Overslaan naar inhoud

Goede praktijk - De Fietsschool

19 november 2024 door
Goede praktijk - De Fietsschool
Netwerk Duurzame Mobiliteit, Fien De Smet

Deze "goede praktijk" maakt deel uit van onze publicatie "Notenkraker #1". 


10 jaar geleden gaf Mobiel 21 haar eerste fietslessen aan volwassenen in Leuven, toen aan een kleine groep anderstalige vrouwen. Het project groeide uit tot een volwaardige fietsschool die in 35 steden en gemeenten actief is.

Ze bereiken verschillende mensen: vrouwen die buiten de EU zijn opgegroeid, nooit hebben leren fietsen en weinig toegang hebben tot een wagen, mensen die een ongeval hebben gehad, mensen met een beperking of mensen die al jarenlang niet meer gefietst hebben. Dat vraagt fietslessen op maat.


Waarom


Er is een hele groep mensen die kansen mislopen en daardoor hun leven niet kunnen leiden hoe ze dat willen. Een gebrek aan mobiliteit is vaak de rode draad. Fietsen is een deel van de oplossing. Het is een relatief goedkope en flexibele

vervoersmodus. De doelgroep zijn vaak mensen zonder auto, die dus afhankelijk van het openbaar vervoer. Het OV is zelfs met een vlotte bediening niet voor elke verplaatsing een realistische optie. De impact van De Fietsschool is groot. 70% geeft een halfjaar na de lessen aan bijna dagelijks te fietsen. Die groep geeft aan dat hun autonomie is vergroot en dat ze zich fysiek en mentaal beter voelen. Ze zijn een succesverhaal rijker.


Hoe


In elke gemeente ziet het aanbod er anders uit. Meestal gaat het over een lessenreeks van 15 lessen in 8 weken. Die lessen worden gegeven door medewerkers van Mobiel 21, ondersteund door lokale vrijwilligers. Of Mobiel 21 helpt een gemeente bij de opstart, waarna die het zelf in handen neemt. De lessen worden op maat georganiseerd. Op het moment dat iemand de wegcode en de

technische vaardigheden onder de knie heeft, wordt die samen met een vrijwilliger zo snel mogelijk de straat op gestuurd. Ondersteuning tijdens die stap is belangrijk voor het zelfvertrouwen. 


De lessen worden voornamelijk als overheidsopdrachten gefinancierd door lokale

besturen. Daarnaast mogen ze ook rekenen op sponsors en op steun van lokale partners voor infrastructuur en de brugfunctie naar de buurt. De fietslessen kosten voor de deelnemer in Leuven 20 euro voor 15 lessen, met de Uitpas is dat 4 euro. In andere gemeenten wordt het soms gratis aangeboden. De 30% die aangeeft niet te blijven fietsen na de lessen, hebben vaak geen toegang tot een betaalbare fiets. Om dat tegemoet te komen werkt De Fietsschool met 2 systemen: de WenFiets en de WenVelo. Ex-deelnemers zonder Uitpas kunnen een WenFiets lenen bij De Fietsschool voor 3 maanden. Voor het onderhoud zorgen ze zelf of vrijwilligers van De Fietsschool indien mogelijk. Ex-deelnemers met Uitpas kunnen een WenVelo lenen bij Velo voor 3 maanden, inclusief onderhoud. Na de leenperiode kan de fiets aangekocht worden aan 75 euro. Daarnaast organiseert Mobiel 21 workshops rond

fietsbezit. Ze leren een goede fiets herkennen om de juiste aankoop te kunnen doen en ze leren deelfietsplatformen te gebruiken.

Goede praktijk - De Fietsschool
Netwerk Duurzame Mobiliteit, Fien De Smet 19 november 2024
Deel deze post
Archiveren