Zen coworken in een wellnesszaak? Bij Bar d'Office kan het.

19.12.2019

Samen met onze 8 leden en talrijke compagnons en partners zet het Netwerk Duuzame Mobiliteit Vlaanderen #goedopweg. Maar wie zijn deze organisaties? In deze reeks stellen we telkens een compagnon voor. We bijten de spits af met Bart Scheenaerts van Bar d'Office.

Bart Scheenaerts

Ik heb met Bart afgesproken in één van de coworkingspaces van Bar d'Office, bij Ideekids in Melle. Ik moet even zoeken, maar ben eens ik het heb gevonden meteen gecharmeerd door de locatie: naast de parking staat een grote tipi en een aantal pony's lopen gezellig te grazen. Bart vertrouwt me bij het arriveren toe dat hij die dag het halve land door moet voor allerlei meetings. "Ik trotseer de files om ze aan anderen te besparen." We hebben hier duidelijk te maken met een man met een missie.

Eens binnen valt de kleurrijke en creatieve inrichting meteen op, de ruimte ademt de sfeer van Idee kids. Zij organiseren kampen voor kinderen en bieden via Bar d'Office enkele werkplekken aan als coworkingspace. We installeren ons in een knusse caravan die als vergaderruimte dienstdoet.

First things first: Kan je Bar d'Office even voorstellen?

"Wat een onverwachte vraag! (lacht) Maar goed, Bar d'Office bestaat al tien jaar en biedt een label, digitaal platform en ondersteuning voor coworkingspaces.

Toen we begonnen was coworking nog erg onbekend. Langzaam maar zeker leert Vlaanderen het concept kennen, al waren het tot voor kort toch vooral de freelancers, creatievelingen, geeks en startups die hier gebruik van maakten. Vandaag zien we dat het meer en meer ingeburgerd raakt en dat ook grotere bedrijven de weg vinden en de meerwaarde zien."

Waarom geloof je in coworking?

"Telewerken en coworking zijn concepten waar je vandaag als bedrijf niet meer omheen kan. De nieuwe generaties pikken niet meer wat vroegere generaties wel hebben gepikt: dagelijks uren tijd verspillen in de file is gewoon niet meer van deze tijd.

In het nieuwe werken zijn er voor kenniswerkers drie belangrijke werkplekken: op het hoofdkantoor, thuis en in een coworkingspace. Elk van die plekken heeft eigen voor- en nadelen en is meer of minder geschikt voor bepaalde soorten werk."

De nieuwe generaties pikken niet meer wat vroegere generaties wel hebben gepikt: dagelijks uren tijd verspillen in de file is gewoon niet meer van deze tijd.

"Welke voordelen biedt coworking ten opzichte van thuiswerken?

"Thuiswerken is voor veel mensen zeker een goede oplossing. Maar voor mij persoonlijk, en voor heel wat andere mensen, werkt dit niet zo goed. In een coworkingspace is er minder afleiding en kan je makkelijker op een gedisciplineerde manier werken. Een tweede voordeel is dat je er samen met andere mensen zit. Zo bouw je op een organische manier een breed netwerk uit - waar heel onverwachte samenwerkingen uit kunnen ontstaan."

Heb je een voorbeeld van zo'n onverwachte samenwerking?

"Ja hoor, neem bijvoorbeeld het verhaal van Michel en Annemie. Ze leerden elkaar kennen in één van onze coworkingspaces. Michel werkte als bediende voor een meubelfabrikant, Annemie ontwikkelde zelf meubels als freelancer maar werkte daarnaast in het gevangeniswezen. Ze raakten aan de praat, en van het één kwam het ander: de gevangenis staat nu vol met meubels van Michels bedrijf. Dat had ik nooit verwacht: dat via onze coworkingspaces op een dag meubels voor in een gevangenis zouden verkocht worden!"

Bart Scheenaerts

Hoe link je coworking met duurzame mobiliteit?

"Wij zijn ervan overtuigd dat de meest duurzame verplaatsing geen of een zo kort mogelijke verplaatsing is. Met Bar d'Office willen we een concrete oplossing aanbieden. Het is een verhaal van samenwerking tussen creatieve bedrijven om die files verdorie eindelijk eens op te lossen. Natuurlijk zal dit met deze oplossing alleen niet lukken, maar het kan een stukje van de puzzel zijn. Daarnaast zijn er nog talrijke andere puzzelstukjes, vandaar dat we graag samenwerken met het Netwerk Duurzame Mobiliteit."

