Met deze publicatie reikt Netwerk Duurzame Mobiliteit gemeentebesturen inspiratie en informatie aan om in hun regio duurzame mobiliteit te organiseren.
We kennen een notenkraker voornamelijk als een hulpmiddel om een (harde) noot te kraken. In Duitsland werd een notenkraker lang gegeven als geluksbrenger. Hij staat voor kracht en moed. De notenkraker is echter ook een vogel, al is de kans dat je hem hier in Vlaanderen tegenkomt relatief klein. Hij is vooral verlekkerd op zaden en noten die hij onder de grond verstopt. In de winter overleeft hij op de voorraden die hij gedurende het jaar heeft aangelegd. Uit degene die niet opgegeten worden, ontstaan nieuwe bomen. De Alpenden heeft dankzij de notenkraker veel van zijn habitat weer kunnen innemen nadat hij eerst door de mens was gekapt. Notenkrakers geven dus ook nieuw leven en zijn niet alleen instrumenten die je helpen om moeilijke noten te kraken.
Met deze Notenkraker#1 “Mobiliteit op het platteland”, reiken we gemeentebesturen inspiratie en informatie aan om in hun regio duurzame mobiliteit te organiseren. Dankzij interviews met organisaties, experts en bewoners schetsen we de uitdagingen en de kansen. De goede praktijken geven kant en klare tips die geïntegreerd kunnen worden in de landelijke context. Mobiliteit, leefbaarheid, eenzaamheid, nabijheid, bereikbaarheid, gezondheid, veiligheid… het zijn vele aspecten die met elkaar verweven zijn.
De uitdagingen zijn vaak groot, maar de oplossingen zijn talrijk, inventief, kopieerbaar en opschaalbaar. We bedanken iedereen die meewerkte aan deze publicatie. En u, beste lezer, hopen we te inspireren. Hou ons zeker op de hoogte indien jullie aan de slag gaan met deze notenkraker, we horen graag successen maar ook moeilijkheden. En wie weet, misschien zijn jullie binnen enkele jaren wel één van de nieuwe goede praktijken.