Vorming participatie & mobiliteit
De tweedaagse vorming vindt plaats op woensdag 14 mei én op vrijdag 16 mei in Den Bell in Antwerpen.
Netwerk Duurzame Mobiliteit organiseert na een succesvolle derde editie in het najaar van 2024 opnieuw een vormingstweedaagse rond participatie en mobiliteit op woensdag 14 en vrijdag 16 mei 2025, ditmaal in Den Bell in Antwerpen. Dit is een vorming van Netwerk Duurzame Mobiliteit in samenwerking met Stad Antwerpen.
We openen de tweedaagse met een inspirerende inleiding over hoe participatie in de mobiliteitswereld er vandaag uitziet en waarom het zo belangrijk is om te blijven doen. Fien en Matthias van Netwerk Duurzame Mobiliteit gaan dieper in op hoe participatieprojecten bijdragen aan leefbaarheid, veiligheid, gezondheid,... én onze democratie.
Tijdens de vorming met Sabine van Djapo vzw houden we onszelf een spiegel voor: Niet enkel het participatieproject moet aan enkele voorwaarden voldoen om te kunnen slagen, ook jij moet enkele specifieke vaardigheden onder de knie hebben. We oefenen in deze vorming op verbindend communiceren. Zo modereren we in de toekomst vol zelfvertrouwen een moeilijke discussie tussen twee buren en slagen we erin een gedragen oplossing te vinden.
We maken plaats voor drie goede praktijken van Common Ground, Mobiel 21 én van gaststad Antwerpen: Hoe hebben ze het aangepakt? Op welke manier hebben ze burgers weten te betrekken in het project? Hoe kwam een representatieve groep participanten tot stand? Hoe hebben ze een aangename en productieve sfeer weten te behouden? Wat maakt dat ze vertrouwen kregen van de burgers? Hoe heeft het project de lokale mobiliteit verduurzaamd en hoe is dat gelukt? Wat zouden we in de toekomst toch anders doen?
Koen en Stijn van Commons Lab zaten vaak aan de andere kant van de tafel: als burger hebben ze al meerdere keren deelgenomen aan een participatieproject rond publieke ruimte of mobiliteit. Daar kijken ze vooral gefrustreerd op terug. Die energie bogen ze gelukkig om tot actie. Via ludieke acties, burgerlijke ongehoorzaamheid en buurtfeesten roepen ze op om Antwerpen om te buigen tot een plek voor ontmoeting en veilig traag verkeer. Participatie die opgeëist i.p.v. gevraagd wordt, daar moeten we zorg voor dragen.
De tweedaagse sluiten we af met ervaringsuitwisseling. We gaan oplossingsgericht aan de slag met de uitdagingen die de afgelopen dagen aan bod kwamen.
Praktische info
Prijs: 380 euro // voor leden 300 euro (+ lunch en koffie)
Via de knop rechtsboven kan je inschrijven. Twijfel je of je organisatie lid is van Netwerk Duurzame Mobiliteit? Check het hier. Wil je graag lid worden? Laat het ons zeker weten!
Opgelet! Vul zeker de facturatiegegevens in bij de tweede stap, anders wordt je inschrijving niet geregistreerd. Je ontvangt een factuur en betalingsuitnodiging per mail na registratie (check je spam!). Je kan in het registratieproces een bestelbonnummer opgeven.
Programma 14 mei // 16 mei
9u00 onthaal
9u30 Inleiding // Stad Antwerpen
10u45 pauze
11u00 Common Ground // Mobiel 21
12u30 lunch
13u30 Djapo vzw // Commons Lab
15u00 pauze
15u15 Djapo vzw // Tafeldiscussies
16u30 einde
Alle sprekers
Sabine Anné
Djapo vzw
Sabine Anné werkt sinds 2015 als educatief ontwikkelaar en coördinator lerarenopleiding bij Djapo. In die rol ontwikkelde ze tal van educatieve materialen en methodes voor dialoog, denkonderwijs en onderzoek. Sinds 2023 focust ze in de organisatie op het kader rond de dialoog over moeilijke maatschappelijke vraagstukken.
Koen Wynants
Programma-coördinator Commons Lab
De missie van Commons Lab is om van Vlaanderen een warme, faire, duurzame, democratische gemeenschap te maken waarin burgercollectieven opnieuw een prominente rol opnemen. Om ons doel te bereiken, ondersteunen wij vernieuwende en inspirerende commonsgerichte experimenten. Wij beschouwen ze als nieuwe wegwijzers in de 21ste eeuw: ze zijn open, duurzaam, fair en democratisch.
Stijn Wens
Fiets De Stad
Stijn Wens is een Antwerps grafisch ontwerper, lid van Commons Lab, maar vooral ook een enthousiaste fietser. Hij is een van de bezielers van de fietsblog Antwerpenize #fietsdestad en van de Faceboekgroep ‘Met de fiets in ’t stad’. Samen met een aantal vrienden en organisaties willen Stijn en Koen van Antwerpen een échte fietsstad maken. Ze doen dat door positieve acties en evenementen om mensen op de fiets te krijgen en op die fiets te houden.
Eva De Vrij
Projectmedewerker Burgerparticipatie Mobiel 21
Vanuit haar expertise in sociologie, stedenbouw en ruimtelijke planning werkt Eva bij Mobiel 21 aan beter lokaal mobiliteitsbeleid, voor en door mensen. Ze brengt beleidsmakers, burgers en andere belanghebbenden samen in lokale participatietrajecten. Daarnaast focust Eva op onderzoek naar thema’s als vervoersarmoede, waarbij ze onderzoeksinzichten omzet in acties om de bereikbaarheid van bestemmingen voor iedereen te verbeteren.
Sanne Vanderstraeten
Projectmedewerker
Burgerparticipatie Mobiel 21
Sanne bouwt met Mobiel 21 bruggen tussen burgers en beleidsmakers om tot een beter lokaal mobiliteitsbeleid te komen. Ook in Europese mobiliteitsprojecten geeft ze intensieve samenwerkingen tussen stakeholders vorm, bv. via city-to-city mentoring, netwerking, matchmaking en kennisuitwisseling. Daarnaast is Sanne ook de trekkende kracht achter de alombekende Autovrije Zondag.
Rani Goelen
Adviseur Common Ground
Rani Goelen ondersteunt met Common Ground sinds 2022 Agentschap Wegen en Verkeer als stakeholdermanager en omgevingsmanager bij het infrastructuurproject de Ontknoping van Mechelen. Ook in andere Common Ground projecten gaat Rani de uitdaging aan om stakeholders samen te brengen en samenwerkingen tussen actoren op te zetten. Ze hanteert een brede kijk op participatie waarbij elke stem een weloverwogen plek krijgt in het proces.

Vorming Jonge Wegweters 15/5
Wil je ook je skills versterken om met jongeren in gesprek te gaan? Donderdagochtend 15 mei organiseren Bataljong en Kind & Samenleving deze praktische en competentiegerichte workshop.