Week van de Mobiliteit: elk jaar van 16 tot 22 september

07.08.2023
Week van de Mobiliteit 2020

Tijdens Week van de Mobiliteit #mobilityweek zetten we naar goede jaarlijkse gewoonte zoveel mogelijk mensen #goedopweg. Tijdens dit festival van de duurzame mobiliteit worden over gans Vlaanderen tal van acties opgezet waarbij de publieke ruimte tijdelijk wordt veroverd door fietsers en voetgangers.

Wat gebeurt er in 2023?

Heel wat leden en partners organiseren tijdens de week hun acties om duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen. Een greep uit het aanbod:

Zondag 17/9: Autovrije Zondag. Een Autovri­je Zondag geeft iedereen de kans om de straat opnieuw te beleven. Waar auto’s verd­wi­j­nen, ver­schi­j­nen mensen. In 2022 organiseerden 43 gemeenten een Autovrije Zondag, in 2023 gaan we voor meer!

Zondag 17/9: Langste Fietsketting ooit. Aan het kanaal Charleroi- Brussel van Tubeke in Wallonië, over Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw in Vlaanderen tot in Brussel blazen fietsers present voor een groots Belgisch fietsfeest langsheen een feestelijk fietsparcours.

Maandag 18/9: Lancering 14e Pendelfondsoproep voor bedrijven en overheden. Deze oproep is gericht op projecten die de verbinding tussen het openbaar vervoer en de werkplek verbeteren, én op projecten die het gebruik van nabijgelegen fietssnelwegen stimuleren.

Dinsdag 19/9: Charging the future: slimme laadoplossingen voor de logistieke sector. Vlaanderen en de logistieke sector zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. De tienduizend logistieke spelers én beleidsmakers staan voor een enorme uitdaging: een snelle transitie naar klimaatneutraliteit van de transportsector. 

Dinsdag 19/9: Netwerkevent CIVINET.BE. De Europese Unie helpt steden en gemeenten op allerlei manieren bij het ontwikkelen, testen en uitrollen van duurzame en slimme mobiliteitsmaatregelen. Daarvoor voorziet ze financieringsmogelijkheden, organiseert ze innovatieprojecten en deelt ze best practices. 

Vrijdag 22/9: Strapdag met als thema 'klimaat'. Elke ouder, grootouder, leerling, meester of juf heeft hier een invloed op door de keuze van het vervoersmiddel om naar school te gaan. Auto’s zorgen voor CO2-uitstoot die bijdraagt aan de klimaatverandering.

Vrijdag 22/9: World Car Free Day. Wereldwijd wordt op 22 september de autovrije dag georganiseerd. Probeer je deze dag ook te autominderen? Inspiratie vind je alvast bij 30 Dagen Minder Wagen!

 

Organiseer je eigen actie

Op het podium van de Week van de Mobiliteit staan tal van acties voor een heel divers publiek. Maar de Week is ook een ‘vrij podium’ voor elke mobiliteitsactie van een buurt, school, organisatie of bedrijf. Organiseer je zelf een actie? Dan kan je vrij gebruik maken van het beschikbare beeldmateriaal in het communicatiepakket van de Week van de Mobiliteit.

Week van de Mobiliteit & European Mobility Week

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert de Week van de Mobiliteit al sinds 1996 als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik.

Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen van 16 tot 22 september actie voor meer duurzame mobiliteit. Steden en gemeenten die in Vlaanderen een actie opzetten of initiatief nemen tijdens de Week van de Mobiliteit kunnen zich ook registreren op www.mobilityweek.eu.