Wat is jullie droom?

"Onze ambitie is dat er in elke gemeente een coworkingspace zou komen. Vandaag hebben we 28 coworkingspaces, we streven naar 50 tegen het eind van het jaar. Dat mag zeker ook in kleinere gemeenten zijn. We hebben nu bijvoorbeeld al magnifieke coworkings in plaatsen als Kalmthout en Ulbeek.

Naast de praktische voordelen, kan werken in een coworkingspace ook echt een belevenis zijn. Neem nu onze plek in Ulbeek: een prachtige locatie in het midden van Haspengouw, gelegen op het platteland tussen de appelbomen. Je wordt er met open armen ontvangen, een heel ander gevoel dan het zoveelste kantoorgebouw. Een meeting op zo’n plek vergeet je niet zomaar."

Wat moet een goede coworkingspace zeker hebben? 

"Het belangrijkste voor een coworkingspace zijn fijne mensen die er komen werken, de community. Elke plek heeft een eigen gezicht en een eigen sfeer. De aangeboden faciliteiten zijn ook belangrijk, maar minder essentieel.

Zo hebben wij recent in Kortrijk twee nieuwe coworking locaties met een compleet verschillende sfeer aan ons netwerk aangesloten. Het ene, Flexcabin, bevindt zich in het BC bedrijvencentrum in Wevelgem, het andere verrassend genoeg in een wellnesszaak in Kortrijk-Centrum: Wu Wei.

Flexcabin levert een heel goede service voornamelijk aan middelgrote en corporate klanten. In Wu Wei is de sfeer heel anders: het is er allemaal heel zen en alles draait rond het onthaasten. Waarbij er natuurlijk nog altijd wel gewerkt zal worden, begrijp me niet verkeerd!

Deze plekken zullen wellicht een ander publiek aantrekken, maar mensen gaan naar allebei met hetzelfde doel: om er te werken."

Het belangrijkste voor een coworkingspace zijn fijne mensen die er komen werken, de community. Elke plek heeft een eigen gezicht en een eigen sfeer.
Ideekids pijl

Hoeveel vrije plekken moet je hebben om zelf coworkingspace te worden?

"Ook dit is eigenlijk niet zo belangrijk. In principe kan iedereen zich aansluiten bij Bar d'Office, of je nu plaats hebt voor 4, 40 of 400 mensen. We willen graag groeien zodat zo veel mogelijk mensen zich minder ver moeten verplaatsen om op een aangename manier te kunnen werken. Die groei kunnen we realiseren door een aantal grotere plekken toe te voegen, maar kan ook met vele kleintjes."

Heb je een gouden tip voor wie coworkingplekken wil aanbieden?

"Het is belangrijk dat er iemand is die een gevoel van community kan oproepen, iemand die begeestert en verbindt en die daar zelf ook energie van krijgt. Enkel de receptie doen volstaat niet om een coworkingspace te doen draaien. Anderzijds moet je daar ook weer niet in overdrijven: mensen komen om te werken en er moet resultaat geboekt worden. In de eerste generatie coworkingspaces draaide alles om dynamiek, dynamiek, dynamiek, er waren constant meetings, events, noem maar op. Maar ‘laat me gerust’ en diepe focus moeten ook kunnen in een goede coworking.

Vanuit Bar d'Office coachen we de bij ons aangesloten plekken in het beheren van de community. We geloven daarbij sterk in cocreatie. Wat werkt voor één locatie is niet noodzakelijk een goed idee voor elke coworkingspace."

Wat zijn jullie plannen voor de Week van de Mobiliteit?

"Tijdens de Week van de Mobiliteit organiseren wij onze 'Bar d’Office Coworking Week'. We zetten onze locaties de hele week gratis open. We zullen ook sterk op zoek gaan naar lokale samenwerkingen. Als mensen meer in hun eigen dorp blijven om te werken, zal ook de lokale economie daar beter van worden. We willen een ander evenwicht creëren tussen centraal en lokaal."

Wil je verder nog iets kwijt?

"Ja, een oproep: volg het voorbeeld van de bedrijven die zich al hebben aangesloten en maak gebruik van onze coworkingspaces! Of richt zelf een stuk van je kantoorruimte in als coworkingspace. Dat kan even goed in een kleine lokale onderneming als in een groter bedrijf. Wij zorgen voor het digitale platform en de ondersteuning. De Week van de Mobiliteit is alvast een ideaal moment om eens kennis te maken."


Meer info:

www.bardoffice.eu