Samen #goedopweg

05.12.2017

Tijdens de Week van de Mobiliteit trekt #goedopweg-reporter Hanne doorheen Vlaanderen. Op de acties van de Week spreekt zij de Vlaming aan: Ben jij al #goedopweg? (Tekst: Hanne Van Herck. Foto's door: Michiel Devijver en Karen Van der Biest.)

LaMA Zaventem

"Ik ga soms te voet, soms met de fiets en soms met de auto. Fietsen is het leukst want als ik hard rij dan is er nog tijd over om te stoppen bij een pleintje onderweg en dan ik daar nog even spelen. Of extra toertjes rijden." Santiago (9 jaar)

Hera

“Ik ben heel blij dat ik met het mobiliteitsbudget in ons bedrijf heb kunnen kiezen voor een elektrische fiets en een kleinere auto. Vanaf nu kom ik met de fiets naar mijn werk in Gent en moet ik niet meer zoveel stilstaan. Dat was niet meer te doen. En als ik naar Brussel moet, dan ga ik met de tram en de trein.” Hera, manager uit Lokeren (werkt in Gent en is vaak onderweg naar de hoofdzetel in Brussel) 

Ronald

“Ik ben mijn auto beu. ’t Is een duur, stinkend luxeproduct dat te veel plaats inneemt in mijn garage. En ik heb er dit jaar nog maar 2000km mee gereden. Hij moet dus weg. Ik ga wel meer fietsen en misschien ga ik wel eens zo’n autodeelsysteem proberen. Ik kan mijn centen wel voor iets anders gebruiken.” Ronald

Astrid en Eugenie

“We gaan altijd met de fiets en de bus. Behalve als we te veel gerief mee hebben. Of als er geen bussen meer rijden. Dan vragen we papa of hij ons wil voeren. Er staat niet voor niets Save the planet op mijn T-shirt.” Astrid en Eugenie (studentes uit Dikkelvenne, op kot in Gent)

Mieke en René

“Wij hadden vroeger twee auto’s. Twee jaar geleden hebben we één auto weg gedaan en heb ik een elektrische fiets gekocht. Die gebruik ik veel meer dan ik zelf had gedacht. Zoveel dat ik mijn man geïnspireerd heb. We zijn nu aan ’t uitkijken naar een tweede elektrische fiets.” Mieke en René (gepensioneerd)

Els

"Op een gegeven moment stelden we vast dat wij onze auto nog het meest gebruikten als we met onze hond ergens naar toe moesten. Naar de hondenschool of familie. Dat vonden we echt niet kunnen en dus kochten we een bakfiets om onze grote hond in te vervoeren. Nu staat onze auto bijna altijd stil." Els

Annisa

"Ik woon in Brussel en moet elke morgen om 7u opstaan om met twee bussen naar school te komen. Het leukst aan de bus is als je tegen het raam kan leunen en naar buiten kijken." Anissa (9,5 jaar)

Marijke

“Ik woon en werk in de stad. Mijn auto staat dikwijls drie weken stil. En toch moet ik mij bezighouden met het onderhoud, verzekering en keuring… Wat een gedoe. Ik hou mij liever met andere dingen bezig. Naar ’t schijnt kan je nu met een app heel makkelijk een auto huren. Dat is zeker iets voor mij!” Marijke

Katlijn

"Ik gebruik heel veel de bus en Blue Bikes. Maar de 12km naar mijn werk in Sint-Niklaas vind ik toch net iets te ver met de gewone fiets. Daarom ben ik heel blij dat ik een maand lang mag een elektrische fiets mag testen. Ik heb al een goeie route uitgedokterd en op mijn werk is er een veilige parkeerplaats. Ik ben er klaar voor!" Katlijn

Adyana en Amelia

"Wij wachten altijd op elkaar om samen naar school te stappen. Stappen is super leuk want dat kunnen we veel babbelen. We zijn de allerbeste vriendinnen." Adyana (9 jaar) en Amelia (10 jaar)