Hoe kijkt de doorsnee Vlaming eigenlijk naar duurzame mobiliteit? En welke maatregelen vindt die prioritair om mobiliteit duurzamer en veiliger te maken? De representatieve enquête bij 2000 Vlamingen van Mobiel 21 toont alvast een duidelijk draagvlak voor duurzaam mobiliteitsbeleid.
De prioriteiten van de Vlaming voor een betere mobiliteit
De enquête geeft een unieke inkijk in de publieke opinie over duurzame mobiliteit in Vlaanderen. De resultaten van het onderzoek tonen wat er leeft bij de mensen én wat er nodig is om de modal shift te realiseren en zelfs te versnellen. De Vlaming stuurt het beeld bij dat duurzame mobiliteit slechts bijzaak zou zijn. Uit een lijst van mogelijke lokale en bovenlokale mobiliteitsmaatregelen selecteerden de respondenten deze favorieten, waarmee ze duidelijk maken waar de prioriteiten liggen:
Top 3 lokale maatregelen
- Fietspaden aanleggen en verbeteren (68%)
- Alle haltes en stations voor iedereen toegankelijk maken (48%)
- Investeren in meer handhaving (25%)
De snelheid in woonwijken verlagen naar 30km/u (25%)
Top 3 bovenlokale maatregelen
- De prijs van het openbaar vervoer verlagen (59%)
- Één ticket invoeren voor alle vormen van openbaar vervoer (46%)
- Meer fietssnelwegen aanleggen (32%)
De nieuwe bestuursploegen, zowel nationaal, regionaal als lokaal, weten vanaf nu waar de prioriteiten moeten liggen.
Els Van den broeck - Algemeen directeur Mobiel 21
Enkele cijfers uit het onderzoek
68% wil meer en betere fietspaden
46% ligt wakker van verkeersonveiligheid
55% is voorstander van een max. snelheid in woonwijken van 30km/u
48% gebruikt zelden tot nooit het openbaar vervoer
Is de Vlaming klaar om minder in de auto te stappen?
Een meerderheid van de Vlamingen beseft de noodzaak van duurzamere mobiliteit. De helft (50%) voelt namelijk een morele plicht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien is telkens een grote meerderheid (77%) het ermee eens dat het goed is voor het klimaat als mensen hun auto vaker laten staan én dat minder autoverkeer zorgt voor betere luchtkwaliteit. Dat minder autogebruik tot meer sociaal contact leidt, daar zijn dan weer minder mensen van overtuigd: 31% gaat ermee akkoord dat bewoners meer contact met elkaar hebben in autoluwe buurten en straten.
Al lijken de meeste Vlamingen zich wel bewust van de positieve gevolgen van minder autorijden, toch vindt een meerderheid dat mensen hun auto zo veel mogelijk moeten kunnen gebruiken als ze zelf willen (54%). Ten slotte geeft 38% van de autobestuurders ook aan niet geïnteresseerd te zijn om minder met de auto te rijden. Op basis van deze cijfers lijken maatregelen die automobiliteit beperken een kleiner draagvlak te hebben. Als we echter de resultaten uit de top 3 van favoriete beleidsmaatregelen bekijken, dan nuanceren die deze vaststelling. Daarin toont de Vlaming wel zijn bereidheid om de auto minder te gebruiken.