Delen is de max: dit was het Autodeelsalon in Oostende

18.09.2018

Oostende deelt plezier

180916 autodeelsalon oostende 2

(c) Brecht Boelens

Autovrije zondag en het autodeelsalon. Al 8 jaar een perfecte match. Zo ook deze editie. Met een dagpas van de NMBS in de hand, reisden we gezwind naar Oostende om de sfeer op te snuiven op het alternatieve autosalon. En we waren lang niet de enigen die geïnteresseerd waren in het rijke aanbod aan autodeelsystemen. Fijne extra's: het autodeelsalon heeft ook aandacht voor andere deelinitiatieven: aanbieders van (kinder)fietsdelen, een weggeefkast, een repair café en noem maar op. Het autodeelsalon draait om gedeeld plezier, zo stellen de organisatoren van Autodelen.net. En dat klopt als een bus.

Passanten aan het woord

180916 autodeelsalon oostende 4

(c) Brecht Boelens

Bij de stand van BattMobiel spreek ik met Luc, een Oostendenaar die op de drempel van autodelen staat.

"We zijn een gezin van 5. Een paar jaar geleden kochten we een hybride wagen die we vaak - maar onregelmatig - nodig hebben voor het werk. En we leggen ook wel wat kilometers af voor onze kinderen en met de grootouders. Omdat we nooit lang op voorhand onze ritten kunnen plannen, vinden we het wel belangrijk dat we een wagen ter beschikking hebben. Maar dat hoeft absoluut niet onze eigen auto te zijn.

We merken dat ons autogebruik verandert en we zijn helemaal mee met het idee dat mobiliteit geen individueel gebeuren is. Nu gebruiken we soms ook wel eens een huurauto, maar dat is omslachtig en duur. Ik ben ervan overtuigd dat autodelen de toekomst is. En dus zijn we aan 't uitkijken hoe we in onze buurt kunnen starten met een autodeelsysteem. Het systeem van Battmobiel bevalt ons wel. Het zijn elektrische auto's - dat is voor ons een groot pluspunt!, de deelauto komt in de buurt te staan én ze zorgen ervoor dat er een laadpaal komt. We hopen dat Battmobiel ook naar Oostende komt. En we gaan die andere standjes hier ook eens goed onderzoeken."

 

180916 autodeelsalon oostende 3

(c) Brecht Boelens

Een eindje verder ontmoet ik Annick en Nico uit Zuienkerke. Waarom ze hun licht opstaken bij Cambio? "We hebben jaren twee auto's gehad, waarvan één lease-bedrijfswagen. De andere auto stond vooral stil, omdat Nico elke dag naar het werk fietst, zo'n 6 km. Sinds Annick besloot om minder te gaan werken (en we dus willen besparen op het gezinsbudget), denken we er heel ernstig over na om 1 auto weg te doen. We gaven onszelf 6 maanden om het te proberen en dan zouden we beslissen of we het doen of niet. We merken nu dat we 90% van de tijd die auto niet missen. Maar soms hebben we toch een tweede auto nodig. Om de kinderen ergens naar toe te brengen, bijvoorbeeld. Het lijkt ons te zot om voor die 10% een eigen auto te hebben, en dus bekijken we nu of we kunnen gaan autodelen. We zijn enthousiast over Cambio, het enige probleem is dat de dichtstbij zijnde standplaats op 7km fietsen ligt. Dat houdt ons nu nog tegen."

Ook Martine uit Gent denkt na over autodelen. Sinds haar auto uitgebrand is, heeft ze geen eigen auto meer. Ze investeerde in een elektrische fiets om naar het werk te gaan, maar heeft soms toch een auto nodig. "Het Autodeelsalon is echt wel handig. Er zijn veel meer systemen dan ik dacht. En de prijs valt ook beter mee dan ik dacht. Fijn initiatief!"