Overslaan naar inhoud

Goede praktijk - De Wensbus

19 november 2024 door
Goede praktijk - De Wensbus
Netwerk Duurzame Mobiliteit, Fien De Smet

Deze "goede praktijk" maakt deel uit van onze publicatie "Notenkraker #1".


De Wensbus zie je rondrijden in Nederlands  Limburg. Ze vervoert mensen in plattelandsgebieden waar er weinig tot geen aanbod is van  openbaar vervoer. Lokale vrijwilligers kunnen subsidies krijgen voor een Wensbus in hun buurt. Vandaag lopen er 22 Wensbusprojecten in verschillende regio’s van Nederlands Limburg. Het oorspronkelijke plan was om De Wensbus in te zetten voor de first en last mile van en naar het dichtstbijzijnde station of halte. Overstappen bleek voor velen te complex, lastig of tijdsintensief te zijn. Nu zijn bijna alle ritten van deur tot deur.


Waarom


Tot 2016 bestond het openbaar vervoer in Nederlands Limburg uit drie units: trein,

bus en taxi. Door besparingen vielen in de aanbesteding van 2016 het taxi-aanbod en buslijnen (waarin per dag slechts 10 in- en uitstappers waren) weg, waardoor 50 kernen zonder OV zouden zitten. Er was dus een alternatief nodig. De provincie voorzag in de tender van 2016 een subsidie voor ‘De Wensbus’.


Hoe


De 22 projecten zijn op een gelijkaardige manier georganiseerd:


→ Elk lokaal Wensbus-project kan beroep doen op maximaal 20.000 een per jaar voor een periode van 5 tot 6 jaar. Die kost dient om wagens aan te kopen en te onderhouden.


→ De meeste Wensbussen rijden voorlopig enkel tijdens weekdagen.


→ Per bus worden er twintig vrijwillige chauffeurs voorzien die per twee weken elk

één dagdeel met de Wensbus rondrijden. Naast de chauffeurs is er ook een vrijwillige raad van bestuur en zijn er vrijwillige planners en coördinatoren die de ritten respectievelijk inplannen en opvolgen.


→ Die vrijwilligers worden voor de uitbouw van het project ondersteund door de Vereniging voor Kleine Kernen Limburg.


→ Er zijn ook projecten waarbij de chauffeurs met hun eigen wagen rijden en daarvoor een onkostenvergoeding krijgen. Dat zijn vaak Wensbusprojecten die nog in hun kinderschoenen staan en waarbij het nog onzeker is hoe groot de vraag zal zijn.


→ Bij De Wensbus betaal je per enkele rit. Zo’n rit kost 1,5 euro als de bestemming

in dezelfde gemeente is, 3 euro als het de naburige gemeente is en 4,5 euro als

je nog verder weg moet zijn, zoals naar het ziekenhuis in de stad. Die prijzen zijn

gelijkaardig aan het OV.


→ De Wensbus is geschikt voor iedereen die zelfstandig in en uit de bus kan stappen. De chauffeurs zouden er anders een grote taak bij krijgen, wat het minder toegankelijk maakt om chauffeur te kunnen zijn. Reizigers met een mobiliteitsbeperking kunnen ook in Nederland beroep doen op doelgroepenvervoer. Verder wordt er geen onderscheid gemaakt en moet je dus ook niet verantwoorden waarom je de Wensbus wilt gebruiken.

Goede praktijk - De Wensbus
Netwerk Duurzame Mobiliteit, Fien De Smet 19 november 2024
Deel deze post
Archiveren