Hoppinstappers
Samen werken aan basisbereikbaarheid: een duurzaam voetgangersbeleid voor iedereen
Basisbereikbaarheid wordt sinds 6 januari 2024 uitgerold in Vlaanderen. Dit nieuwe mobiliteitsconcept vervangt het eerdere idee van basismobiliteit, waarbij elke Vlaming recht had op een bushalte op maximaal 750 meter van zijn of haar voordeur. In plaats daarvan wordt nu ingezet op een robuust netwerk van openbaar vervoersverbindingen dat bereikbaarheid garandeert. Een belangrijke verantwoordelijkheid komt daarbij te liggen bij lokale overheden, die de eerste en laatste kilometers tot dat OV-netwerk moeten organiseren.
Inwoners van een gemeente worden meer dan ooit gestimuleerd om zelf invulling te geven aan de zogenaamde ‘first and last mile’, bijvoorbeeld via een wandeling, fietstocht of andere vormen van mobiliteit naar bushaltes en Hoppinpunten. Op 6 januari lanceerde De Lijn haar nieuwe dienstregeling, die een grote stap betekent in de implementatie van basisbereikbaarheid.
De uitdaging voor lokale besturen
Hoewel Vlaanderen volop bezig is met de aanleg van toegankelijke bushaltes en Hoppinpunten, start de echte uitdaging pas bij de invulling van de routes ernaartoe. Zo komen voetgangers vaak vanuit een goed ingerichte bushalte direct terecht op een smalle graskant naast een drukke steenweg. Het ontbreken van veilige en aangename routes ontmoedigt een actieve en duurzame keuze voor deze verbindingen. Voor rolstoelgebruikers is de situatie nog complexer door een gebrek aan aangepaste infrastructuur.
Ons project wil deze uitdagingen aanpakken. We zijn ervan overtuigd dat samenwerking met de gebruikers van de routes én met lokale besturen de sleutel is tot succes. Gemeenten kennen hun omgeving het best en spelen een cruciale rol in het verbeteren van de toegankelijkheid en veiligheid van deze verbindingen.
Waarom een Leaderproject?
De bottom-up aanpak van LEADER en de mogelijkheden tot opschaling maken deze oproep een uitgelezen kans om samen aan de slag te gaan. Gemeenten bevestigen dat het project inspeelt op een reële behoefte rond voetgangersbeleid en basisbereikbaarheid. Met dit Leaderproject willen we niet alleen aandacht vestigen op de uitdagingen, maar ook actieve samenwerking tussen gemeenten bevorderen.
Een breder perspectief: multisectorale samenwerking
Door het perspectief van de voetganger centraal te stellen, creëren we kansen om sectoren zoals mobiliteit, gezondheid, toerisme en omgeving (biodiversiteit) met elkaar te verbinden. Dit project biedt een unieke kans om via een geïntegreerde aanpak de basisbereikbaarheid en leefkwaliteit in onze regio te verbeteren. Samen bouwen we aan een duurzaam voetgangersbeleid dat mensen dichter bij elkaar én bij het openbaar vervoer brengt.