Dit was de Week van de Mobiliteit: Deelauto’s op Autovrije Zondag

17.01.2018
Autovrije Zondag 2

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'

Koppen lopen op autovrije zondag. Het is een sport op zichzelf. Het leek wel of heel Antwerpen naar de Meir en omgeving was afgezakt. (Terwijl de Gentenaren een uniek feestje bouwden op hun vermaledijde fly-over.) Het blijft fascinerend om te zien hoe sterk de aantrekkingskracht van vrije publieke ruimte op mensen is.

En dus werd er gefietst en geflaneerd. Een ijsje gelikt, bijgepraat en al eens stilgestaan bij de 364 andere dagen van het jaar. Want op de Meir konden passanten terecht bij tientallen standjes die hen informeerden over fietsen-naar-ieders-smaak en autodelen-in-geuren-en-kleuren.

Op de Meir vond immers de zevende editie van het Autodeelsalon plaats. Hét salon voor auto’s die gedeeld worden. Er was opvallend veel volk gekluisterd aan de acht standjes van de autodeelaanbieders. En dat was echt niet alleen omwille van de schitterende tekeningen die cartoonist Lectrr live aanbracht op de tentoongestelde auto’s. Gevraagd naar hun motivatie, bleek menig Antwerpenaar zijn buik meer dan vol te hebben van al het ‘gedoe’ of het ‘geloop’ dat bij het bezitten van een eigen auto komt kijken. Ook al rijd je er niet veel mee.

Joyci uit Deurne was speciaal naar het centrum gefietst om eens rond te neuzen op het Autodeelsalon: “Door de lage-emissiezone ga ik niet meer met de auto naar het werk. Ik heb een goede fiets gekocht en daardoor staat mijn auto nu nog meer stil. Dus overweeg ik om hem nu weg te doen. Ik zoek nog een oplossing op mijn maat voor als ik dan toch nog eens een auto nodig heb, en dus kom ik eens rondneuzen op het Autodeelsalon.”

Een gelijkaardig geluid bij Ronald: “Ik ben mijn auto beu. ’t Is een duur, stinkend luxeproduct dat te veel plaats inneemt in mijn garage. En ik heb er dit jaar nog maar 2000 km mee gereden. Hij moet dus weg. Ik ga wel meer fietsen en misschien ga ik wel eens zo’n autodeelsysteem proberen. Ik kan mijn centen wel voor iets anders gebruiken.”

The times they are a-changing: het aantal autodelende mensen zal de komende jaren heel sterk groeien. Dat voelt ook een grote speler in de autowereld als D’Ieteren aan. Daarom hebben zij zich verbonden aan een autodeel-start-up die vanaf januari 2018 een ‘vrij’ autodeelsysteem lanceert. Gebruikers van Poppy-wagens zullen niet meer gebonden zijn aan vaste standplaatsen. Aan de toeloop aan hun stand te zien wordt het een groot succes.


Meer over de Week van de Mobiliteit? www.weekvandemobiliteit.be
Onze #goedopweg-waardering voor: Mobiel21 voor de coördinatie van Autovrije Zondag en Autodelen.net voor de organisatie van hét Autodeelsalon

Photo credits: Karen Van der Biest