Themadag over economische groei en postgroei (enkel voor leden)

11 juni 2024 10:00Add to Calender 2024-06-11 08:00:00 2024-06-11 08:00:00 Themadag over economische groei en postgroei (enkel voor leden) | Netwerk Duurzame Mobiliteit We stellen ons de laatste jaren meer en meer luidop de vraag of crisissen als de klimaatverandering, biodiversiteitsverlies of grondstoffenschaarste op te lossen zijn binnen het huidige model van economische groei. https://www.duurzame-mobiliteit.be/events/themadag-over-economische-groei-en-postgroei-enkel-voor-leden Bond Beter Leefmilieu - Tweekerkenstraat 47 - 1000 Brussel Netwerk Duurzame Mobiliteit [email protected] Europe/Brussels public
Tot
11 juni 2024 16:00

We stellen ons de laatste jaren meer en meer luidop de vraag of crisissen als de klimaatverandering, biodiversiteitsverlies of grondstoffenschaarste op te lossen zijn binnen het huidige model van economische groei. 


Vanuit academische hoek en een groeiend aantal groene bewegingen worden nieuwe economische ideeën naar voor geschoven (onder andere 'postgroei'). Deze nieuwe modellen verleggen de focus van groei van 'consumptie' en 'bruto binnenlands product' naar kwalitatieve 'bloei' (levenskwaliteit, welzijn, gezonde ecosystemen,...).

Daartegenover stelt een grote groep van mensen (waaronder heel wat politici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven) dat we economische groei net nodig hebben om te investeren in vergroening en nieuwe technologieën. Zonder economische groei hebben we volgens hen geen geld en geen draagvlak bij de bevolking om de strijd tegen de klimaatopwarming te versnellen.

 

Samen met jullie willen we hier tijdens deze denkdag wat dieper in graven. We doen dat samen met de bezielers van de campagne ‘Meer dan genoeg’.  


In de voormiddag leren we vooral bij: we maken kennis met de belangrijkste principes van en vooroordelen over postgroei en ontdekken we hoe deze al in de praktijk worden toegepast.

In de namiddag gaan we zelf aan de slag. Tijdens enkele interactieve sessies denken we samen na hoe we in Vlaanderen postgroei kunnen toepassen op onze mobiliteit, onze manier van wonen, ons landbouw- en voedingssysteem en onze energieconsumptie en -productie.

We sluiten de dag af met enkele conclusies over hoe we dit thema als Vlaamse milieubeweging verder kunnen vastpakken.

Schrijf je hier in

Praktisch

  • De denkdag gaat door op dinsdag 11 juni, in het kantoor van Bond Beter Leefmilieu, Tweekerkenstraat 47, 1000 Brussel.
  • Ontvangst met koffie en thee vanaf 9h30. We beginnen stipt om 10h en we ronden af om 16h.
  • Tijdens de middag voorzien we een broodjeslunch. Heb je een allergie? Laat het ons weten via het inschrijfformulier,
  • Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Want het aantal plaatsen is beperkt.