Noteer alvast: Week van de Mobiliteit 16-22 september 2019

goedopweg banner

Ook in 2019 zetten we Vlaanderen weer #goedopweg tijdens de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september. Samen met jou!

De Week van de Mobiliteit is hét festival van de duurzame mobiliteit. Tal van acties en initiatieven doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen.

Op het podium staan tal van acties voor een heel divers publiek. Maar de Week is vooral ook een ‘vrij podium’ voor elke mobiliteitsactie met de buurt, de school, organisatie of bedrijf. Zo kan echt niemand er naast kijken!
 

Acties 2019

Autovrije zondag

Geef de straten van jouw stad of gemeente een dagje autorust! Deze hoogdag van de Week van de Mobiliteit geeft fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen vrij spel.
De straat is meer dan de weg van A naar B, en op Autovrije Zondag kan iedereen daarvan proeven. Tijdens de Week van de Mobiliteit zijn er verspreid over heel Vlaanderen autovrije zones. In grote steden en kleine gemeenten, op pleinen en straten, op zondag 22 september of op een dag van de week die beter uitkomt.
Alles over Autovrije zondag

Sportief op weg

In de sportclub zijn we graag actief, maar vreemd genoeg is de verplaatsing van en naar de sportclub vaak een ander verhaal. Daarom richten we ons deze Week van de Mobiliteit tot alle besturen en leden van sportverenigingen. Een ideaal moment om eens een andere soort verplaatsing uit te proberen? Zo ben je nog voor je in de club arriveert sportief op weg!

Car Free Day

Een Car Free Day organiseer je als werkgever of werknemer. Dat kan bij een bedrijf zijn, bij een organisatie of stad/gemeente. Wij helpen je met inspiratie en praktische tools!
Waarom? Het woon-werkverkeer zet duizenden mensen dagelijks in beweging. Die beweging valt helaas ook al te vaak al snel stil in de file. De Week van de Mobiliteit is hét moment om eens iets anders uit te proberen: de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer, carpoolen ....
Car Free Day krijgt jaarlijks heel wat persaandacht, is goed voor de collegialiteit en deelname is helemaal gratis.

Thuiswerkdag

Thuiswerken werkt. Experimenteer als werkgever met een thuiswerkdag tijdens de Week van de Mobiliteit en ontdek de voordelen voor werknemer én werkgever. Minder filefrustratie uiteraard, maar ook: minder stress, hogere concentratie, minder ziekteverzuim, minder verloop, besparing van huisvestingskosten, noem maar op. 

Verover de Ruimte

Privé auto's nemen veel publieke ruimte in en staan 95% van de tijd ongebruikt stil. Op Autoloze zondag, op Car Free Day en op alle plekken waar auto's worden ingeruild voor fietsen of deelauto's ontstaat vrije ruimte.
Daar waar een auto geparkeerd stond, is nu een lege plek. Een ideale ontmoetingsplaats die we kunnen veroveren en aankleden met terrasjes, speelplaatsen, bankjes, zwembaden ...
Voel hoe straten meer zuurstof krijgen, veiliger zijn en plaatsen voor ontmoeting worden.

Strapdag

Op de Strapdag, 20 september 2019, stappen en trappen kinderen zo veel mogelijk naar de lagere school. Het organiseren van de actie kan een eerste stap zijn om ouders en kinderen te sensibiliseren en om na te denken over hun mobiliteitsgedrag. Het initiatief toont op een leuke wijze aan dat te voet of met de fiets naar school gaan bijdraagt tot een betere mobiliteit en verkeersveiligheid.

High 5

High 5 wil jongeren in het secundaire onderwijs op een positieve manier stimuleren om zich verantwoord te gedragen in het verkeer. Vaak worden jongeren met de vinger gewezen of gaan de acties enkel over zichtbaarheid of het rijbewijs. High 5 geeft de leerlingen een ambassadeursrol en laat hen leuke acties begeleiden op een nabijgelegen lagere school (of meerdere). Denk maar aan een fietscontrole, een welkomstactie, een telling.. De leerlingen van het lager – en secundair onderwijs slaan met High 5 de handen in elkaar rond het thema verkeer en mobiliteit.

Cycle Chic

Belgium Cycle Chic zet tijdens de Week van de Mobiliteit dagelijkse fietsers in de spotlights, omdat ze het verdienen, en ter inspiratie voor anderen die niet vaak genoeg of nooit de fiets nemen. Laat je inspireren: van peuters in de bakfiets tot oude besjes op weg naar de markt, voor Belgium Cycle Chic zijn alle fietsers helden.
Belgium Cycle Chic gaat tijdens de Week van de Mobiliteit On Tour! Blink je fiets dus nog eens extra op, trek je beste outfit aan en laat je spotten.

Goedopweg 3.0

Digitaal is al een tijdje het nieuwe normaal. We beschikken vandaag over heel wat apps, data en informatie die ons kunnen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven.Tijdens de Week organiseren we enkele hackatons om met open data en mobiliteit aan de slag te gaan. Ook nu al werken we achter de schermen met verschillende partners aan innovatieve oplossingen, die we je graag voorstellen tijdens onze "hAPPy mobility week".
Heb je zelf een idee of zin om samen te werken? Laat het ons weten!

Organiseer een (Mini) Autodeelsalon

Autodelen is hip, trendy en populair. Steeds meer mensen ruilen een eigen wagen in voor een deelauto. Het Autodeelsalon is een belevingsbeurs voor jong en oud waar je verschillende autodeelsystemen kan ontdekken, plus andere vormen van gedeelde mobiliteit zoals carpoolen, fietsdelen ....
Zin in een gezellig en leerrijk moment voor je buurt of je leden? Organiseer een autodeelsalon met je vereniging of gemeente, wij ondersteunen met praktische tips, materiaal en inspiratie. 

Jouw actie

Enthousiasteling, buurtcomité, school, vereniging of bedrijf. Wie je ook bent, laat je creativiteit de vrije loop en organiseer zelf een actie tijdens de Week. Laat je inspireren door bovenstaande concepten, of verzin zelf iets helemaal nieuws. 
Want een Week van de Mobiliteit zonder lokale acties, is als een voetpad zonder wandelaars...

 

Acties 2018

Doe je graag wat inspiratie op van vorig jaar? Hier vind je een terugblik op Week van de Mobiliteit 2018.
 

 

De Week van de Mobiliteit krijgt de steun van:

Week van de Mobiliteit & Mobility Week

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert de Week van de Mobiliteit als campagne voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik al sinds 1996.
Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen van 16 tot 22 september actie voor meer duurzame mobiliteit. Steden en gemeenten in Vlaanderen die initiatief nemen tijdens de Week van de Mobiliteit worden ook geregistreerd op www.mobilityweek.eu.

In samenwerking met