We hebben samen nagedacht over drempels binnen mobiliteit en bouwden bruggen tussen andere sectoren. We kijken dus tevreden terug op de Netwerkdag Inclusieve Mobiliteit in de Clemenspoort in Gent. Lees hier de conclusie van co-coördinator Matthias Vermael op LinkedIn.
De presentaties vind je hier: Netwerkdag Inclusieve mobiliteit.pdf
Programma
Plenaire lezingen
- Verwelkoming door Provincie Oost-Vlaanderen
- Getuigenis door Cindy Van Geldorp en Marlies D'Hertoge van Netwerk tegen Armoede
- Keynote door voormalig straathoekwerker Joost Bonte
- Goede praktijken
- Esen Köse en Jelten Baguet van Mpact
vertellen over hun nieuwe tool HIT die de toegankelijkheid van Hoppinpunten meet en over het belang van co-creatie. - Jan Christiaens van Mobiel 21
vertelt over de impact van fietsscholen op de autonomie en de gezondheid van deelnemers. - Koen Philippeth en Robin Van Kerckhoven van Stad Gent
vertellen over het stedelijk actieplan vervoersarmoede.
- Esen Köse en Jelten Baguet van Mpact
Tafeldiscussies
- Jan Lescrauwaet - Provincie Oost-Vlaanderen
Inclusieve fietssnelwegen: Waarom we niet iedereen zien op fietssnelwegen. - Eva De Vrij en Sam Delespaul - Mobiel 21
Inclusieve participatie: Hoe kan samenwerken bijdragen tot mobiliteit op mensenmaat? - Sabine Miedema - Kind & Samenleving
Autonome mobiliteit bij kinderen en jongeren: Hoe ondersteunen we hen bij de overgang van de basis- naar de middelbare school? - Inge Smolders en Liesbeth Matthijs - Fietsersbond
Een fiets voor iedereen: Hoe zetten we inclusieve mobiliteit, waar de fiets als middel een deeloplossing van kan zijn, op de lokale en bovenlokale politieke agenda's? - Trui Notebaert en Maxime Lenssens - Autodelen.net (nu Way To Go)
Laagdrempelige informatie: Hoe kunnen we (meer) lokale aanspreekpunten rond het lokaal mobiliteitsaanbod faciliteren?
Dit was een organisatie van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Provincie Oost-Vlaanderen.
Wie er was
Joost Bonte is een radicaal sociaal werker die het straathoekwerk in Vlaanderen vorm en een gezicht gaf. Hij neemt het steevast op voor mensen die niet door het leven en de maatschappij gediend werden en neemt hierbij geen blad voor de mond. Hij vindt dat armoede altijd een systeemfout is en nooit de 'schuld' van iemand die in armoede leeft. Werkt nu nog als supervisor bij een CAW en als pedagogisch ondersteuner bij een opvanginitiatief voor tienerslachtoffers van pooiers.
Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp, (1990) mama van een zoon van 9 jaar en een dochtertje van 6 maanden. Sinds 2018 werkt ze bij het Netwerk tegen Armoede als ervaringsdeskundige en stafmedewerker. Ze doet beleidswerk, geeft vorming aan externen en is ook woordvoerder samen met de algemeen coördinator. Zelf is ze meer dan 12 jaar actief lid geweest bij VZW Recht-Op Jongeren, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. Haar ambitie is de stereotiepe en negatieve beeldvorming over mensen in armoede te doorbreken en de stem van ervaringsdeskundigen te versterken.
Marlies D'hertoge, (1992). Sinds 2023 aan de slag bij het Netwerk tegen Armoede als beleidsmedewerker wonen. Vanuit haar ervaring met politiserend werken tracht ze de stem van mensen in armoede luider te laten klinken in het woonbeleid. Haar ambitie is om samen met de 61 verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen te werken aan structurele armoedebestrijding met en vanuit de ervaringskennis van mensen in armoede zelf.
Jelten Baguet is projectmedewerker bij Mpact, een Belgische vzw die zich inzet voor een efficiënter en toegankelijker vervoerssysteem. Hij is betrokken bij verschillende Europese (onderzoeks)projecten, waaronder 'ShareDiMobiHub' over de uitbouw van mobipunten in Europa, en 'DREAMS' over de ontwikkeling van deelmobiliteit in de rand van verschillende Europese grootsteden. Jelten werkt vaak samen met universiteiten en overheden. Hij focust zich op onderzoek met de nadruk op toegankelijkheid, digitalisering en innovatie.
Esen Köse is een projectmedewerker bij Mpact vzw, een Belgische vzw die zich inzet voor een efficiënter en toegankelijker vervoerssysteem. Mpact biedt gedeelde mobiliteitsdiensten, is betrokken bij verschillende beleidsorganen en werkt aan sociale innovatie via haar betrokkenheid bij Europese projecten. Esen Köse heeft ervaring in het toegankelijker maken van gedeelde, nieuwe en duurzame mobiliteit voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ze heeft vaardigheden ontwikkeld in Europese projecten door bewustwording te creëren over geautomatiseerd vervoer, co-creatie in gedeelde mobiliteit en jongerenparticipatie. Ze is ook actief betrokken bij de uitrol van de '30 Dagen Minder Wagen'-campagne in Vlaanderen.
Als algemeen directeur bij Mobiel 21 stuurt Jan Christiaens een multidisciplinair team van 21 mensen aan, onderhoudt hij de persrelaties en timmert hij mee aan de algemene communicatiestrategie. Daarnaast is hij ook actief in mobiliteitsprojecten, waarin hij zich voornamelijk toelegt op thema’s als burgerparticipatie, verkeerseducatie, verkeersveilige schoolomgevingen, gedragsveranderingscampagnes en beleidswerk op lokaal, Vlaams en Europees niveau. Tenslotte is Jan verantwoordelijk voor de coördinatie, strategie en financiering van De Fietsschool.
Koen Philippeth is beleidsmedewerker ‘Vervoersarmoede’ bij de Cel Voetgangers en gebruikers Collectief Vervoer van Mobiliteitsbedrijf Stad Gent. Hij geeft een toelichting over het eerste Actieplan Vervoersarmoede van de Stad Gent, in werking sedert einde 2022. Hij vertaalt het actieplan in suggesties voor kleinere en grotere gemeenten, aan het begin van een nieuwe legislatuur.
Sfeerbeelden