Studiedag Slim in de stad

7 mei 2019 09:30Add to Calender 2019-05-07 07:30:00 2019-05-07 07:30:00 Studiedag Slim in de stad | Netwerk Duurzame Mobiliteit Op 7 mei organiseert het team stedenbeleid een studiedag over hoe data en technologie aangewend worden om beleidsbeslissingen te onderbouwen. https://www.duurzame-mobiliteit.be/events/studiedag-slim-de-stad Brussel Netwerk Duurzame Mobiliteit info@duurzame-mobiliteit.be Europe/Brussels public

Op 7 mei organiseert het team stedenbeleid een studiedag over hoe data en technologie aangewend worden om beleidsbeslissingen te onderbouwen én te nemen. Met het Smart Flanders-programma wordt er volop ingezet op (linked) open data en slimme toepassingen. Het succes van de oproep Slim in de stad heeft bijgedragen aan de totstandkoming hiervan. Op de studiedag worden ook de laureaten van de Slim in de stad-subsidie bekendgemaakt. Voor de realisatie krijgen de projecten drie jaar de tijd en is het beschikbare bedrag verruimd tot 435.000 euro. Negen centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel dienden een projectvoorstel in. De projecten spitsen zich toe op vier thema’s: mobiliteit, participatie van de burger, dienstverlening en cultuur. De laureaten lichten hun project toe.

De studiedag start met open data in de kijker te zetten via vier workshops. Deelnemers kunnen twee van de vier workshops bijwonen:

 • WS1 – City of Things
  De verwezenlijkingen en moeilijkheden over de Smart Zone in Antwerpen en het City of Things verhaal.
 • WS2 – Onderbouwde mobiliteitsingrepen
  Mobiliteitsprojecten met bruikbare data voor het beleid (2 cases)
 • WS3 – Datagovernance
  Van dataverzameling, naar datatransformatie en ontsluiting, met aandacht voor datadesign en datagovernance (logging, monitoring en security).
 • WS4 – Data-supported stadsprojecten
  Keuze om stadsprojecten in Antwerpen te versterken met beschikbare data.

In de namiddag is er een debat met stedelijke beleidsmakers en academici: hoe geven zij de stad van de toekomst vorm? De studiedag eindigt met een plechtige toekenning van de Slim in de stad-subsidies. De geselecteerde projecten worden in de verf gezet en stellen hun projecten voor aan het publiek.

Programma

Inschrijving