Hoe word je een autovrije werkgever in 5 stappen?

02.08.2021

Een organisatie met 11 werknemers, projecten in heel Vlaanderen en 0 dienstwagens? Het kan wel! Trage Wegen - een vzw met opdrachten van Genk tot in Beernem - doet het al meer dan 10 jaar. En het beste is: het kost hen niet eens veel moeite (of tijd) dankzij deze 5 keuzes.

 

trage wegen en fietsdelen

1. Locatie-locatie-locatie

Je hoort het wel eens in vastgoedkringen: “location is everything”. Meer nog dan voor een woning, geldt dat voor je kantoor. Trage Wegen heeft sinds jaar en dag een hoofdkantoor en kleiner satellietkantoor. Gevolg: een goede spreiding over het land. In de eerste jaren was dat respectievelijk in Brussel en in Hasselt. Van daaruit kon de organisatie alle opdrachtgevers bedienen. In 2010 drong een verhuis zich op omdat de kantoren in Brussel te klein werden. Automatisch startte een zoektocht naar een nieuwe stek in Brussel. Tot het besef kwam dat de meeste werknemers in Gent en omstreken woonden. Prompt werd een (gedeeld) kantoor gevonden in Gent, vlakbij het station Gent-Dampoort. Een paar jaar later verhuisde het tweede kantoor naar Leuven, een veel logischer keuze voor de werknemers én de projecten in Vlaams-Brabant en Limburg. De absolute voorwaarde voor beide locaties was de aanwezigheid van een station op wandelafstand. Want zonder de trein geen Trage Wegen (zie ook punt 2). Nieuwe medewerkers hebben de keuze in welk kantoor ze aanschuiven.

trein en trage wegen

2. Altijd een trein in de buurt

Vergaderingen buitenshuis, terreinbezoeken of studiedagen? De medewerkers van Trage Wegen checken altijd eerst of ze er vlot geraken met de trein. Akkoord, met de trein ben je vaak langer onderweg. Maar je kan ondertussen wel iets doen: van overleggen met de collega’s, een presentatie voorbereiden tot een rapport nalezen. Of een tukske doen, want ook dat is goed voor de productiviteit. Werknemers die elke dag de trein nemen om naar kantoor te gaan krijgen een treinabonnement op kosten van Trage Wegen. Eventueel bovenop de fietsvergoeding die iedereen d’office krijgt.

3. Geen trein? Autodelen & carpoolen maar!

Is - vanwege een avondactiviteit of te veel materiaal - de trein geen optie? Dan kan je als medewerker van Trage Wegen altijd beroep doen op het autodeelabonnement van de organisatie. Elke werknemer kan met de poolkaarten makkelijk een cambio-auto reserveren. Maakt een werknemer van een ander autodeelconcept - bijvoorbeeld Dégage - gebruik? Dan mogen de kosten voor werkgerelateerde ritten ook als onkosten ingebracht worden.

Daarnaast zijn de medewerkers van Trage Wegen ook kampioenen in carpoolen. ‘t Is een kleintje om te vragen of je mee kan rijden met iemand die toch al met de wagen zou rijden. Zo werden al talloze ritten uitgespaard voor terreinbezoeken en avondlijke publieksmomenten.

fiets-en-bus-en-trage-wegen

4. Voor- en na transport? Te voet of met de plooi- en deelfiets

Wegjes en paden voor voetgangers en fietsers vind je overal, niet alleen op wandelafstand van stations. Dus vaak moeten de medewerkers van Trage Wegen nog een paar kilometer verder vanaf het station. Voor een inventarisatie, een wandeling, of een studiedag met een ongelukkig gekozen locatie. Dat doen ze meestal met de plooifiets die in elk kantoor ter beschikking staat. Voor mensen die niet graag fietsen plooien, is er sinds kort ook een Blue Bike-kaart. En ja hoor, de slogan klopt: de werknemers hebben het gevoel dat ze altijd een fiets op zak hebben.

5. Thuiswerken, uiteraard

En tot slot: de werknemers van Trage Wegen mogen ook van thuis uit werken. Want de meest duurzame verplaatsing is nog altijd de verplaatsing die niet gebeurt.

Meer info over Trage Wegen? Kijk eens op >> www.tragewegen.be