Walkabilityscore-tool voor gezonde buurten

27.09.2018

De ‘Walkabilityscore-tool’ voor is een online instrument, ontwikkeld door Gezond Leven. Het brengt in kaart in welke mate een buurt mensen uitnodigt om zich op een actieve manier te verplaatsen. De score helpt lokale besturen en ruimtelijke planners te bepalen in welke buurten welke maatregelen aangewezen zijn, zodat mensen zich meer te voet of met de fiets verplaatsen in plaats van met de auto.

70% van hun verplaatsingen doen Vlamingen met de wagen (onderzoek Verplaatsingsgedrag 2017). Dat is een stijging van 5% in vergelijking met 2008. Zelfs voor ruim de helft van onze verplaatsingen van minder dan 3 kilometer springen we in onze auto. Meer dan 4 op 10 Vlamingen beweegt te weinig voor een goede gezondheid.

Meer bewegen en minder de auto nemen

In een buurt waar er verschillende functies (zoals winkelen, ontspanning, kantoren en onderwijs) aanwezig zijn, waar de straten goed met elkaar verbonden zijn via verschillende kruispunten en waar de woondichtheid hoog is, stappen en fietsen mensen meer. De walkabilityscore-tool is dan ook gebaseerd op deze drie factoren. De tool zal lokale besturen, ruimtelijke planners en ambtenaren helpen om buurten te bepalen waar maatregelen aangewezen zijn zodat mensen zich meer actief kunnen verplaatsen. Zo krijg je gezondere buurten.


Dr. Ragnar Van Acker van het Vlaams Instituut Gezond Leven: “Uit verschillende Vlaamse en internationale studies blijkt dat volwassenen die in buurten met een hoge walkabilityscore wonen, 80 minuten per week meer stappen en 40 minuten per week meer fietsen om ergens naartoe te gaan dan volwassenen die in buurten met een lage walkabilityscore wonen. Daarnaast stappen deze volwassenen ook 20 minuten per week meer in hun vrije tijd en hebben ze een gezonder gewicht. Voor het eerst werd die score ook berekend over gans Vlaanderen en in een gebruiksvriendelijke tool gegoten, een primeur in Europa.”

Primeur voor Europa

De walkabilityscore-tool is een zeer nuttig en uniek instrument. Het brengt de walkabilityscore voor elke hectare in Vlaanderen in kaart. En dat is belangrijke informatie. Want inwoners van buurten met een hoge walkabilityscore bewegen meer. Bovendien hebben volwassenen in deze buurten betere bloeddrukwaarden en een gezonder gewicht. Daarnaast is er een sterkere lokale economie mogelijk en zijn er minder kosten voor openbaar vervoer.

(lees verder na de afbeelding)

 

Walkability tool

De walkabilityscore bundelt drie aspecten: de functiemix, de woondichtheid en de stratenconnectiviteit. De functiemix kijkt of en hoe de functies en voorzieningen in de buurt gecombineerd zijn, en of er een goede mix is tussen kantoren, ontspanningsmogelijkheden, scholen en winkels. De woondichtheid focust op het aantal inwoners per oppervlakte. En de stratenconnectiviteit geeft aan of je gemakkelijk met de fiets of te voet van punt A naar B kunt gaan en of de straten goed verbonden zijn met elkaar. 

 

Verken zelf de tool