5 tips voor een geslaagde fietsvakantie

15.04.2019
reizen met de fiets

Tijdens koudere dagen is het extra hard uitkijken naar de zomer en al stiekem wegdromen bij het idee aan vakantie. Waarom niet eens het vliegtuig laten voor wat het is en met je stalen ros op ontdekking gaan? Ervaringsdeskundige Elke (Mobiel 21) geeft je in vijf tips mee waar je op moet letten als je de wereld wil ontdekken vanop je fiets.

1. Kies de juiste bestemming

Kies de bestemming die bij jou en je fiets past. Ga je met beginners, kinderen of niet geoefende fietsers? Kies dan voor een route niet te ver van huis. Ga voor een knooppuntenroute van je huis tot aan de zee of het mooie Limburg. Ook de Nederlandse fietsroutes (vlak!) of de Duitse Moezel, het zwarte Woud of het Eiffelgebied zijn prachtige fietsgebieden waarvoor je niet eerst erg lang onderweg moet zijn.

Wat verder in Europa kan je mooi fietsen in de Alpen of de Pyreneeën. Andere klassieke toppers zijn de Bodensee, de Dolomieten, Mallorca of de Provence. Maar denk zeker ook eens aan wat minder bekende fietsgebieden, zoals fietsen rond het Liptovska Mara meer of in de Hoge Tatra in Slowakije.

Avonturiers trekken naar Azië of Zuid-Afrika die steeds populairder worden als fietsvakantiebestemming, mountainbikeliefhebbers zullen dan weer hun hartje ophalen bij deze bekende mountainbikeroutes: de Slickrock Trail in Utah, de Trail 401 in Colorado of de Death Road in Bolovia. Die laatste is er vooral eentje voor echte waaghalzen!

2. Stel de juiste uitrusting samen

Goed begonnen, is half gewonnen en dat geldt zeker voor een fietsvakantie. Voor een kortbij vakantie volstaat een degelijke fiets en sportieve kledij. Ga je voor een langere periode of met kinderen? Dan zal je paklijst iets groter zijn. Hier kan je je eigen lijst samen stellen aan de hand van enkele categorieën. En hoewel een helm sowieso aan te raden tijdens zo’n lange tocht, is het in sommige landen zelfs verplicht. Check dus zeker even je bestemming in verband met de fietswetgeving.

 

3. Kinderen? Neem ze mee

Ongeacht de leeftijd van je kinderen, is dit ook voor hen een onvergetelijke ervaring: dicht bij jullie en dicht bij de natuur, samen op pad. Neem jonge kinderen mee in een fietskar. Het is wat zwaarder trappen, maar ze kunnen ondertussen iets eten of drinken of met wat speelgoed in de weer zijn. Bovendien zitten ze droog en hebben ze geen last van de wind.

Iets grotere kinderen kunnen op een aanhangzitje, ze zitten op een stoeltje/zitje en hangen achter jouw fiets. Je kan hen vastgespen en ze kunnen meefietsen. Er is wat minder steun en minder bewegingsvrijheid, en je zal ook regenkledij moeten voorzien. Je kan ook kiezen voor een tandem of uiteraard kunnen ze vanaf een bepaalde leeftijd zelf fietsen. Kijk wat je kind aankan en verwacht niet teveel. Gemiddeld is 50 kilometer, gespreid over een hele dag, de beste richtlijn. Zorg ervoor dat het plezant blijft en laat hen mee de weg zoeken of zorg voor een fototoestel waarmee ze de reis zelf kunnen vastleggen.

4. Ga voor elektrisch

Dankzij de elektrische fiets kent ook de fietsvakantie een ware boost. Heuvels of een mindere conditie kunnen je nu niet meer tegenhouden. Belangrijkste advies voor een e-fietsvakantie is je reisplannen af te stemmen op de actieradius van je batterij. Check ook zeker op voorhand waar je je batterij kan opladen. In Nederland zijn alle oplaadpunten intussen al in kaart gebracht, in andere landen kan het nog wat zoeken zijn.

5. Doe je research, inspiratie genoeg!

Ben je er nog niet helemaal uit of zoek je wat inspiratie? Neem dan eens een kijkje op deze blog waar Stien verslag doet van de fietsvakanties met haar gezin en je vele handige tips geeft. Ze gingen zelfs al op fietsvakantie naar de Alpen met een baby van tien maanden.

Ook Annelyse kan je zeker een ervaringsdeskundige noemen... Zij fietste met haar gezin Europa rond van juni 2016 tot juli 2017! 


Hopelijk gaven we je genoeg tips en vooral goesting om die fietsvakantie volgende zomer ook eens uit te proberen. Veel voorbereidingsplezier en we duimen alvast mee voor mooi fietsweer! Groetjes, Elke.