8 tegenargumenten om collega's toch naar het werk te doen fietsen

30.07.2021

Mensen verzinnen graag excuses om niet naar het werk te fietsen. Acht veelgehoorde excuses, inclusief de tegenargumenten om hen te overtuigen en te motiveren om toch per fiets naar het werk te pedaleren.

Door Mischa Verheijden voor Bike to Work, een fietsmotivatie-programma van de Fietsersbond.

fietsen naar het werk

1. De afstand naar het werk is te groot om te fietsen

Meer dan de helft van de woon-werkverplaatsingen bedraagt minder dan 5 kilometer. Tot 7,5 kilometer is ideaal met de gewone fiets, fietsafstanden tot 15 kilometer zijn ideaal om af te leggen op een elektrische fiets. Om het laagdrempelig te houden, kun je je collega’s stimuleren de auto of het openbaar vervoer te combineren met het fietsen. 

2. Fietsen is zo tijdrovend, met de auto ben ik (veel) sneller op het werk

Fietsen naar het werk kan langer duren dan de verplaatsing met de wagen. Het kan echter ook tijdswinst opleveren. Op de fiets vermijd je immers files en filestress. Bovendien betekent fietsen bewegen. Om gezond te leven, is dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen voldoende. Met een fietsrit van 4 à 5 kilometer, per dag een half uur heen en terug, kom je al een heel eind. Na het werk nog even gaan sporten, is geen must meer en dat spaart tijd. Plus: wie dagelijks fietst, leeft 2,5 jaar langer. Zo boek je nog eens tijdswinst…

3. Ik kan makkelijk en gratis parkeren waar ik werk

Makkelijk en gratis parkeren, het klinkt ideaal. Maar verloopt de weg van en naar het werk ook zo gemakkelijk? En na de drukte van de werkdag duik je opnieuw de drukte van de avondspits in. Op de fiets, daarentegen, ervaar je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Alle werkdruk waait weg. Je hoofd wordt leeg, klaar voor een ontspannen avond.

4. Het is niet praktisch om de kinderen en al mijn spullen mee te nemen op de fiets

Je hebt tal van mogelijkheden om per fiets makkelijk en snel spullen en kinderen te vervoeren. Gebruik fietstassen, kies voor een bakfiets (bijvoorbeeld Nihola, Cargo Bike of Cargo Trike) of voor de Onderwaterfiets, een kind-volwassene-tandem (genoemd naar de bedenker Ronald Onderwater). Die bestaat ook voor twee of zelfs drie kinderen, kortom de limo onder de fietsen, of een FollowMe-tandem, waarbij de kinderfiets gekoppeld is aan de ouderfiets. Of laat je kinderen onder begeleiding zelf fietsen: dat kan vanaf het eerste leerjaar, afhankelijk van de verkeersdrukte en de aanwezigheid van fietspaden.

Supermarkten kunnen boodschappen aan huis leveren: Solucious van Colruyt en Delhaize.be. 

5. Ik hou er niet van om nat te worden en wil niet van het weer afhankelijk zijn

Weerman Frank Deboosere stelt vast dat het jaarlijks slechts 6 procent van de tijd regent. Dat is anderhalve dag per maand. Met goede regenkleding kom je hoe dan ook gegarandeerd droog op het werk en thuis. Ook leuk is om op een regenachtige of koude dag fietsende collega’s op te wachten en te ontvangen met een applausactie.

6. Ik heb geen zin om bezweet op het werk te arriveren

Fietsen naar het werk, zeker op warme dagen, kan heel wat zweet kosten. Sommigen houden ervan om flink door te trappen. Ideaal als je nadien op het werk een frisse douche kan nemen. Stimuleer je werkgever te investeren in douches en kleedkamers. Goed om te weten: investeringen in bedrijfsfietsen en fietsinfrastructuur, inclusief kleedkamers en douches, zijn voor 120% van de kostprijs fiscaal aftrekbaar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wat meer tijd uit te trekken voor de fietsrit en er ontspannen reis van te maken. Toch vaart maken? Dankzij de ebike of speedpedelec is het ook niet langer nodig om bezweet toe te komen op het werk.

7.  Ik heb niemand om samen mee naar het werk te fietsen

Er fietsen meestal meer collega’s dan je zou denken. Breng in kaart wie er al allemaal op de fiets naar het werk komt. Zo kunnen alle fietsers elkaar gemakkelijk vinden en afspraken maken om hun fietstraject (gedeeltelijk) samen af te leggen. Met werknemers die bij ondernemingen in de buurt werken kan je ook samen fietsen.

 
8. Ik ken geen veilige fietsroute naar mijn werk
 
Op www.biketowork.be vind je een goede fietsroute naar het werk. Maak gratis je account en zoek de beste fietsroute naar het werk. Je kan kiezen uit drie routeprofielen: een pendelroute, een snelste route en een veilige route. De routeplanner werkt met kaarten van OpenStreetMap. Deze kaarten bevatten veel specifieke data over fietsinfrastructuur zoals fietswegen, kleine wegeltjes en doorsteken, fietssnelwegen en fietsknooppunten, verharding,... De pendelroute houdt rekening met fietssnelwegen, veiligheid, comfort en snelheid. Met de snelste route ben je natuurlijk het snelst ter plaatse. De veilige route focust op veiligheid en comfort.
 
Photo credits: pexels.com