voorbeeld: Blue-Bike.

Back-to-many systeem: de deelfiets kan op een andere voorziene locatie worden achtergelaten dan waar hij werd ontleend. Voorbeeld: Velo  en Cloudbike in Antwerpen, Donkey Republic in Gent

Free floating deelfietsen: kunnen overal binnen afgebakend gebied achtergelaten worden. Voorbeeld: Mobit in Mechelen, Kortrijk, Hasselt, Genk, Aalst, Antwerpen, Boom

 

Voor een up to date overzicht van het aanbod, kan je terecht op de website van je stad of gemeente.

Deelfietsen en Mobility as a Service (MaaS)

Mobility as a Service staat voor online platformen waar je verschillende mobiliteitsoplossingen - trein, tram, bus, kantoorbus, auto- en fietsdelen - via één platform beheert. Zowel voor bedrijven als voor eindgebruikers een interessante manier om het overzicht te bewaren, en geen zeven verschillende apps te hoeven installeren.

Op het moment dat dit artikel verschijnt kan je in Vlaanderen al deelfietsen huren via MaaS aanbieder Olympus. Ook deze markt is sterk in beweging, dus wellicht volgen er snel andere aanbieders.