Dit was de Week van de Mobiliteit 2017: delende mensen zijn blije mensen

19.08.2022
Delende Buurten Beveren

Elk jaar zet de Week van de Mobiliteit (16 – 22 september) Vlaanderen #goedopweg om mee(r) te autominderen. Tal van acties tijdens de Week doen ons stil staan bij ons verplaatsingsgedrag en laten proeven van de alternatieven. Want wie de overstap maakt ontdekt zelf de voordelen van het stappen, trappen, trein/tram/bus of autodelen. Wij zonden reporter Hanne op pad. Haar belangrijkste vraag: 'Ben jij al goed op weg?'

Zaterdag 16 september, Delende Buurten in Beveren

Alleen maar lachende gezichten, die zaterdagmiddag op het Oud Atletiekplein in Beveren. Dat plein ligt pal in de Molenbergwijk, of de ‘Nieuwe Wijk’ zoals ze vroeger werd genoemd. Een echte woonwijk vlakbij het centrum van de gemeente die vlak na de oorlog werd gebouwd. Rustig, maar met veel auto’s in het straatbeeld. Na het parkeren blijft er voor de voetganger vaak maar een streepje voetpad over.

Het is in deze wijk dat Autodelen.net dit voorjaar het project Delende Buurten op gang trok. Het doel? Samen met de buurtbewoners oplossingen vinden voor de mobiliteitskwesties in de wijk. En dat viel niet in dovemansoren. Een 15-tal mensen gingen bovendien de uitdaging aan om, beginnend op deze prachtige zaterdagmiddag, een maand lang hun auto in te ruilen voor een elektrische leasefiets of gebruik te maken van een deelwagen van Stapp-in.

Die kans bleek juist dat duwtje in de rug te zijn dat sommige mensen nog nodig hadden. Zoals Linda: “Voor mij is ’t een sport om de auto zo weinig mogelijk te gebruiken. Ik vind met de auto rijden zo ingewikkeld: je mag niet overal door, je zoekt eindeloos naar een parkeerplaats, of moet omrijden om files te mijden. Geef mij maar de eenvoud van de fiets. Maar soms heb ik wél een auto nodig. En dus wil ik eens proeven van dat autodelen. Ik ben benieuwd.”

Ook de Sociale Huisvestingsmaatschappij, die haar kantoren hier in de wijk heeft, springt mee op de kar. Met zijn enthousiasme trok Didier zeven collega’s - de helft van het team! - over de streep om niet meer met de auto te komen. Een van hen is Annick: “Ik woon en werk in Beveren maar ik fiets ab-so-luut niet graag in de regen. Voor onze planeet en voor mijn eigen gezondheid wil ik nu toch een knopje omdraaien. Samen met mijn collega’s en de directeur doet ook mee. De parkeerplaats van zijn dienstwagen wordt nu de parkeerplaats van onze fietsen.”

We zijn alvast benieuwd naar de ervaringen van de moedige testers. En ondertussen kunnen de nieuwsgierig geworden buren altijd eens een kijkje gaan nemen in het buurtsalon dat een maand lang op het plein zal staan. En zo wordt de Molenbergwijk weer een échte Nieuwe Wijk.


Meer over de Week van de Mobiliteit? www.weekvandemobiliteit.be. En over Delende Buurten.
Onze #goedopweg-waardering voor: Taxistop en Autodelen.net als drijvende krachten achter Delende Buurten.

Photo credits: Michiel Devijver