Goede praktijk: OV-Buddy's

21.12.2017
Lokale bereikbaarheid

Openbaar vervoer-buddy's helpen mensen met een beperking om de bus of tram te leren gebruiken.
OV-buddy’s werken op vrijwillige basis en worden zorgvuldig uitgekozen. Als iemand met een buddy op stap wil, zoeken TreinTramBus en Mobar vzw (de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer) eerst een passende match. Dat gebeurt op basis van een persoonlijk gesprek: hoe is de situatie, welke hulp moet de buddy bieden, over welk traject gaat het? Daarna kan de samenwerking starten.

 

Download deze inspiratiefiche

 

Meer weten:

ov buddy

TreinTramBus is in de regio Gent (Evergem, Lochristi, Destelbergen, SintMartens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Melle, Lovendegem, Gent) gestart met het project OV-BUDDY'S.
Een buddy is een vrijwilliger die jou begeleidt bij het nemen van het openbaar vervoer: de buddy haalt jou op (thuis of op een plek naar keuze) en neemt samen met jou de bus/tram naar de gewenste bestemming.
Het kan gaan om eenmalige ondersteuning (de buddy gaat mee met jou op de bus/tram en helpt waar nodig), maar je kan er ook voor kiezen om een bepaald traject (bv. van thuis naar school of werk) in te oefenen, met de bedoeling om dit dan na enkele keren zelfstandig te kunnen afleggen.
Voorlopig geldt dit aanbod enkel voor reizen met bus/tram (dus niet met de trein).
Veel mensen reizen met het speciaal vervoer naar school, werk, dagbesteding of vrienden. Zo ben je vaak lang onderweg. Aangepast vervoer is ook best duur. Zelfstandig kunnen reizen met het openbaar vervoer heeft heel wat voordelen. Je bent onafhankelijk, je kiest zelf wanneer je waar naartoe wil.
Het loont daarom zeker de moeite om het uit te proberen!
Jij kiest zelf wanneer en voor welke trajecten je graag beroep wil doen op een buddy. Wil je ondersteuning bij een eenmalige verplaatsing? Of wil je echt een traject inoefenen? Dat kan allebei.
TreinTramBus kan niet alleen rekenen op de secretariaatsmedewerkers, er zijn ook tientallen enthousiaste vrijwilligers. Eén van de speerpunten van onze werking zijn de provinciale en nationale werkgroepen. Daarnaast zijn er mensen actief in de redactieraad van ons tijdschrift Mondig Mobiel.


Contact


TreinTramBus
[email protected] (tel. 09 223 86 12)

 

Deze praktijk maakt de gemeente van morgen, en zeker voor deze droomgemeenten: